Как приятелите на властите натопиха човката в далаверата с тока за милиарди

 

Спомняте ли си кой български премиер имаше портрет на Кръстника в дома си?

Портрет на Бойко като Кръстника бе продаден за 1 300 лева на 52-я рожден ден на премиера през 2011 г.

А, спомняте ли си култовия сериал „Кръстника“, в който един местен бос на италианската мафия в квартал на американски град искаше своя дял от кражбите на дрехи от Вито Корлеоне и приятелите му с мотива, че той „просто искал да си натопи човката“...

Е, далаверата с тока през времето на последните три български правителства е нещо такова - „натопиха си човките“ за милиарди в нашите джобове, както и в джобовете на държавата ...

IVO

колаж и коментар: Свободен човек

Лешояди – наименование на представители на грабливи птици от семейство Aquilidialie, които се хранят предимно с овчедушието и примирението на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Защитен вид от БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

Това се случи в криминалната приватизация на ЕРП-тата, в условията договорени за тяхната дейност, в бизнеса с ВЕИ и т.нар. „зелена енергия“, в продажбите на ток на цени под цените на тока на българския пазар чрез фирмите на царисти и комунисти, а нечии приятелки които карат ски с Трайков и Дянков пък спретнаха едни ВЕЦ – ве, които им носят всеки час печалба. Години по-късно главният прокурор Иван Гешев щеше да разследва приватизацията ?! И защо не почне с "Интербулпред" и Бойко Борисов, защото откъде милиционер-пожарникар ще има толкова пари, че да е имал 32 % дял от това АД, което е било покритие на ДС за работа с чужди фирми с лиценз за 20 млн. долара за световен търговски център и то по времето на Костов ...

Един БУДА си знае дали е разбрал, че генерал Чернев от ДС и МВР, част от кръга "Монтерей" на ген. Любен Гоцев и негов партньор цели 9 години е свързан по бизнес с г-н Богомил Манчев, който участва активно в АЕЦ „Козлодуй“ и активно заедно с приятеля на Р.Овч. г-н Красимир Георгиев активно лобира за АЕЦ „Белене“. През 2006 г. г-н Борисов като столичен кмет дори оттегля своя докладна от СОС заради тази връзка, само няколко месеца след като е прехвърлил дяловото си участие от 32% в едно АД „Интербулпред“ на ген. Чернев под критиката на ДСБ и Иван Костов ...

Така че днес виновните за идиотската ситуация с ЕРП-тата и абсурдните сметки за ток на цяла България са онези управлявали България от 2001 г. до февруари 2013 г. - царе, царедворци, министри, социалисти, депесари и герберасти и продължаващи и до днес под "мъдрото" ръководство на Борисов ...

Пострадалите са целият български народ и държавните ни интереси.

С малка разходка из дебрите на времето ще се опитам да ви припомня вината им и да ви мотивирам за борба срещу националните предатели и за искане на тяхното наказание и най-вече за защита на правата ни ...

Ето част от секретен документ на МВР, разсекретен от парламента  https://parliament.bg/pub/cW/20130208055538aaaa.pdf

Видяхте ли ортаците на ББ, как искат енергията от АЕЦ "Козлодуй" първо да мине през търговци, за да не се продава много евтино ?!! Четете мили българи и мислете !

През пролетта на 2009 година стана ясно, че България е една от 25-те страни от ЕС, срещу които Европейската комисия започва наказателна процедура заради пречки пред свободния пазар на ток. По принцип целта на либерализацията е производителите и търговците на ток да се конкурират в търсене на клиенти, а крайният потребител да печели от това. Практиката обаче буди и разочарования за клиентите.Според регистъра на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране лицензии за търговия с ток у нас имат 64 дружества. От тях обаче едва около 20 реално работят. Причината е, че заради кризата цените на тока на Балканите са паднали за година почти наполовина.Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви преди време, че дава на прокурор трима бивши енергийни министри – Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.Костов отказа подробности, но по-рано спомена, че страната ни е била ощетена от продажби на ток с около 300 млн. евро. От прокуратурата пък заявиха, че не проверяват бивши министри, а бивши шефове на НЕК за продажби на ток на чуждестранната компания ЕФТ в периода 2004-2007 г. Това е втора проверка. Предишната приключи с мнение, че няма нарушения. Новият сигнал е подаден от зам.-председателя на “Екогласност” Петър Троянски през 2007 г., а досъдебното производство е образувано през май миналата година.

