Как Барселона връща улиците на хората

С обособяването „суперрайони“ общинските власти в Барселона са намерили решение на въпроса как да отвоюват обратно града от колите, колелата, пешеходците, търговците, доставчиците и всички други форми на човешка дейност, които го задушават, пише Vox. С население от над 1.6 милиона души Барселона е малко по-населена от българската столица, която надминава 1.2 милиона.

Всеки, имал щастието да посети столицата на испанската автономна област Каталуня, остава с впечатлението, че това е град-мечта. Причината е, че това е едно от най-приятните населени места за разходка по света – пълно с пазари, улични кафенета и кипящ живот.

Градът обаче също става жертва на автомобилния трафик и на мръсния въздух в последните няколко десетилетия. Затова през 2014 г. общината разработва План за градска мобилност, чиято цел е да върне обратно града на жителите му и да намали замърсяването.

И в България идеята, че градовете са за хората, а не за колите, узрява бавно. Въпреки усилията за изграждане на велоалеи, усещането в градовете е, че се намираш на място, където автомобилният транспорт е приоритет.

Планът на Барселона обаче е изумителен – 300 км нови велоалеи, преработена автобусна система с по-добър достъп и по-голяма честота, повече зелени площи и т.н.

Най-впечатляващата идея обаче е за „суперрайоните“. Това е концепция, разработена от шефа на Градската агенция за екология на Барселона Салвадор Руеда.

Идеята е доста проста. В идеалния случай се обграждат 9 градски района (може и по-малко). И вместо целия трафик да се допуска по всички улици в периметъра, се насочва само около обособения район.

Във вътрешността се допускат единствено колите на местните жители с голямо ограничение на скоростта – под 20 км/ч. След това вътрешните улици стават еднопосочни, така че никоя от тях да не служи за директно прекосяване на района.

Така се създава мини квартал, чиито вътрешни пространства могат да се споделят по-справедливо от колите и за други нужди. Планът се изпълнява на две фази.

В пилотната фаза, реализирана в няколко района, максималната скорост е ограничена до 20 км/ч. Не струва много – просто се променят фазите на светофарите. По оценка на Руеда, Барселона може да я приложи в целия град за по-малко от €20 милиона.

Втората е доста по-амбициозна и ще промени градския живот и начинът, по който хората ползват обществените пространства. Паркирането по тротоара в „суперрайоните“ се премахва чрез изграждането на гаражи. Максималната скорост става 10 км/ч, което позволява на хората да ползват улиците за игри, спорт и културни дейности.

Всички обичат пешеходните улици и откритите площади в градовете, построени преди ерата на автомобилите. Именно даването на достъп до нещо подобно е залегнало в плановете и на Барселона.

Ако „суперрайоните“ се въведат в целия град, според Руеда 60% от пътищата, които сега са само за коли, ще станат смесени или изцяло пешеходни.

Градските власти посочват шестте най-важни цели на „суперрайонирането“: по-устойчива мобилност, съживяване на обществените места, промотиране на биоразнообразието и зеленината, поощряване на градския социален живот и сближаване на хората, промотиране на самодостатъчността при използването на ресурсите и интеграция на управленския процес.

Идеята е „суперрайоните“ да станат отделни общности – квартали в кварталите – с общо управление и ресурси.

Всичко това вече се релизира тук:

Руеда обаче подчертава, че моделът може да се ползва навсякъде и че е по-евтин, отколкото да се изгражда нова инфраструктура.

http://ureport.bg/