И. Василев: Русия ще загуби много в тази история, ако тя понечи да закрие посолството си тук

”Нека стане ясно, че има официално акредитирани представители на Специалните служби. И в момента в Руското посолство има такива, които могат да се легитимират и те могат да вършат своята дейност”. Това каза пред Нова телевизия дипломатът Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия от 2000 до 2006 година. по повод изгонването на руските дипломати.

"Разбира се, следят се, но това е нормално, тъй като и между службите има някакво взаимодействие – има теми, които са общи, като тероризъм и производни на тях", посочи Василев. На въпрос тях ли гоним, той отговри: "Гоним и тях, защото те са официалните отговорници на мрежите и за работата. Поради тази причина те носят своята отговорност и няма как те да останат, а подчинените им да си тръгнат".

 

Според дипломата не може да бъде грешка изгонването на руските дипломати, "защото не знаем върху каква база са стъпили службите, какви са докладите”. Според него достатъчно основание да се експулсира даден дипломат е, ако се открие, че той работи освен за Министерството на външните работи, и за някоя служба.

 

"По същия начин в нашето посолство в Москва също има представители на МВР, на службите и това е нормално. Във всяко посолство има".

 

Василев коментира действията на посланика на Руската федерация у нас Еленора Митрофанова. Нарече "недопустим" нейния ултиматум към страната ни и подчерта: „В момента, в който беше връчила нотата с ултиматума, тя трябваше незабавно да бъде отзована. Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече щети нанася на руската дипломация, на руската дипломатическа служба”.

 

Василев изрази силно съмнение, че ще се стигне до закриване на посолството на Руската федерация у нас. „Русия ще загуби много в тази история, ако тя понечи да закрие посолството си тук”, смята той. По думите му и в миналото е имало изгонване на дипломати от Русия, но даде за пример думите на главния прокурор Иван Гешев по случая от сега. „Вижте какво каза той, че няма нищо общо. Емплицитно това казва, че той няма да повдигне никакви обвинения на никой”.

 

За факта, че е в черния списък на Кремъл за влизане в Русия, дипломатът коментира: „Аз никога не съм бил срещу Русия, просто исках да направя нашите отношения балансирани. Не както днес - те фактически да са замръзнали в посока от България към Русия. Всички отношения, които имаме, са по повод на брокерството на определени политици и олигарси на енергийни доставки от Русия към България".

https://frognews.bg/novini/vasilev-rusiia-shte-zagubi-mnogo-tazi-istorii...