Провалът на „Сделката на века”, както бившият премиер Иван Костов наричаше споразумението за износ на ток за Турция срещу строежа на „Горна Арда”, постави НЕК в трудно положение през 2003 г. Огромни количества енергия изведнъж се оказаха излишни. Вече нямаше кой да плати и договорената с Турция цена – 3,55 американски цента за квтч. Но НЕК все пак успя да продаде тока – 8,825 млрд. квтч, за респектиращата сума от близо 610 млн. лева.

Според Костов става дума за далавери за стотици милиони левове с които е ощетена държавата за сметка на югоизточната ни съседка.

В в периода 2004-2007 г. мини „Марица-изток” са продавали на ТЕЦ-а въглища на завишени цени. Стойността им е била с 20 лв. по-висока от цената на свободния пазар. На практика въглищата са продавани с 30% по-скъпо, което е довело до непрекъснат скок на цената на тока от ТЕЦ. Това беше постоянен повод Милко Ковачев и Румен Овчаров да лобират за втора АЕЦ и да изтъкват, че ако „Белене” бъде построена, токът ще поевтинее. С мотива, че ядреното гориво било по-евтино от въглищата. В сигнала до прокуратурата е записано още, че клон „Ремонти” на ТЕЦ „Марица-изток 2”, създаден през 2003 г., е извършвал доставки без сключени договори. Така през 2006 г. сумата за ремонти в централата е надхвърлила с 8 млн. лв. предварително предвидените, а през 2007-а – с 2 млн. лв. Най-голямата далавера обаче е била осъществена чрез износа на ток за Гърция и Турция чрез посредническата фирма EFT AG. От нея държавата е ужилена с 316 млн. евро. Проверка в ДАКСИ сочи, че управляващи във фирмата са били Зоран Ивкович, Младен Стийович и покойният вече Димитър Калчев. Собственик се води „Холдингс АпС”, регистрирана в Дания. Сделката между НЕК и ЕFT е сключена през 2004 г. В следващите 3 г. са изнесени общо 8,8 млрд. квтч. Посредникът купувал тока от НЕК на по-ниски цени от тези на вътрешния пазар и го продавал двойно по-скъпо, оповести Веселин Стаменов в „Днес и Утре“.

Прокуратурата прекрати мегаделото за износ на електроенергия. Експертизата за нанесени щети от 90 млн. лв. увисна във въздуха, разбрахме през март 2012 г.

Софийската градска прокуратура прекрати мегаделото за износа на ток от НЕК в периода 2004-2007 година, въпреки наличието на експертиза за настъпили щети в размер на 90 милиона лева. От държавното обвинение съобщиха, че делото е прекратено на 12 януари 2012 г. , защото не са открити доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица в държавната компания.

Прокуратурата така и не се реши да стъпи върху тази експертиза и да внесе делото в съда.

Разследването започна през 2007 г. по сигнал на „Екогласност“. Казусът възниква през 2004 г., когато НЕК сключва договор с компанията „EFT AG“ да продава ток в чужбина вместо държавната компания. До 2007 година частното дружество продава електричество на обща стойност около 350 млн. евро.

Дълго време действията по делото бяха блокирани, защото не можеха да се осигурят 15 000 лева за експертизата. В крайна сметка Висшият съдебен съвет отпусна сумата и в началото на 2010 г. експертите излязоха с мнение, че са сключени сделки, които са ощетили НЕК с 90 милиона лева.

Според тях от 2010 г. НЕК е продавала ток на това дружество на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Разследването се водеше за престъпна безстопанственост и търговия с влияние. Намерена е и кореспонденция между НЕК и Министерството на икономиката и енергетиката, която информира министерството за случващото се.

Проверявани са били изпълнителните директори на НЕК в периода 2004-2007 година Васил Анастасов и Любомир Велков. Енергийни министри и съответно принципали на НЕК по това време са били Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП).

През 2004 г. НЕК избра „EFT AG“ за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания се бяха оправдали пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании. При проверката на посочените фирми обаче те са отговорили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.

Пред прокуратурата от НЕК бяха обяснили още, че контрактът с частната компания е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото след прекратяването на договора за износ на ток за Турция е останал свободен производствен капацитет, и ако „EFT AG“ не са били реализирали въпросните обеми, е щяло да има пропуснати ползи.

Договорът с посредника обаче е подписан, въпреки че НЕК също има лиценз за търговия с електроенергия.

От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 г., посредническата фирма реализира на чуждия пазар най-малко 9 млрд киловатчаса електроенергия. В процеса на проверките бе установено, че фирмата е изнасяла електроенергия и за Гърция, въпреки че НЕК има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава сама през него.

