Как с общински пари за едни може, а за други не

Остаряла истина е, че в Бургас има наши и ваши при управлението на Димитър Николов и ГЕРБ, но понякога тази истина скандализира и поставя пред живущите в една и съща панелка  проблеми, които на ония „прозрачните“ общински политици се виждат неудобни, когато другите, ония, дето не са в категорията наш човек, си потърсят правата.

За една такава проста бургаска приказка ще ви разкажа.

Стара тактика е на управляващите общински властници преди избори да се сещат да асфалтират тук-таме из комплексите показно по някоя уличка или някое паркингче и да отчетат, че са работили за издигане на благосъстоянието и цивилизоването на изоставените крайни квартали.

Димитър Николов кандидат кмет на изборите в бургасСпомням си как през есента на 2007 г. за пръв път от 1998 г. в жк „Изгрев“ хората на екскмета Йоан Костадинов се сетиха да асфалтират 3-4 пътечки направо върху земята без подготовка на терена между блок 38 и блок 39 и едно пространство от 80 м около пазар „Велека“ и с това се изчерпаха грижите за жителите на комплекса.

Сега, 4 години по-късно, при „прозрачното“ управление на кмета от ГЕРБ Димитър Николов наблюдавам почти същото. В комплекс „Изгрев“ асфалтираха една уличка от 100 м покрай бл.138 и толкова, а в отсрещния комплекс „Зорница“ спретнаха две междублокови пространства за паркинги, които и преди си бяха такива, но живущите наоколо бяха забравили откога не са виждали асфалт върху тях.

Точно за едното от тях, това между бл.36 и бл.37 ми е думата в този кратък, но поучителен разказ... Историята е за това как за нашите хора (тези с роднинска връзка с управляващите или някъде с партийна или парична) се отпускат щедро от общинските пари за ремонти, а пред другите входове на панелката блок 37 от „Зорница“ просто парите не стигат, както и благата.

Наша читателка-г-жа Костадинова, която живее в бл. 37, ни се обади, за да ни информира как се прави ремонт на паркинга пред техния блок за наши и ваши.

изборите в бургасСтаваше въпрос, че пред вход „А“, на този блок, където по думите на г-жа Костадинова живее майката на председателката на общинския съвет Снежина Маджарова, и съседния му вход западно от него е изграден чисто нов тротоар, а пред вход „В“, в който тя живее и входа източно от този, не е изграден тротоар, а е оставен така, както е бил преди 30 години в същото състояние, а и едните, и другите плащат данъци и такси на община Бургас и са бургаски граждани с уж равни и еднакви права.

Равни, равни, ама колко да са равни си личи по работата на общинските служители, които към едните- ония от родата-са си свършили добре работата, а към ония ничиите са претупали нещата с оправданието, че няма пари и може би според тях няма и нужда...

Ето защо будната гражданска позиция на г-жа Костадинова я накарала да напише жалба до общината ( ТД „Изгрев“) на 18 август и да поиска обяснение на тази нелепа ситуация.

Един млад служител на ТД „Изгрев“ наминал оттам и изяснил ситуацията, но някаква промяна няма. Както се казва в поговорката: “Бития – бит... и т.н. „

Жалбата на г-жа Костадинова е свързана и с нейните по-ранни опити да обърне внимание на местните политици върху състоянието на жк „Зорница“, който не само според нея е изоставен.

На предишните местни избори през 2007 г. тя обърнала внимание на местните политици от „Атака“ и от ПП „Бургас“ на В.Стойновски, които наоколо провеждали предизборни митинги, но оттогава нищо...

Ядосана от подобно положение, тя подава жалба и настоява нещата да бъдат еднакви за тях, живущите във вход „В“, както за живущата майка на председателката на общинския съвет Снежина Маджарова, живуща в съседния вход „А“.

В молбата си до ТД „Изгрев“, г-жа Костадинова е записала: „И ние сме хора на този град и ние сме хора на тая земя, щом като там ( пред вх.“В“, където живее майката на г-жа Снежина Маджарова) може, и тука ще го направите така“.

Живущите в съседния вход дори се поизхитрили и подметнали приказка, че уж са платили, но това не се оказва вярно.

кандидат кмет в бургасПодобна ситуация преди година имаше и в блок в жк „Славейков“, където по подобен начин пред входа на общински съветник от ГЕРБ е бил сменен плочникът и бордюрите с нови, а пред останалите входове са оставили старите начупени плочки. Както е видно, за едни може, а за други не може, а парите са общи и общински и идват от данъците и таксите на всички бургазлии.

Ако си спомняте, преди 4 години имаше Програма и на Димитър Николов и на ГЕРБ-Бургас за развитие на община Бургас, но от седмица тя вече не може да се открие в интернет, за да не се сравнява с „постиженията“ им и да се видят многото неизпълнени обещания и откровени лъжи, записани в нея, но при нас има малко запазени от тези обещания и констатации, които ще припомним, за да покажем какви опашатки се подхвърляха на бургазлии:

„ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БУРГАС

к-с „Зорница“, к-с „Изгрев“

Бургас е бързо остарял град, с претоварена инфраструктура, екологични проблеми и неефективно управление на общинската собственост. Развитието му е несъобразено със съвременните стандарти за градски живот. В града не се развиват зони и центрове за отдих, спорт и развлечение.

Не се поддържат и развиват зелените площи, парковете и градините. Пътната инфраструктура се поддържа с кърпежи, които не са ефективни.

Реконструкция на съществуващите и изграждане на нови градини в междублокови пространства, реализация на програма за естетизация на обществените пространства.“

Иначе предизборно в сайтовете на приближените до общинското управление медийни агенции и т.н. беше публикувано следното материалче, което уж разкриваше как се сбъдват желанията на жителите на „Зорница“:

„Община Бургас изгради два нови паркинга пред блокове 36 и 37 в к-с „Зорница“. Това стана по изрично настояване на живеещите в тях хора, които с основание се оплакваха от лошата инфраструктура пред домовете си.

Към днешна дата там е положен нов асфалт и са обособени общо 100 паркоместа. Само преди месец Община Бургас обнови други два паркинга в този район – пред блокове 34 и 35.“

Както се казва, хвала на такова управление, което не е като никое друго управление и сбъдва преимуществено желанията на живущите в района герберски роднини, без да щади за тях парите от нашите такси и данъци, а за останалите, каквото остане...

Ето такова е „прозрачното“ упра вление на ГЕРБ, с нищо не се различава от предишните управници, само дето са май по-нагли...

Ако желаете, може пак да си ги изберете, та да ви обслужват с увеличени данъци и такси, с милиони кредити, с които ще плащат подобренията на техните роднини и бизнеспартньори, а вие кротко ще им ръкопляскате и клатейки наведени глави, ще си ги оправдавате с универсалното съждение, че тези от ГЕРБ крадат, ама и правят нещо...

Правят нещо, но най-вече за себе си и своята рода...

Георги ИВАНОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.