Катар 2022: Организаторите са купували фенове от чужбина?

С безплатни самолетни билети, хотелски нощувки и пропуски за мачове Катар си е осигурил фенове от чужбина за Световното първенство по футбол. Плащал ли е Катар за атмосфера по улиците и стадионите? Проверка на фактите:

 

Малко преди началото на Световното първенство по футбол в Катар домакинът е подложен на остра критика. Обвинението: Катар си е платил за атмосфера и фен-култура, като е предлагал пари на футболни запалянковци за добро настроение и положителни публикации в социалните мрежи. Отговаря ли това на истината?

Твърдение: "Катар купува фенове за Световната купа!", гласи заглавието на германския вестник "Билд", който съобщава за фенове от чужбина, на които Катар им е осигурил безплатни пътувания до страната-домакин на първенството. Същото твърдят и други чуждестранни медии. Нидерландската телевизия NOS съобщи, че на феновете са им осигурени безплатни самолетни билети и нощувки в хотели срещу положителни публикации в социалните медии.

Проверка на фактите: вярно е

 

Катар е поканил избрани футболни фенове на Световното първенство и е платил техните полети, хотели и дневни по време на престоя им в емирството. Това беше потвърдено от Върховния комитет, който отговаря за организирането на първенството. Така наречената програма Fan Leader Network е насочена към "страстни футболни фенове", които трябва да "споделят важна информация за Световната купа със своите приятели". Според информация от платформата theleader.com, във въпросната програма се очаква да се включат до 1600 фенове от цял свят. Комитетът отхвърля твърденията, че на феновете се плаща, за да извършват "координирана реклама за Световното първенство". В свое становище Комитетът определя това като "абсолютно невярна инсинуация".

Факт е обаче, че Върховният комитет на Катар очаква точно това от феновете. Заедно с подарените билети те получават и "Кодекс за поведение”, с който ДВ разполага, и който за първи път беше публикуван от NOS. В него се посочва, че феновете са задължени по договор да "подкрепят" първенството в Катар "като харесват и споделят" публикации в социалните медии и използват хаштага #IAMAFAN и канала Roadto2022.

Катар също така уведомява въпросните фенове, че публикациите им ще минават през "мониторинг", а те трябва да са съгласни да трият свои постинги, които не са в унисон с Кодекса за поведение. Освен това те са информирани, че "омаловажаването на Световната купа или на Катар" е "очевидно неуместно”.

Поради договорната обвързаност тези изисквания към феновете са пряко свързани с паричните облаги, т.е. безплатните полети, настаняванията в хотели и раздадените билети за мачовете. Само обещаните джобни пари в размер на 250 катарски риала (около 70 евро) няма да бъдат изплатени на феновете, стана ясно малко преди откриването на първенството тази неделя. Следователно те със сигурност могат да се разглеждат като дадени в замяна на популяризирането на турнира в социалните мрежи. 

ДВ разполага с копие от Кодекса за поведение, който платените фенове трябва да спазват в Катар

ДВ разполага с копие от Кодекса за поведение, който платените фенове трябва да спазват в Катар

Включени в програмата Fan Leader Network фенове потвърдиха офертата от Катар пред ДВ. "Предложението включваше самолетен билет, хотел и билет за мача на откриването", разказва например Жозеф Делаж, запалянко от Франция. А Лий Кормиш от Канада, който също е приел офертата от Доха и е заминал за Катар, казва, че не е получавал кодекс за поведение, но потвърди пред ДВ, че освен полети, хотел и безплатен билет за мача на откриването са му били обещани и дневни пари за храна. Във видео блога си той разказва за своите, очевидно изцяло положителни, преживявания в Катар.

ТвърдениеОт средата на ноември се разпространяват и видеоклипове с "шествия на фенове" в Доха. На тях могат да се видят привърженици на множество участващи държави. Много потребители на социалните медии обаче се съмняват в тяхната автентичност. "Катар си купи фалшиви фенове, защото никой не иска да отиде там", пише един потребител, а друг казва: "Добре, че си ги купиха."

Проверка на фактитенедоказано

Няма налични доказателства, че феновете, показани във видеоклиповете, са получили заплащане за участието си в шествията. Едно обаче е вярно: Хиляди поддръжници на участващите държави преминаха през Доха на 11 ноември, включително покрай Кралския дворец. По наша информация повечето от тях са чуждестранни работници в Катар, много от тях от Индия. Подобно на Рашик, който с фланелка на Англия казва пред агенция Франс Прес: "Аз съм от Индия. Работя в Катар от девет години. Обичам английския футбол, затова подкрепям Англия. Всички ние сме от Керала в Индия.”

Катар предлага на гастарбайтерите в страната билети за мачовете от Световната купа с големи отстъпки - срещу 10 щатски долара. Запитването на ДВ към организаторите на шествието на феновете обаче остана без отговор.

https://www.dw.com/bg/katar-2022-organizatorite-sa-kupuvali-fenove-ot-cu...