След началото на разследването от „EFT“ многократно заявяваха, че са водеща компания за търговия с енергийни запаси в региона и сделката с НЕК по никакъв начин не е ощетила държавната компания. Също като НЕК, частното дружество заяви, че благодарение на тeзи договори, излишната енергия е била пласирана.

Сделката на НЕК с „EFT“ влезе и в прословутата грама на американския посланик Джон Байърли от декември 2006 година, която изтече през „Уикилийкс“ и сайта „Бивол“ през април 2011 година.

„Очистването на болезнената корупция в могъщия (и често сумрачен) български енергиен сектор, където практиката с подставени лица е жива и здрава, трябва да е между най-важните задачи в списъка на България. По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби“, пише в дипломатическата кореспонденция на американското посолство в България към Държавния департамент.

Позовавайки се на собствени източници, посланик Байърли пише, че „използването на посредници е очевидно неизгодно за българската държава“. Явно обаче Байерли не е имал тази информация за червените далавери на един фронтиер, един Бого, един Гоце, една медия с фокуси и един "Газпром"-собственик на "Атомстройекспорт" и далаверите около АЕЦ "Белене"

„НЕК, чрез тези уговорки, губи 47 милиона щатски долара печалба годишно. В допълнение, фирмите на които НЕК избира да продава електричество, са същите съмнителни фирми. През 2005 г. главният износител на българска електроенергия е сръбската компания EFT, която чрез сестринската си компания „EFT България“ осъществи 70% от износа. „EFT България“ се притежава от фирма на Манчев, „Energy Finances Group“. Танкошич по подобен начин е активен в износа на електричество. Свързаните с него фирми изнасят електричество за Албания. По подобен начин, Манчев е главният посредник при вноса на въглища в България, за тецовете в Русе и Варна“, се казва още в изтеклата дипломатическа кореспонденция.

Въпреки швейцарската, британската и датската фасада, EFT Group принадлежи де факто на сръбския бизнесмен със словенски и британски паспорт Вук Хамович. През 2005 г. EFT Group прави фирма „ЕФТ България“ съвместно с шефа на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев, считан за един от големите енергийни олигарси у нас, посочи сайта Mediapool.

Премиерът Бойко Борисов през ноември 2010 г. обмисляше дали да бъдат прекратени договорите с електроразпределителните дружества. Той бе възмутен от факта, че НЕК работи на загуба и участва в схема за източване на пари, но мълчеше за връзките с едни лица посочени по-горе като свързани и страстножелаещи да натопят човките в далаверата АЕЦ "Белене" заедно с руснаците. Премиерът очакваше доклади за цените на електроенергията от Българския енергиен холдинг и НЕК и настояваше да получи всички решения и писма за купуването и продаването на ток. Пунта мара ...

Как се печели, като продаваш нещо на по-ниска цена, отколкото си го купил. На този въпрос премиерът търсеше отговор от няколко дни, след като бе разбрал, че националната ни енергийна компания купува ток за 90 лeва, а го продава с два лева по-малко. Борисов заяви, че ще даде Нобелова награда на всеки икономист или математик, който излезе на плюс при такава сметка.

Ето и какво каза той по онова време:

Бойко Борисов – министър-председател:

- Няма завършил в Банкя ученик, който да може да предположи, че ще си купи нещо на 90 лева, ще го продава на 88 и от това ще печели - за да си сметне бюджета, такъв в Банкя няма.

На всичкото отгоре трите електроразпределителни дружества пък продавали тока от 88 лева за 146 лева - и то на нас потребителите. Премиерът задава въпроса и на кого е нужно да има посредник между НЕК и хората, защо има такава разлика в цената и къде са дивидентите на държавата?

- Казват, че са инвестирали, аз искам и ще ходя лично на всяко място, на което ми посочат, че са инвестирали - далекопроводи, стълбове, където ме заведат там ще ходя лично и ще ги смятам, щото по сметки за тия 5 години над 1 милиард трябва да са дивидентите.“

Другият абсурд, необясним за Борисов бе как така НЕК е купувала ток от Козлодуй за 66 лева за мегаватчас, а в същото време е купувала от чужди държави ток на двойни и дори по-високи цени.

Бойко Борисов заяви по този повод:

- Не виждам никаква логика в това да купувам ток на 127 или 134 лева, когато Козлодуй ми го дава на 66 лева и с 66 лева, забележете ток, ние почваме да го продаваме на трети страни. На българските граждани го продаваме на 146, а на 68 го даваш примерно на Сърбия, Гърция, Турция или където и да е. Къде има такова нещо, къде е икономическата, финансова или каквато и да е логика.

