Какво точно ще върне ИТН на президента?

Според обещанията и заричанията на кандидат-премиера на „Има такъв народ“ Пламен Николов, подкрепян от важни фактори от парламентарната група, днес те ще върнат изпълнен мандат на президента Румен Радев. Какво по-точно означава това?

Оптимизъм у Николов не липсва. Фалшив или автентичен – скоро ще разберем.

 

И все пак, какво точно ще получи президентът, а оттам и гражданите?

 

Номинираните за министри на вътрешните работи и правосъдието са под обстрел заради съмнения за несъответствие с декларираните морални качества и действителността. Двамата имат подкрепата на ръководството на ИТН, но това достатъчно ли е? Защо сами не се оттеглят и да избавят партията от неудобството, в което са я поставили. Насила министър? Как ще работят с колеги, подчинени, с общественото мнение и натиск, с медиите?

 

Въпроси, на които трябва да си отговори и Пламен Николов. Ще се настани в кабинета на Борисов на „Дондуков“ 1, ще му сервира секретарката кафе, а охраната в коридора ще му козирува. Колата и шофьорът ще го чакат на двора, офицери от НСО ще го наобиколят, а в резиденцията в Бояна ще сменят чаршафите и ще изпразнят чекмеджетата. За това ли е целият зор? Това ли са ви мечтите, момчета и момичета? Кандидатът за правосъден министър се отказал от поста. Остава неясно защо въобще се е съглесил, но нейсе. Този за МВР обаче държи редута и не пуска. Нарцисчета Зугмундфройдови! Медиите им били виновни.

 

Изпълнен мандат синоним ли е на изпълнена мисия? Има ли общо с изпълнение на поръчение? Правите ли разлика?

 

Ако ви казваме днес по-остри думи, отколкото сте очаквали, то е за да ви предпазим от заблудите. Уважаваме дипломите и успехите ви, но сме лъгани много пъти и е крайно време да станем взискателни. Това означава ли, че не харесваме страната си, че не обичаме децата си и не желаем животът ни да се нормализира? Не си го помисляйте! Просто може би сме минали през повече премеждия, видели сме повечко неща от живота и поназнайваме за населяващите властта неща, които не сте сънували. Знаем и с какъв отпор на добрите намерения ще се сблъскате. Чували сте, но не знаете, повярвайте. Не познавате мафията, по биографиите ви няма белези от "срещи" с нея... Положенията са две: или се биете с нея като тигри, или се сдушавате. В първия случай ще имате нужда от всеки от нас. Във втория ще се окажете срещу всеки от нас. Ще се случи, ако се откажете от "Мутри вън!"

 

Взискателен не означава злонамерен, да знаете. Както самонадеян не означава опитен и можещ.

 

И не забравяйте: Недоверието ражда дистанцията.

 

Огнян Стефанов

https://frognews.bg/novini/kakvo-tochno-shte-varne-itn-prezidenta.html