Кандидат-кметът на ГЕРБ в Бургас- с негласната подкрепа на ДПС

ГЕРБ и ДПС се прегърнаха братски в Бургас за изборите

 

ГЕРБ и ДПС - взаимна изгода

Преди половин година според публикация на в.“Труд“ стана ясно, че ГЕРБ прави съюзи след изборите дори с ДПС. Дали това обаче ще е само след изборите?! Има много основания да се смята, че тези негласни съюзи отдавна работят...

„ГЕРБ ще участва самостоятелно на предстоящите местни и президентски избори. По места обаче не са изключени следизборни съюзи, включително и с ДПС.

Това призна вътрешният министър Цветан Цветанов, който оглави националния предизборен щаб на управляващата партия. Той даде за пример Разград, където и сега общинарите от ГЕРБ и ДПС си сътрудничели по много теми“.

Три месеца по-късно ГЕРБ и ДПС се разбраха за секретар на ЦИК и Севинч Солакова (от квотата на ДПС) бе избрана за секретар на ЦИК.

Пет месеца по-късно в. „Сега“ написа: „Критиките от Брюксел за безпринципното кадруване в съдебната система, атаките на вицепремиера Цветан Цветанов към ВСС и постоянното разграничение на Бойко Борисов от Ахмед Доган не попречиха на ГЕРБ и ДПС абсолютно формално и почти без дебат да се обединят и да изберат вчера двама членове на съвета от парламентарната квота. Това са бившият градски прокурор на София Нестор Несторов и ексвоенният обвинител Кирил Гогев.“

Налага се простият и ясен извод, че от 2 години насам ДПС няма за какво да се оплаче от управлението на ГЕРБ. Вече 2 години няма нито един депесар, който да е наказан за някакви нарушения и злоупотреби,  вършени по време на управлението на тройната коалиция, а и за времето преди нея, където пак ДПС лапаше неуморно и алчно. Разследването за скандалния консултантски хонорар на Доган за „Цанков камък“ завърши с оправдание от съда . Може би си спомняте, че ДПС подкрепи ГЕРБ на частичните избори в Габрово и със сигурност това ще се случи на много места в страната и на редовните местни избори наесен, а 200% е сигурно, че това ще се случи в Бургас, така както се случи през есента на 2007 г.

Заканите на юнака Борисов, преди да дойде на власт и след това, се изчерпаха със събарянето (което бригада, наета от Доган, свърши- бел. автора) на една ограда, която наподобява неговата около къщата на премиера в Банкя, и разбира се, на култовото барбекю на Доган.

Фантастично. „Жестоко“ наказание и много празни приказки и кьорфишеци... Водеха  се 22 досъдебни производства за финансови злоупотреби на Министерството на бедствията и авариите по време на управлението на тройната коалиция. Това заяви преди време  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Може би си спомняте, че само размерът на една-единствена финансова злоупотреба беше 735 671 лева?! Министерството на бедствията и авариите, ръководено от Емел Етем, съвместно с услужливи местни управители, са усвоявали държавните средства. Областният управител на Разград беше сезирал органите за 10 молитвени дома в област­та, за които са отпуснати повече от 735 хил. лв.  Информацията за досъдебните производства беше допълнена от областните управители на Благоевград, Русе, Шумен, Стара Загора, Монтана, Плевен, Бургас, Враца, София - СДВР, и Разград. 

И какво стана? Кого осъдиха? НИКОЙ ...

Никой не рови онова абсурдно министерство на бедствията и авариите. 

А отгоре на всичко, колкото повече Доган говори за предсрочни парламентарни избори, толкова по-малка е вероятността те да се случат и е крайно време да се разбере, че против когото уж се обяви Доган, веднага останалите започват да му симпатизират и електоратът му се втвърдява и му се дига рейтингът или се набират гласове в негова полза, така както беше след случая с видеото, уж случайно изпуснат в мрежата след театрото на „Господарят на порциите“ в с. Корница през 2009 г. непосредствено преди изборите.

На 2 август ДПС се регистрира за местните избори в ЦИК. От ДПС внесоха над 15 хиляди подписа за регистрация за участие в местните избори през есента.

Според Лютви Местан резултатите от вота ще покажат реалната тежест на ДПС като стабилен, необходим и непреодолим фактор в българската политика, но дали и в гербаджийската крепост- Бургас?

Амбицията на ДПС била да затвърди успехите си и дори да ги подобри значително.

Номинирането на кандидати на ДПС за местните избори ще става на общоселски събрания, а не само в рамките на партийните структури според  заместник-председателя на ДПС Рушен Риза.В общоселските събрания щели да могат да участват не само членове на ДПС, но и всички жители на селото или квартала,  като целта била да се издигне най-достойният и уважаван кандидат. До 15 август ще трябва да бъдат направени номинациите, които да минат през областната администрация на партията. След което до 15 септември те ще бъдат одобрявани от ЦОБ на ДПС. Така структурите на партията се отваряли и за кандидати извън тях.