Всички, които са участвали в тази далавера и получаването на комисионни, ще бъдат уволнени или ще им бъде търсена отговорност, закани се още вчера министър-председателят. Тези разкрития обаче може да зарадват българите с по-ниски цени на тока или поне без покачване на сегашните.

- Те от първи юли няма, със сигурност, предполагам, не знам, щото те пък са независима организация - няма да са такива цените, така си мисля поне или се надявам.“

Това можете да видите във видеото на БНТ на този адрес и да му се полюбувате, защото това стана поредната шменти-капели на г-н Борисов:

 

http://bnt.bg/bg/news/view/26095

Ще добавя и един интересен коментар във Фейсбук от Valentin Kiriakov:

Съкращението EVN означава Energie Versorgung Niederösterreich! За тези, които не знаят немски: ЕНЕРГОСНАБДЯВАНЕ ДОЛНА АВСТРИЯ! Искам да припомня, че нашият премиер наскоро посети не държавата Австрия, а само провинция ДОЛНА АВСТРИЯ. Защо ли? Той беше на гости на нейния "министър-председател"! Все едно австрийският канцлер да гостува директно на областния управител на Ямбол или Ловеч. Тогава Борисов не се срещна с представители на австрийското правителство, което естествено по-късно не му е попречи да смутолеви за някакви техни инвестиции у нас?! Не намери време дори за българската общност във Виена! Днес на улицата говореха, че ходил да си прибере комисионната. Лично и дискретно! Разходите за пътуването за сметка на държавата. Ето, затова си струва да се говори и пише!“

WEBснимка: webcafe.bg

И ако сте ядосани от абсурдните сметки за ток и африканските доходи в нашата Бойковина вече знаете част от виновниците, а търгашите монополисти си получават това, за което са дали бол пари на нашите управници ... Кой е виновен, а ?!!

Вижте какво се говори за АЕЦ „Белене“ - http://blife.eu/%d0%b6%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%8c%d0%be%...

от Цветан Василев: Богомил Манчев ми е казвал, че е отчитал в Бояна половината от парите, които е получавал за АЕЦ „Белене“.

Информацията идва от анонса за интервю в неделя между Цветан Василев и Сашо Диков по BIT TV. Цветан Василев твърди пред Сашо Диков, че лично от шефa на “Риск Инженеринг“ Богомил Манчев е чувал, че той е отчитал половината от сумата, която е получавал за АЕЦ „Белене“ през годините в Бояна. В краткия телевизионен анонс, чрез който Сашо Диков рекламира предаването си по BIT TV предстоящата неделя не се разбира обаче на кого точно Манчев е давал пари в Бояна.

Сами той е взимал над 800 000 лева от държавата чрез „Уорли Парсънс“, половината от които отивали в Бояна. Според мнозина и Цветан Василев, и Богомил Манчев имат предвид депутата от ДПС Делян Пеевски и неговия хотел „Берлин“ в Бояна. Кой в действителност е получавал „връщанка“ ще разберем по BIT TV.

Ние от Blife.eu можем да кажем колкото повече се рови в изкопите на АЕЦ „Белене“ толкова повече имена ще излизат, но най-интересното е, че винаги има хора в сянка, а те за това са в сянка, защото по пътят към тях има такива пък на които викаме бушони !
И след като Борисов е взимал пари някак си е неморално нито етично да се навира в тази схема ! АЕЦ „Белене“ е твърде голяма хапка за Бойко, Пеевски, твърде голяма хапка, която ще им приседне и на двамата !

Много правителства се смениха, а темата АЕЦ „Белене“ остана и сега ще е така АЕЦ „Белене“ си е там, но Бойко и Пеевски не са там !

 АЕЦ „Белене“

Някога Тодор Живков имаше поговорка „всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола”, а Борисов забрави това и народът му го припомни !

Ilian Vasilev - "Експерти у нас колкото искаш. Изказването е като некролог на АЕЦ "Белене" - беше добре, получихме пари, но се спомина и сега жалим.
Този човек (Б.М. -б.ред. ) е сред няколкото души, които причиниха на страната ни загуби от повече от 3,5 милиарда лева "потънали" разходи по АЕЦ "Белене".
 
И ако сте ядосани от абсурдните сметки за ток и африканските доходи в нашата Бойковина вече знаете част от виновниците и връзките между тях документирани тук, а търгашите монополисти си получават това, за което са дали бол пари на нашите управници ... Кой е виновен, а ?!!

 

Екип „Под лупа“

 П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за  евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.