Катързисът на вярващия, че всяко негово магаре може да му спечели изборите

НА СНИМКАТА: Насладата от аплодисментите и суперлативите за “харизмата” му е видима

 

Инсценировката с форума на женската организация на ГЕРБ в Пловдив, където вчера собственикът на партията се появи сред бурни аплодисменти да чуе отново колко е велик именно в компанията на уж “надпартийната” ( както тя сама се определи днес) полковник Невяна Митева, може да заблуди относно своите цели единствено желаещите да бъдат заблудени. Поръчал си е удобен начин да бъде видян и сниман с кандидатката за вицепрезидент на ГЕРБ и са му го организирали. Но се въздържа от обичайните за него целувки и прегръдки, за да не нарушава прикритието й- не че иначе има проблем да мачка и млящи пред камерите наистина непознати жени и момичета.

 

 

 

 

Митева беше представена за първи път като хибриден продукт на гербаджийската политическа люпилня, който се опитва да убеди аудиторията, че няма нищо общо с ГЕРБ, но няма как да избяга от символичната прегръдка на употребяващия по навик жените за пропагандните си цели бивш премиер. Режисираната им изява явно не е предвиждала самата прегръдка в буквалния смисъл, за да не покажат близост. Ограничиха се само с ръкостискане без традиционните за него целувки, поради което Митева се появи с маска, докато пехливанинът от Банкя сипеше шегички по въпроса за маските, както се чува от поредното партийно видео.

Тези дни от партията на Трифонов повтарят в някакъв нетипичен за тях транс откритието си, че политиката не е работа за наивници. Правилно, не е. Но това не значи, че политиците не разчитат на наивността на хората.

Наивно е да вярват в ГЕРБ, че ще заблудят някого за смисъла на своята селекция на кандидат за вицепрезидент. Колко “случайно” ще да е да подберат не просто жена и военен, но и полковник от военновъздушните сили? И последният шаран на няколко ракии прави веднага асоциацията между този образ и състезанието му по харесване пред публиката с пилота Румен Радев.

В предаване на Нова телевизия полковник Митева “скромно” се описа сама като решителна, смела и отговорна. Може и да е вярно, но такива неща би трябвало да кажат за нея онези, които я познават. А на непознатите тя пробутва своята “надпартийност”, както се изразяват военните, които искат да си мислим, че нямат политически пристрастия.  

В Нова телевизия беше спестен най-важният въпрос към Митева: какво е отношението й към човека, до когото седеше вчера при първата си публична поява след оповестяването на кандидатурата й. Дали щеше да отговори по същия плосък начин, както отвърна на питането как определя себе си според лявото и дясното? “Аз съм българка”, отвърна тя, сякаш българ(к)ите са по рождение с опериран откъм политически усет вестибуларен апарат и нямат ориентир за собствена принадлежност спрямо левите и десните завои в политиката, в която тя се впуска главоломно.

Нещо повече: от разговора в студиото изобщо не стана ясно, че Генерала е бил на женския форум, ръкувал се е с Митева и е ръсил политическите си заклинания в компанията й.

НА СНИМКАТА:  Някой вярва ли, че налитащият да целува и прегръща за снимка де що види жена около себе си този път “случайно” се въздържа само с едно ръкостискане с Митева?

 

 

 

 

Можем с основание да заподозрем, че сценарият на  телевизионната постановка изключи показването на самата женска среща, на която шефът самодоволно грее, но спазва дистанцията, за да не нарушава “надпартийната” фасада на Митева. Зрителите, ако бяха видели сценката, моментално биха “прозрели” очевидното: че Митева е негов избор и той вече я огрява с изрично спомената от водещата на форума Жени ГЕРБ мъжка “харизма”.  

Тази политическа “безполовост” в претенцията на Митева сигурно се харесва на простите, за които сложният въпрос за балансите в политиката при демокрацията се решава просто с бягство от онази отговор(ност), с която тя се похвали, че притежава като качество. Но ще й повярват, че няма политически предпочитания , само наивниците, за които стана дума по-горе.

С други думи, от ГЕРБ отново се опитват да ни заблудят. Да, това не е новина или изненада. Но е добре да го знаят всички, които се надяват на прословутия катарзис на вожда им. От него можем да очакваме само магарешки катързис. Инати се, че може да преметне всички – и един катър да върже, пак ще му спечели изборите просто защото играе неговата игра.

Катързисът на вярващия, че всяко негово магаре може да му спечели изборите – Иво Инджев / Ivo Indzhev