Как започна съветската окупация

Тодор Александров
 
Хронология
5 септември 1944
СССР обявява война на България без причина.
8 септември 1944
Съветските войски нахлуват в България.
9 септември 1944
В условията на започнала съветска окупация Отечественият фронт, състоящ се от комунисти, леви земеделци, част от социалдемократите и професионалните превратаджии от Звено, извършва държавен преврат срещу правителството на Константин Муравиев, което е обявило война на Германия. МВР се взима от комунистите.
10 септември 1944
Сформирана е Народна милиция от партизани и комунисти, започват масови арести и убийства. За няколко седмици без съд и присъда са избити 30 000 българи от интелектуалния, икономическия и политическия елит на България.
14 септември 1944
В София влизат първите съветски части.
16 септември 1944
По искане на маршал Толбухин българската войска е подчинена на съветското командване и е изпратена на фронта. България, която до този момент е избегнала участие във войната, сега ще загуби 30 000 убити и ранени.
24 септември 1944
Съветската 37-а армия се разполага на гарнизон в страната като окупационна армия. На 31 октомври ген. Бирюзов е назначен за командващ армията и като фактически ръководител на Съюзната контролна комисия става де факто началник на окупационната власт.
10 октомври 1944
Ген. Бирюзов нарежда българската войска да бъде незабавно изведена от Беломорието. Българското население е изоставено на произвола и насилията на комунистическите партизани от ЕЛАС и гръцките националистически андарти и към България потича бежански поток.
4 декември 1944
С обвинения в “Работническо дело” срещу лидера на БЗНС д-р Г. М. Димитров започва кампания за разцепване на участващите в ОФ Земеделски съюз и Социалдемократическа партия, подменяне на ръководството им и овладяване на властта изцяло от просъветските комунисти.
20 декември 1944
Започва работа “Народният съд”, който вече по съдебен ред ще избие или изпрати в затвора държавния елит на България. Приети са наредбите-закони, с които се създават концлагери от съветски тип.
Изготвена по сайта Декомунизация, автор Борислав Скочев
 
Фейсбук