Клин клина избива – и вторият остава

Пребиваването на ИТН в политиката освен пълна несигурност и неизвестност, тепърва обещава доста опасни и нежелани проблеми в съвсем непосредствено бъдеще. 

Което е вярно – вярно е. БСП бяха на площада – особено в началото, а БСТВ излъчваше протестите едно към едно. Вярно е и друго – БСП е партия на статуквото, на най-дълбокото статукво.

Каквато партия е и ИТН. В нито един момент от своята над 20 годишна история, шоуто на Слави не е било алтернатива на каквото и да било. Шоуто утвърди чалга културата като изразно средство на общественото, икономическото и политическото господство на мутрите в България.

Това господство има своя ценностна – морална, естетическа и обществена йерархия. Цинизмът, примитивният консуматорски материализъм, примитивният байганювски национализъм, традиционализъм, мачизъм… 

Със своето елитарно самочувствие т.нар. „градска десница“ винаги е имала тотална културна несъвместимост с натюрела на ГЕРБ и нейния лидер, разглеждани от нея като еталон на арогантен провинциален примитивизъм.

Толкова по-абсурден на този фон е новопридобития от „градските десни“ кротък афинитет към политическия възход на ИТН с цялото му арогантно наследство на чалга култура и политическа маргиналност.

Разбирам, важно е да се отървем от ГЕРБ. Но клин клина избива – и втория остава. 

На какво ще се натресем когато се отървем от ГЕРБ?

За „градската десница“ това изглежда второстепенен въпрос. За мнозина други това е въпроса с приоритетно значение.

На този фон БСП на Нинова разбира се е много далеч от политическа алтернатива – хубавица, но поне е добре познат проблем.

За разлика от ИТН, чието пребиваване в политиката освен пълна несигурност и неизвестност, тепърва обещава доста опасни и нежелани проблеми в съвсем непосредствено бъдеще