ИТН предупреди премиера срещу зеления сертификат

Правото на труд не може да бъде ограничавано с дискриминационни мерки, обявиха от партията

 

От ИТН - една от четирите формации в управляващата коалиция, предупредиха премиера Кирил Петков, че отхвърлят неговата заявка в администрацията да се работи само със зелен сертификат.

Когато оглави новото правителство, Петков обяви, че въвеждането на допуск с такъв документ ще бъде първата му задача. Сега обаче партньорската му формация даде ясно да се разбере, че няма намерение да го подкрепи за подобни мерки. Това стана с декларация от парламентарната трибуна, която изчете депутатът от ИТН Андрей Чорбанов.

Той напомни, че коалиционното споразумение предвижда единствено активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация, без каквато и да е форма на административен натиск. В документа не се споменава нито дума за зелен сертификат. "Нещо повече – никъде в предизборните платформи на всички формации, участващи в коалицията, въпросът за въвеждането на този сертификат не е споменаван или обещаван. Вярваме, че и значителна част от електоралната подкрепа за тези партии се дължи на този факт", подчерта Чорбанов.

По думите му, депутатите от ИТН са останали изненадани от заявката на Петков и някои негови министри за въвеждането на сертификата. "Като лоялни партньори в коалиционното споразумение, ИТН настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българските граждани", декларира той.

ИТН предупреди премиера срещу зеления сертификат | СЕГА (segabg.com)