Китайците ни избавят без да искат от руснаците

Иво Инджев

Знаете ли как китайците могат да се окажат новините ни спасители от нашите традиционни “освободители”?

Чрез китайската пандемия. Тя се оттегля вече от нашите земи с помощта на щедрия европейски съюз, който ни снабди залпово с качествени ваксини. Макар да сме на предпоследно място по темпове на ваксиниране, ефектът тук вече е видим.

И освен всичко друго показва, за ужас на путинистите, предимството да си в ЕС в сравнение с това да си в евразийската каруца.  

Опазил ме Бойко да бъда заподозрян, че се радвам на руското нещастие, но китайската зараза върлува в Русия с азиатски размах в момента. Социалните мрежи в руския интернет гъмжат от гневни и саркастични коментари.

Хората търсят и намират вината за трагичното състояние на здравната картина в страната, довела вече до исторически рекорди по смъртност на национално и международно равнище, в неадекватността на мерките. А те водят на първо място до упоритото нежелание на руските граждани да се ваксинират.

Иронията на черния хумор галопира по този повод. “Най-после изпреварихме Америка, въпреки лъжите на либералите, че това е невъзможно” , пишат руснаци по повод многократно по-високата смъртност от китайския грип в сравнение със САЩ. А причината  е в недоверието на хората във властта, от която населението е свикнало да чува лъжи. 

Мнозина не вярват на Путин, че изобщо се е ваксинирал. Иначе защо ще държат на огромно разстояние от него дори официалните лица при разни церемонии с негово участие, а онези, които награждава с държавни отличия, са длъжни да преминат през двуседмична карантина.

Щом като Путин не смее да се бодне, защо да му вярват “обикновените хора”?

Популярност придобиват и коментарите за лъжите от името на Путин, които снася пропагандата.

На  10 май тя го цитира да заявява, че в Русия има 21,5 млн. ваксинирани граждани.

А на 12 юни пак той, според ТАСС, е казал, че ваксинираните в страната са 18 милиона.

Обобщението: Русия била първа в изобретяването на ваксина, която била най-добрата, обаче руснаците, свикнали да ги лъжат, просто не вярват и не искат да се доверят на тези твърдения.

А сега за връзката между китайската пандемия и освобождението ни от руската имотна инвазия. Тази връзка не идва по линия на някаква “русофобска” радост от високата смъртност в Русия.

Тя е видна от информацията, според която обедняващите руснаци масово си продават имотите по българското черноморие. Кредите са им в евро, а рублата продължава да се обезценява спрямо еврото и обслужването им става все по-трудно за руските собственици, които отгоре на всичко не могат да пътуват заради здравната криза. https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/229619-rusnatsi-masovo-razprodavat-imotite-si-po-yuzhnoto-chernomorie

Не казвам, че е било нарочно, но китайците пуснаха вируса по света, а той взе, че се загнезди много упорито в Русия, задълбочавайки там икономическата криза. Основните купувачи на поевтинелите руски имоти в България са българи, твърдят брокерите. 

А за онези, които виждат в тази констатация някакво злорадство искам да припомня, че пикът на руското пазаруване на българска недвижима собственост дойде на вълната на краткото руско относително забогатяване при високите цени на петрола, когато  в руските медии наистина злорадстваха колко бедна (и достъпна) за руснаците е станала европейска България.

Казано с думите на видния депутат от управляващата партия на Путин “Единна Русия” Пьотър Толстой, “вече изкупихме половината България, ще изкупим и останалата”. После наглецът се опита да с измъкне с твърдението, че се бил пошегувал.

Така де, аз също се шегувам за китайското освобождение на България от вечните ни “освободители”.