Италиански бизнесмен е задържан за убийството на словашкия журналист

Словашките власти арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващия журналист Ян Кучяк и годеницата му Мартина Кушнирова. Бизнесменът се казва Антонио Вадала и е задържан във вторник сутрин в град Михаловце в Източна Словакия.

Задържането е станало по искане на италианския съд, който е издал европейска заповед за арест заради свързано с наркотици престъпление. Италия настоява Вадала да бъде екстрадиран.

Това е второто задържане на Вадала от страна на словашките власти. На 1 март той беше един от седемте италианци, арестувани като заподозрени за убийството на журналиста и годеницата му. Тогава началникът на полицията Тибор Гашпар каза, че все още е рано да се каже дали арестуваните са свързани с атентата.

Оказва се, че в недовършен свой материал Кучяк е писал за връзките на Вадала с хора, близки до словашкия министър-председател Роберт Фицо. Твърди се, че бизнесменът е част от италианска престъпна организация.

Припомняме, че на 25 февруари вечерта Ян Кучяк и Мартина Кушнирова бяха открити мъртви в дома им във Велка Мача на 60 км от столицата Братислава. Убийството предизвика широк отзвук в страната и доведе до оставката на министъра на културата Марек Мадярич.

www.webcafe.bg/newscafe/svyat/id_1938436927_Italianski_biznesmen_e_zadar...