Как "македонската земя" се сдоби с правителство с помощ от САЩ и Турция

Преди 26 дни лидерът на СДСМ Зоран Заев се срещна с американския посланик в Република Македония Джес Бейли, съобщи централата на социалдемократите.

В срещата  участваха и зам-председателката на СДСМ Радмила Шекеринска и генералният секретар на партия Оливер Спасовски.

Страните били единодушни, че демократичният процес в страната трябва да продължи с формирането на ново правителство, което ще осигури стабилност в държавата и перспективите на Македония за присъединяване към ЕС и НАТО ...

Май празни кьорфишеци бяха думите на Путин за "македонската земя", от която била дошла азбуката, защото само обидиха и огорчиха България, а полза за руското влияние в Македония - никаква ...

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев бе избран от македонския парламент за нов премиер на страната, предава БГНЕС. 
За него гласуваха депутатите от СДСМ и от двете албански формации - ДСИ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. "За" кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. "Против" бяха 44-ма депутати, а 5-ма се въздържаха. В гласуването участваха 111 народни представители в 120-местния парламент. С избора на новото правителство западната ни съседка очаква да сложи край на тежката политическа криза, в която изпадна от началото на 2015 година, а от средата на януари 2016 година се управлява от служебното правителство на Емил Димитриев. Република Македония мина през тежки преговори между четирите парламентарни партии /от бившото Народно събрание, бел.ред./ ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. "За" кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. "Против" бяха 44-ма депутати, а 5-ма се въздържаха. 
По време тежкия политически сблъсък Заев обвиняваше режима на Груевски в масово подслушване, в тежко нарушаване на законите и грандиозни корупционни скандали. Според Груевски Заев иска да извърши преврат с помощта на чужди служби. Партиите постигнаха съгласие за провеждане на предсрочни избори, които бяха отложени на два пъти миналата година и които в крайна сметка се проведоха на 11-ти декември 2016 г. Лидерите им постигнаха съгласие и за създаването на Специална прокуратура, която да разследва случаите на корупция и незаконно подслушване. Междувременно подаде оставка и най-силната фигура в Република Македония- братовчедът на Груевски Сашо Миялков, който дълги години ръководеше УБК /Дирекцията за сигурност и контраразузнаване/.
ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата, СДСМ-49, ДСИ-10, Движението "Беса" -5, Албанският алианс-3 и ДПА-2 мандата. След като Груевски не успя да състави кабинет, той върна мандата в край на януари на президента Георге Иванов. В продължение на няколко месеци Иванов отказваше да връчи мандат на Заев за съставяне на кабинет поради опасност от "изпълнение на чужда албанска платформа". Учредяването и избора на нов председател на парламента бе напълно блокирано от процедурни хватки на ВМРО-ДПМНЕ до 27-ми април. 
След избора на Талат Джафери от ДСИ за председател на парламента се стигна до тежък инцидент. В парламента нахлуха демонстранти и се стигна до сбиване, при което пострадаха над 100 души, включително и Зоран Заев. На 17-ми Иванов връчи мандата на лидера на СДСМ, след като Заев подписа декларация, че ще спазва целостта и Конституцията на Република Македония. Междувременно се стигна и до напрежение в отношенията между Скопие и Белград поради присъствието на сръбския агент Горан Живалйевич в парламента в нощта на 27-ми април. От разкритията стана ясно, че той е влязъл с първата група демонстранти в Народното събрание. При представянето на управленската програма пред депутатите Заев заяви, че "новото македонско правителство ще се фокусира върху три теми – икономика, стабилни професионални институции, справедливост за всички и пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО".

"Под лупа"