И военното разузнаване по времето на соца „четяло“ тайно кореспонденцията

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/rugsht/4596-2020-12-05-17-48-24?fbclid=IwAR1H0XaZ7EpN...

 

Военното разузнаване, по подобие на Държавна сигурност, е осъществявало таен контрол на кореспонденцията на определен кръг лица. И двете специални служби на тоталитарното управление на БКП са се учили от „по-големите“ си съветски „братя“ | Източник: Интернет.

 

 

И Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване при комунистическия режим) е извършвало контрол на кореспонденцията на хора в НРБ, от които се е интересувало.

Тайният контрол на кореспонденцията по време на тоталитарното управление на БКП се е извършвало предимно от Държавна сигурност и е било закодирано като „Мероприятие №9“.

Под същото той се е прилагал и от военното разузнаване, разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на строго секретни указания относно: Подобряване на работата при организиране на провеждането на Мероприятие 9.

Указанията са на зам.-началника на Генералния щаб и началник на военното разузнаване ген. Васил Зикулов от 1973 г.

Практиката в РУ-ГЩ на БНА е да има основен документ за дадено оперативна дейност, последван от указания, както е в случая за разлика от Държавна сигурност, където не са се нуждаели от указания.

В указанията началникът на военното разузнаване ген. Зикулов признава, че при Мероприятие №9са допускани много слабости.

В тази връзка той указва в кои случаи е разрешено военните разузнавачи да изискват извършване на контрол на кореспонденцията.

Дадени са и разяснения за случаите, при които военните разузнавачи мога да изискват доставянето на оригинала на кореспонденцията или копие от нея.

Документът е включен в сборника „Военното разузнаване през комунизма”, издание на Комисията по досиетата, 2012 г.

 

 

alt

alt

alt

alt