ИТН в хоров режим: Без Газпром не може

Още на четвъртия ден от встъпването в длъжност на служебния кабинет започнаха протести срещу евентуалното връщане на газовите доставки от Газпром.

Кирил Петков и Асен Василев повече не трябва да се сдобиват с власт. Обществото ни плаща цената на техните глупости, каза Станислав Балабанов

 

Партията, която бутна правителството на четворната коалиция - Има такъв народ, явно стартира медийна офанзива "Без Газпром не може". Тази сутрин две от лицата на формацията Станислав Балабанов и Пламен Данаилов се обявиха за възстановяване на директните доставки от руския държавен монополист.

България трябва да търси балансирано и практично решение по отношение на доставките на газ, тъй като Европа продължава да е зависима от руското синьо гориво, каза Балабанов пред Нова телевизия.

„Търпяхме достатъчно лъжите на Кирил Петков, който се опитваше да говори как щяхме да потребяваме четири пъти по-евтин газ, а „Булгаргаз” иска 60% увеличение на газа”, каза бившият депутат.

Балабанов допълни, че не знае как такава безпрецедентна цена би се отразила на българския потребител през зимата.

На въпроса дали страната ни трябва да поднови доставките от „Газпром”, той отговори:

 
 

„Каквато и газ да идва в България, няма какво да се лъжем, тя е руска. Тук въпросът е на каква цена идва в България”.

По думите на бившия народен представител подобен балансиран подход имат и Германия, и Гърция, и Италия. Той вероятно включва и "Газпром", подчерта Балабанов.

Александър Николов, който беше енергиен министър от „Има такъв народ” не е имал възможността да си свърши работата заради Асен Василев, твърди Станислав Балабанов. По думите му Николов многократно е твърдял, че страната ни може да намери баланс по отношение на газовите доставки, но тогавашният вицепремиер отказвал.

Балабанов коментира и предстоящите избори.

„С ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” няма да участваме в коалиция, категоричен беше той.

По думите му това, което от ИТН не искат, е кабинет с двама души, визирайки Кирил Петков и Асен Василев.

„Тези двамата в никакъв случай повече не трябва да се сдобиват с власт, защото в момента българското общество плаща цената на техните глупости”, смята бившият депутат от редиците на „Има такъв народ”.

Той обаче подчерта, че в "Продължаваме Промяната" има нормални и адекватни хора.

Ако България можеше да получава директно газ от "Газпром", щеше да е на по-ниска цена. 40 долара на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „Турски поток”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттам, а може би и повече. Консумацията на България към момента е 5 млн. Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа, каза пред Нова нюз Пламен Данаилов, бивш зам.-министър на енергетиката от "Има такъв народ".

По думите му пряката политическа намеса е довела нещата дотук.

"От ПП поеха на ръчно управление част от Енергийното министерство, която отговаря за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните теми, която доведе до напускане на коалицията от ИТН. Съветникът на премиера по външните въпроси ходи в Турция на преговори за доставка на природен газ, това е пряка намеса в дейността на "Булгаргаз", посочи той.

И допълни, че доставките чрез посредник са оскъпили газа с 30-40 млн. евро.

Според него предвидимост в цената на газа няма.

"В момента получаваме руски газ, а чрез суапови сделки диверсифицираме втечнен газ. Изключително грешно е да зависиш от един доставчик. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това е един вид диверсификация. Когато заработи терминалът за втечнен газ "Александруполис", който се очаква да заработи през октомври 2023 г., ще има нов вид диверсификация", разкри Данаилов.

https://offnews.bg/ikonomika/itn-v-horov-rezhim-bez-gazprom-ne-mozhe-782...