Кандидат на ГЕРБ арестуван за търговия на гласове в Несебър

Кандидат на ГЕРБ арестуван за търговия на гласове в НесебърТрима души са в ареста за 24 часа за търговия с гласове в морската община Несебър, където страстите са изключително нажежени преди втория тур. Сред тях е Станка Райкова, която е в кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ, предвождана от Атанас Терзиев, научи Биволъ.Това са единствените до момента в морската община арести за купуване на гласове в Избори-2011 г.,  въпреки многобройните сигнали и проверки.

Арестът е следствие от разследването на БНТ, в което журналистът Росен Цветков се регистрира в Несебър и „продаде“ гласа си. БНТ обаче се въздържа да съобщи, че е арестуван кандидат на ГЕРБ.

Станка Тодорова Райкова е на 19-то място в кандидат-листата за общински съветници на партия ГЕРБ. Жената работи в местното ХЕИ в Несебър.

Арестуваният Александър Стоянов - Сандю е дясна ръка на олигарха.Другите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов - Сандю. Тодорова е обещавала и раздавала дърва за зимата на социалнослаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев. Стоянов, който по професия е строител на сергии и временни обекти, е бил основният брокер на купуването, сочи първоначалната информация. Именно той е държал и раздавал парите.

Тримата са били разпитани в прокуратурата, престояли са 24 часа в ареста на РПУ-Несебър и са освободени, като са под наблюдение. По предварителни данни от разследването става въпрос за група от около 14 души.

Наблюдаващият прокурор Севдалина Станева заяви за „По света и у нас“, че е възложила допълнително събиране на доказателства на разследващите полицаи. С мотива, че предстои втори тур на изборите, прокурор Станева заяви, че не смята точно сега да налага мярка за неотклонение на тримата купувачи на гласове.

Кандидат на ГЕРБ арестуван за търговия на гласове в НесебърТози мотив на прокурор Станева е изключително странен, тъй като законодателството не прави никаква разлика дали престъплението е осъществено преди или след изборите.•

По случая е образувано досъдебно производство, което се води от Икономическа полиция в Бургас, като се очакват големи разкрития и разплитане на връзката за „изборната спекула“ в Несебър. Полицията е действала по сигнал за купуване на гласоподаватели с пари и предмети за ГЕРБ. Станка Райкова е заснета и на видеоклип на екип на БНТ, в момент, в който купува гласа на репортер с адресна регистрация в община Несебър. Всичко е заснето подробно на филм, с който МВР разполага. Излъченото по БНТ обаче е само малка част от целия филм, който имат полицаите. Видеоматериалът разобличава спекулантите по неопровержим начин.

Биволъ се сдоби и с друг клип, заснет с мобилен телефон, на който се чува как Кирила Тодорова обещава дърва и климатик срещу гласуване.

(със съкращения)

Биволъ