Как ще създадем четвъртата поред българска държавност?

Grigor Lilov

 

Скандалът с двойното гражданство и фактологически, и исторически е плод на на непознаване на собствената ни история и нелеп кръчмарски патриотизъм   
.
61 депутати (с 1 повече от необходимото) внесоха в парламента предложение за промяна на Конституцията. 
Става дума за член 65, в който е визирана забраната за двойно гражданство на депутатите и съответно позоваващия се на него чл. 110, който предизвика скандала около Кирил Петков. 
Парадоксално предложението е на „Има такъв народ” и първият подпис под него е на шефката на парламента Ива Митева, а вторият – на Виктория Василева, която и „сивият кардинал” в партията на Слави Трифонов. Това предложение е като светофар, дал на зелено за отиване към следващите избори. 
Парадоксът е, че хората на шоумена раздухаха скандала около министър Кирил Петков. А сега дават светкавично на заден ход... 
Значи предстоят избори и се търсят послания към важен компонент в електората им. Става дума за разгневените им избиратели – емигранти в чужбина, повечето от които са с двойно гражданство и трябва спешно да бъдат омилостивени, а не да се чувстват като втора категория хора покрай разправиите около харвардския възпитаник. 

.
ПАТРИОТИЗМЪТ СА ДЕЛАТА, А НЕ ВИДА ГРАЖДАНСТВО
.
Аз съм с две ръце „за” такава поправка. 
Защото патриотичните крясъци, които ще бъдат нададени от разни „войводи” и сие от други партии, въобще не са патриотични.
Ще се аргументирам. 
Не чух например във Великобритания каквито и да е крясъци, а видях само аплодисментите на общественото мнение там, когато за шеф на централната им банка беше сложен Марк Карни. Той е роден в Канада, канадски гражданин е, бил е член на Канадската либерална партия и 6 години и половина (2013-2020) управляваше със забележителен успех монетарната политика на Острова.  
При това той е човек не с две, а с три гражданства – първото му е канадското, второто – ирланското, третото – английското, което получи през 2018 г. 
.
Много дълбока заблуда е, ако някой си мисли, че поста ръководител на централна национална банка е по-малко значим и съществен от поста на премиер на дадена държава. 
Например основното споящо звено в ЕС е еврозоната. Както е известно, не само създаването на еврото, но и мощта му почерпиха от силата на германската марка. В много отношение шефът на ЕЦБ е далеч по-съществена политическа фигура от премиерите на отделни правителства и шефа на ЕК. 
Сега диригентът на еврото е французойката Кристин Лагард. Преди нея беше италианецът Марио Драги. Не съм чул немският народ и политиците на Германия, която е основа на европейската икономическа и финансова мощ, да надават крясъци защо начело на ЕЦБ не е техен сънародник. 
.
Или да вземем като пример преуспяващия Сингапур. Превръщането му от клоака-пристанище в Далечния Изток в една от най-уредените държави в света е извършено без нелепи патриотарски скрупули. Дори сингапурската армия, която започва от нулата и което сега е може би най-технологичната в онзи край на света, е създадена от чужденци, покани от президента и правителството да я формират, обучават и ръководят. 
Редица от европейските държави не разграничават и не диференцират правата между такива само на своите граждани и онакива на онези двойно гражданство, вкл. и съседката ни Румъния. 
.
РОДНАТА ДЪРЖАВНОСТ – ДЕЛО 
И НА ЧУЖДЕСТРАННИ ГРАЖДАНИ 

.
Всъщност не е необходимо да се разхождаме из света наляво и надясно, а може да се взрем в собствената ни история – тази на съвременната българска държавност. 
Първото правителство след Освобождението е с чужденец – военен министър. Тази политика се запазва и при следващите поредни правителства. В едно от първите ни правителства (на Казимир Енрот – финландец) и министърът на правосъдието освен български поданик е и чужд гражданин. 
Първият българин – военен министър е Константин Никифоров, което става цели 8 години след Освобождението (1886). Предполагам, че ви е известно делото и името на чеха, гражданин на Австроунгарската империя Константин Иречек, министър на просветата през 1881-1882 г. И да не продължавам с изброяването по-нататък, понеже списъкът е дълъг. 
Всъщност и първият ни държавен глава - князът Александър Батемберг, обединил България и Източна Румелия, е чужденец. Роден е в Ломбардия-Венеция, дете е на немски принц и полска графиня и е роднина на английския кралски двор. И
вторият ни държавен глава – цар Фердинанд е чужденец (с австрийско-френски произход). 

Цар Борис е българин, но изцяло е продукт на чужди народностно-държавни традиции. 
За троловете ще напомня, че първите ръководители на България при комунизма – до 1956 г. са чужденци (с руско гражданство са Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков), а с такова са и следващи министър-председатели - дори през 80-те години - малко преди падането на стената (Гриша Филипов).

Индустриализацията на България е колкото плод на усилията на българския народ, толкова и дело на новата политика на Кремъл след Унгарското антикомунистическо въстание от 1956 г. и последвалата го Берлинска криза и протести и граждански вълнения в Полша. 
След 45 години социализъм и 30 години преход предстои изграждането на четвъртата българска държавност (първата е до края на Първата световна война, втората приключва с влизането на Червената армия у нас и края на Втората световна война, Третата започва тогава и е до наши дни). 
Тази четвърта българска държавност няма как да се роди без участието не само на българи, получили образованието си на Запад и работили там, но и на тези, които са и изцяло западни граждани или дори не са родени в България, не са българи и нямат никакви корени тук. 

.
Тази нова държавност, като онази първата, създавала се след Освобождението, както и Третата ни, създавала се с идването на комунистическия режим след Девети септември 1944 г., няма как да се случи и без помощта и участието на чужди граждани. 
Забравихте ли, че преходът към пазарно стопанство и демокрация беше с мотор – човек с двойно гражданство (Андрей Луканов), че влязохме в НАТО при премиер и с италиански паспорт (Симеон Сакскобургготски), че ни приеха в ЕС при премиер, отказал се едва през 1996 г. от чуждото си гражданство (Сергей Станишев)?! 
И че Валутният борд у нас и стопанската реформа през 1997 г. – 1998 г. бяха изцяло чуждестранно дело – на МВФ и Световната банка, които с парите си извадиха България от фалита от една страна, а от друга – с тримесечните стенд-бай прегледи (указания и контрол) проправиха пъртина, по която да излезем от ужасното лавина на икономическото наследство на комунизма. 

Героичното ни тупане в гърдите за величието на българската държавност в последните две столетия винаги забравя, че освен българско дело то в немалка степен е и чуждо, а в ключовите моменти за съдбата на нацията ни -  практически изцяло чуждестранно. 
С тази къса памет и непознаване на собствената ни история това „юнашко” тупане в гърдите (което роди деветият поред скандал в прехода за двойно или чуждо гражданство - този за Кирил Петков) е кръчмарска хвалба, идваща от завъртяна и немислеща глава. 

В съвременния свят модерна държавност се прави с дела - независимо какво гражданство имат, с масивни чуждестранни инвестиции, с привличане на интелектуален потенциал - не само роден, но и чужд. 
**** линк към предложението за промяна в Конституцията

Фейсбук