И Молдова не иска да живее повече в задния двор на руската мечка

 

Проевропейската 48 годишна Мая Санду победи на президентските избори в Молдова своя проруски опонент, действащия президент Игор Додон. https://www.mediapool.bg/opozitsionerkata-maya-sandu-pecheli-prezidentskite-izbori-v-moldova-news314542.html

 

 

 

 

Уникалното на тези избори не е толкова поредната загуба на руска марионетка в т.н. “близка чужбина”, както на кремълски език наричат сателитите на бившия СССР, койио руската мечка се опитва да задържи за себе си със зъби и нокти. Интересното като пример за подражание и у нас е обстоятелството, че бившият премиер Мая Санду, която загуби от Додон изборите преди 4 години, този път успя да мобилизира гласовете на молдовските емигранти на своя страна по невиждан досега начин. Цели 92 на сто от тях гласуваха за нея.

За страна, напусната от 40 на сто от населението си в търсене на по-добър живот, мнението на сънародниците в чужбина е от ключово, но и фатално за руското влияние значение.

А за България?

Ясно ли е сега и на най-заблудените на този фон защо на статуквото у нас не му изнася да позволи електронно гласуване на българите в чужбина?

Молдова се родее с България не само поради напъните на русофилството да я задържи в руската орбита. Корупцията в бившата съветска република напомня на още нещо познато и у нас: през 2105 години от три банки “изчезнаха” един милиард долара – 15 на сто от БВП на страната. Това е криминален случай, сравним по своя мащаб с изчезналите милиарди левове от фалиралата у нас КТБ.

Мая Санду, която е работила в МВФ, се очаква да вдъхне нов живот на издирването на извършителите на огромния грабеж. 

Не е чудно, че шефът на руското разузнаване Наришкин побърза изпреварващо да заяви, че в Молдова имало американски “ ноемврийски сценарий”. Което си е жив косвен комплимент за Америка. Защото се оказва, че облаците над корупцията в Молдова се сгъстяват по “американски сценарий”.