Като не може със “Спутник”, БСП да се ваксинират с “Путинка”

Иво Инджев

Предизборният путинофилски спектакъл на Корнелия Нинова в отиващия си 45-ти парламент беше обречен на неуспех и тя със сигурност го е знаела.

Но въпреки това се опита да “ваксинира” партията си, трайно заразена с ирационалната русофилия, в очите на своя електорат и на самия Кремъл.

Очевидната за всички политическа мотивация на нейното предложение парламентът да задължи правителството (което и да е то) България да си купи руската ваксина “Спутник V”, за да се хареса на Москва и петата й колона у нас, беше разобличена от няколко души от парламентарната трибуна. 

На тази амбразура се хвърлиха да защитават незащитимата теза за важността на руската ваксина най-близките сподвижници на Нинова. 

Отличи се отново Александър Симов като Александър Матросов (синоним на руската саможертва през световната война). Бил се разочаровал от либералите в това Народно събрание, които преди вкупом ругаеше в неговата постоянна гербаджийска трибуна ПИК, наричайки ги системно “психодесни”.

Кога успя да се “очарова”, че вече се разочарова от тях? Пази Боже от такова “очароване”.

Абсурдът да се настоява за руската ваксина прилича много на другото тръшкане пред руското началство – постоянните призиви да бъдем посетени от руски туристи като “ваксина” срещу болния след китайския вирус туристически сектор. 

Така и не разбраха или не пожелаха да разберат другарите на Нинова по русофилска линия от ГЕРБ в правителството, че  самите руснаци не се натискат никак за българските курорти в днешните условия. Отказаха се, казано накратко. Туроператорите им отмениха полетите за България.

А и сриващия се жизнен стандарт на руската средна класа все повече я “приземява”и насочва вниманието й към далеч по-неугледните, но по-евтини вътрешни дестинации. Очаква се в Сочи да почиват тази година по тази причина близо 14 милиона руски граждани. А в България? Нещо като нула…

С руската ваксина положението е подобно. Оставям настрана катастрофалния скандал с фалшивите доставки на “Спутник”, който свали правителството на Словакия. Дори отписвам от сметката далеч по- големия в количествено отношение удар по престижа на руската субстанция в Бразилия, която се отказа от руската услуга. Делът на руската ваксина на световния пазар спадна от и без това нищожните 8,7 процента на около 5 на сто.

Само две “други” неща са достатъчни да стане ясно всекиму, че прехвалената в самата Москва ваксина е мираж (и за България):

Първо, руснаците не могат да я доставят по-рано от месец и половина (критично време за евентуалния напредък във ваксинирането у нас), смятано с днешна дата- в случай, че останалите препятствия бяха преодолени вече.  Нямат производствен капацитет и разчитат Южна Корея тепърва да им произведе шишенцата.

Второ и според ме по-важно като доказателство колко е “велика” тяхната ваксина е отношението н сие. Бягат. Гласуват с краката си и накараха самото божество от Кремъл да се кахъри каква ще да е причина по-малко от 10 на 100 000 руски граждани да са се подложили на процедурата, нареждайки “първата държава, изобретила ваксина” на дъното на световната класация по този показател.

Иначе интригата на Нинова и другарите й е ясна. Искаха да изобличат противниците на ГЕРБ в Народното събрание като колаборационисти с Методиевич, принуждавайки ги да гласуват заедно.

Колаборационистът вика дръжте  колаборациониста.

В “предсмъртните” часове на мъртвородения 45 -ти парламент се вижда кой от неговите субекти на какво се надява при неговото скорошно прераждане. За БСП приоритет си остава откритото подмазване на Москва.

Ами да вземат да се ваксинират с “Путинка” и да се успокоят!