Кирил Петков: Протестът е важен начин на протест

Кирил Петков коментира от Брюксел планирания протест на „Възраждане“ и информацията, че хора от криминалния контингент ще се включват него.

„Има едни хора, които искат да се махне зеления сертификат, каквото искане има и цялото правителство. Чакаме риска да падне. Те са нетърпеливи, разбирам. Сега има една малка група от хора, която идва и ще бъде включена в този протест само за да показва несъгласие с правителството по неясни теми. Информираха ни, че има част от криминалния контингент от различни райони на България, за да опитат да направят провокации. За хората, които протестират срещу зеления сертификат разбирам - протестирайте. Въпрос на време е да отпадне и без това. Протестът е важен начин на протест, но внимавайте с другите, които не са от вашата група и са пратени там, за да правят хулигански прояви“, обясни премиера.

Той увери, че Рашков и неговото ведомство проверява всички сигнали, но било трудно, защото формата на протест била част от демокрацията. „Протестът е важна форма на комуникация на обществото, но не трябва се използва от подмолни движение на хора от криминалния свят. Министър Рашков каза, че има доста явни сигнали“, заяви Петков. 

Той не отговори пряко на думите на Радев от днес, а заяви, че всички чакаме цените да паднат, а новите членове на КЕРВ са „хора, които са големи професионалисти и независими хора. Чакаме в следващите 2 седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока“, каза той.

„Работи се, работи се целенасочено, но всеки от нас иска по-бързо. В министерство на енергетиката дават всичко от себе си и новите назначения вярвам, че ще имаме по-добри резултати“.

За намаленият бюджет на съдебната система Петков се оправда, че имало точни разчети, а и парите на прокуратурата били много – „плащаме голяма цена особено за нивото на правосъдието, което имаме“.

„20 милиона ще се вкарат в БАН при младите учени със специфични задачи, нови публикации и разработки. За мен науката и иновациите са бъдещето на България. Тази промяна от прокуратурата към младите учени е посоката, в който би трябвало да има по-добър резултат за икономиката и България“.

След първата си срещата с членовете на Европейския съвет Петков бил оптимист. „Всички са много щастливи, че има такава промяна в България. Фокусът ни върху антикорупционната стратегия се е чул добре. Имах разговор сравнително голям с президента Макрон , бяхме само двамата и леко закъсняхме за съвета. Обсъдихме нашите ясни планове за изчистване на корупцията, за оправяне на съдебната система, поговорихме за сътрудничество в посока инфраструктура“.   

Кирил Петков: Протестът е важен начин на протест | Общество | Tribune.bg