 В отговор на въпрос от медиите  дали може да се стигне до коалиция ДПС-ГЕРБ на местно ниво заместник-председателят Лютви Местан споменава, че спрямо най-добрия интерес на дадена община щяло да се провежда гъвкава политика, примерно като тази в община Бургас, в която не от две, а от четири години общинските съветници на ДПС подкрепят 99.99% общинското ръководство на ГЕРБ.

 

ГЕРБ и ДПС-гъсти в Бургас

Седмица преди откровението на предизборния шеф на ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, ние от „Под лупа“ разкрихме брудершафта, който действа от 2007 г. в община Бургас между ГЕРБ и ДПС и попитахме: „Гъсти ли сме с ДПС“?

Още от началото на този общински съвет общинските съветници на ДПС стояха твърдо зад гърба на бургаския кмет Димитър Николов при много гласувания в заседанията му и особено близо след прословутото решение за изграждане на нова джамия в кв. „Победа“.

През декември 2008г. Валери Симеонов, тогавашен председател на ОбС, сподели пред медиите:

„...че на 18 декември (2008 г. -б.а.) е трябвало да има сесия на Общинския съвет. Два дни преди това кметът на Бургас предложи да се отреди терен за джамия. Нямаше юридическо и правно основание този доклад да бъде разглеждан и не допуснах да влезе в дневния ред, за да може докладът да се разгледа от комисии. На 18 декември обаче този доклад влезе в дневния ред като предложение на общински съветник от ДПС. След гласуване беше прието този доклад да стане точка от дневния ред.“

Докладната, която разби мнозинството между ГЕРБ и „Атака”( но само за известно време-б.а.) беше гласувана на последната сесия на 20 декември 2008 г.- броени дни преди да изтече крайният срок (5 януари 2009г.) за пълната комплектовка и предаване на най-важните инфраструктурни проекти по оперативните програми.“

Видно е от това изказване, че пред местната герберска власт няма двоумение щом има проекти, пиар и пари, които ще водят до още власт, до още пари и т.н. Дори цената да е заиграване с ДПС, за което се знаеше още от местните избори 2007.

Допуснатият гаф с джамията беше изтрит като докладна записка, но все още може да се открие една друга докладна записка на общинския съветник от ГЕРБ Семир Абумелих, който предлага допълнение към Решение №66 от 20.12.2008 г. от Протокол №16 на Общинския съвет в гр.Бургас, на който е гласувано проектирането на мюсюлмански молитвен дом в ж.к. „Меден рудник“.

Спомняме си и скандалната сага с бившия бодигард български турчин на кмета Николов и онези турски люлки, доставени и монтирани на много площадки в Бургас пак от фирмата му и свързани с нея лица.

По данни на Камарата на строителите в България, една от фирмите, работили с община Бургас, е „Дар строй” ООД, представлявана от Ружди Алиосман Хасан. Някога той е работил за кмета Димитър Николов– той твърди, че като шофьор, други лица твърдят, че е бил бодигард. Според справката в Камарата на строителите, „Дар строй” е изпълнила „детска площадка, кв.48, между блок 131,122,124 ул. „Тракиец“ в  жк „Меден рудник”, ремонт на покрив на Дом на покойника, находящ се в Гробищен парк-гр.Бургас, основен ремонт на покрив на сградата на ОУ “Васил Левски”-кв. „Горно Езерово“- гр.Бургас. Тези дейности са възложени от община Бургас и общинската фирма „Обреден комплекс”. Като подизпълнител на „Трейс” ООД, „Дар строй” е полагала и тротоарни плочи.

 

Общата сума, която е взела за всичко това от общинския бюджет, е 133 000 лв.?! И този обем от фирма с почти никакъв персонал...

„Дар строй” се води и официален представител на турската „Дога парк“- производител от Истанбул на детски съоръжения за игра, външни фитнес-уреди за възрастни и деца, спортни съоръжения, градинска мебел и гумени настилки, които се влагат в детските площадки и морската градина в Бургас.

Пред очите ви се редяха турски плочи по бургаското ларго, част от които вече се напукаха...

Сумата не е малка-около 1 милион, а предстои през следващия мандат да се изграждат още около 2,3 пъти повече площи като пешеходни зони в центъра на Бургас и познайте с какви плочки ще стане това... Ами с ония турските павета...

В навечерието на предстоящите местни избори, на фона на приказките за вражда с ГЕРБ от страна на Доган по повод бутафорния вот на недоверие по въпросите на сигурността истината е проста и ясна. Двете партии са заедно в Бургас за местните избори и кметът Николов ще се ползва от техните гласове, както и от гласовете на поне един общински съветник на ДПС в бъдещия общински съвет, както си и беше досега. Това е парадоксално на фона на заявките на ДПС да вкара дори действащи депутати за участие в местните избори.

Стремежът на ДПС бил да разшири влиянието си в общините, като вкара съветници в големите областни градове  и да постигне мнозинство в смесени райони (като Шумен) или да вземе кметското място в Разград. Тази цел си е поставило ръководството на ДПС за предстоящите наесен избори.

Сега, когато е уж в опозиция на правителството, укрепването в местната власт е още по-важно, изтъкват от ДПС. Един от ходовете за решаване на тази задача е в кметската надпревара да бъдат пуснати народни представители, за да могат да „дърпат“ общинската листа. Такива обаче НЯМА В БУРГАС?!

Временния си адрес са променили още депутатите Йордан Цонев, който се регистрирал във Варна, Алиосман Имамов - в Благоевград, Четин Казак и Георги Колев - в Шумен, Янко Янков - в Сливен, Юнал Лютфи - в Хасково, Хасан Адемов - в Разград. А в Бургас?!

И макар целта на ДПС е да вкара повече общински съветници, заради което е нужен и стабилен кандидат-кмет, който да дърпа листата според  депутати от движението, повтарям, битката за кметското място в Бургас е отдавна подарена от ДПС на ГЕРБ и на Димитър Николов. 

Ще ви припомня един материал на Боряна Георгиева, публикуван преди не много време от „Черноморски фар“ с многозначителното заглавие:

 ДПС не готви за Бургас свой кандидат за кмет 

„Местната структура на ДПС няма да издига самостоятелен кандидат за кмет на Бургас, съобщи общинският лидер на организацията Селим Иса. Партията на Доган е единствената в региона, която месеци преди изборите пази привидно спокойствие и не стои  пред дилема кого и как да издигне за състезанието през тази есен.“

„Все още за нас това не е на дневен ред, не сме обсъждали темата, дори не сме спрягали имена за общински съветници“, каза Селим Иса. Той смята, че в областта ДПС има далеч по-силно присъствие в други общини в сравнение с Бургас, където партията няма амбиции да играе със свой кандидат за кметския кабинет.

Поведението на ДПС привлича вниманието, тъй като все още не е ясно там, където партията няма свое лице за кмет, дали ще подкрепи кандидата на ГЕРБ (Димитър Николов-бел. ред.), или ще се придържа към партньорите си от тройната коалиция, с която управляваше допреди близо 2 години.“

Едва ли това единомислие и дружба с ГЕРБ-Бургас ще ви учуди, още по-малко кметът Димитър Николов, който през декември 2008 г. заедно със своите съпартийци даде чудесната възможност тъкмо на общинския съветник от ДПС Селим Иса да прокара онази спорна докладна записка за джамията в „Меден рудник“, която по-късно стана факт в кв. „Победа“ и се разпростря на около 20 кв. м площ незаконно и отгоре на това с минаре. Незаконната джамия е вероятно подкрепяна от общинската администрация и кмета, щом все още не е съборено нито минарето, нито тя, а се опитват разни трикове. Дори служителите от дирекция УКОРС се правят на глухи и слепи за провежданите незаконни сбирки на т. нар. вярващи начело с ходжата на строителния обект- джамия, който е изграден на една ръка разстояние от партийния клуб на ДПС в ромският квартал „Победа“ на ул. „Кракра“?!

Дали така се постъпи от същата тази общинска администрация с постройките в Ченгенескеле?! Много от тях вече са спомен или купчина тухли и парчета мазилка, но тук се чака, защото изборите наближиха и братското рамо от ДПС е важно.

Не напразно кметът Димитър Николов, който има имоти в община Руен, където баща му е бил секретар на общината, а в с.Просеник има местни хора от този етнос, които работят за фирмата на съпругата му Гергана Николова „Йори“ ЕООД по градини и лозя, са вероятно обгрижвани от близки лица  до кмета чрез фирми, които правеха ремонт на водопровода в Просеник, а фирмата, която строи неуморно в жк „Меден рудник“-“ГМ Строй” има проект за ваканционен комплекс затворен тип на площ 6 440 кв. м в този тих и екологично чист район на 30 км от морето.

Обгрижването на българските мюсюлмани и роми потенциален електорат на ДПС, а и на ГЕРБ в кв.“Победа“ си личи от гладко асфалтираните улици, които няма да видиш в други крайни квартали като например „Изгрев“ и „Меден рудник“. Може би си спомняте признанието на зам.-кмета Красимир Стойчев на общинско заседание, колко време не била събирана такса-смет на живущите в този район, да не говорим данъци и т.н. Та ето ви факти за размисъл и за братското депесарско рамо...

 Това братско рамо както от ДПС, така и от БСП се вижда всеки месец в гласуването на общинските им съветници на заседанията на Общинския съвет, където подкрепят почти безрезервно своето отроче и сегашен наставник - ГЕРБ.

Иначе казано, за политиците от ГЕРБ и ДПС няма граници нито партийни, нито морални. Важна е властта и облагите на властта за тези, които управляват, и за ония, които ги поддържат.

Нещо като политическо ООД с червен фес.

Машалла!!!

 

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.