Кметът Димитър Николов, който даде „зелена улица“ за сарайското начинание

Особено изненадващо и дори учудващо е пламенното тотално съдействие, дори отвъд границите на законността за строежа на сараите, свързани с Доган и Пеевски от кмета на Бургас и зам. - председател на ГЕРБ Димитър Николов, чийто партиен и административен екип безпрепятствено узаконява строителното безобразие точно по време на правителството Орешарски – БСП-ДПС, срещу което уж ГЕРБ и Борисов протестираха! Защо зам. - председателят на ГЕРБ и фаворит на Борисов бургаски кмет безотказно поддържа и обезпечава по всякакъв начин неофеодалния олигархичен произвол финансиран с банкови необезпечени кредити? Николов проявява през годините перманентна амнезия за този обект и ПУП, който лично е внесъл за одобрение в Общинския съвет. На каква цена бургаският кмет узаконява и защитава действията на депесарската фирма, зад която се спряга и прякото участие на Делян Пеевски предстои да стане ясно ...

Сарая – маркиращ оста: Борисов – Пеевски – Доган

 

Става дума за луксозен дворец, който фирма от обръчите на Ахмед Доган построи с лоши кредити от КТБ в парка „Росенец“. Общественият път до него е преграден с бариера и се охранява, а държавните имоти на брега са с отрязан единствен достъп по суша – показа още преди година и половина проверка на Биволъ.

Според документите, с които медията ни разполага, Община Бургас е харизала на собственика на сарая общинска улица и така е блокирала достъпа до държавнo пристанище и държавен плаж.

Къде се намира Сарая?

Мястото представлява най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос “Чукалята”. Това е бивша военна база на Гранични войски и е единственото място, което осигурява най-добра визуална и особено локационна видимост на целия трафик от и за залива, както и териториалните ни води от Емине до Резово. Тази територия е и най-близката брегова ивица до единствения остров Св. Анастасия, от където островът се снабдява с ток и вода. Островът е снабден с морски фар, указващ подхода на корабите и сам по себе си е от фундаментално значение, заради местоположението си, за националната сигурност на България.

В съседство на Сарая се намира пристанище „Росенец“, което е истински „руски анклав“ в България. Територията е предоставена на концесия за 35 години от първото правителство „Борисов“ на ЛукОЙЛ – управлявана от премиерския „партньор по карти“ Валентин Златев. Анклавът е ограден с ограда и камери като лагер на ГУЛАГ и се охранява строго от гардове на руска фирма (виж тук и тук). Митничари и гранични полицаи не се наблюдават, което отваря широко вратата за всякакъв вид трафик през нефтопристанището. Темата за този „руски анклав“ в Европейския съюз беше повдигната от Биволъ преди няколко години и стигна до водещи световни медии като Експрес и Льо Монд. В замяна на този фактически отказ от суверинитет, България не печели нищо. Проучване на Биволъ установи, че концесионните такси не са повече от пристанищните такси преди концесията, когато терминалът на Росенец се управляваше директно от държавата.

От Златев за Златев…

Биволъ пръв проучи подробно новостроящия се сарай на нос Чукалята още през ноември 2014 г. когато на мястото на бившата база за водни спортове започна ударно строителство.

Крайбрежната територия бе продадена от Иван Костов на руската петролна компания ЛукОЙЛ заедно с близката нефтобаза, при приватизацията на рафинерията през 1999 г. за « подаръчната » сума от 101 млн.$, от които едва 80% платени в брой. Не е излишно да се вметне, че по това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание бе Йордан Цонев – сегашен член на ръководството на ДПС и колега по партия на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Впоследствие пенсионните фондове на Лукойл продават близо 320 декара на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING. Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад „Стрейтлайн“ по информация на Биволъ стои самият Валентин Златев. Видимата връзка е адв. Александър Величков. Той е шеф на Правна дирекция на ЛукОЙЛ България ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“, които продават земите. В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица, а самата сделка е откровено симулативна. От учредената договорна ипотека за TROXY TRADING като кредитодател на „Стрейтлайн“ се разбира, че 184 декара са оценени на 5,28 млн. лв. или 28,7 лв. на квадрат. Реалните цени в предкризисната 2007 г. на това място са над 500 лв. на кв.м.

и от Златев за Доган

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лева. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган– Ахмед Емин, отговарящ за паричните потоци от и към партията. Пет процента от капитала държи Мускафа Шан. Емин загина при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Случаят бе потулен като самоубийство.

Капиталът на „Хермес“ е едва 100 лева, а в сайта на фирмата пише, че е „една от водещите европейски компании и единственият производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули“. Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС. Вече с новото ръководство фирмата пристъпва към

 

Строителството на двореца – с лоши кредити от КТБ префинансирани в ПИБ

Дружеството има два кредита към КТБ. Първият е от март 2012 г. и за близо 12 млн. лв. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения.

И двата кредита на „Хермес Солар“ обаче са намерили топъл прием в ПИБ, където се прекредитира Делян Пеевски малко преди фалита на КТБ. Кредитите на „Хермес Солар“ са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовия журналист Мирослав Иванов приблизително по същото време, когато започваше строежа. С тези пари две години по-късно сараят е довършен.

Мащабът на вложението и изключителният лукс се оценяват от снимки направени от въздуха и от морето, тъй като по суша няма как да се види цялата постройка. Пътят към нея е преграден от години с бариера с претекст, че има строителен обект.

 

Бургаския кмет Димитър Николов е който дава „зелена улица“ за сарайското начинание

 

Още с изготвянето на подробния устройствен план ПУП докато имотът е владение на Златев. Два от терените на Стрейтлайн – УПИ-V и УПИ-VII са така наречената „водна спортна база“. Без никакви обструкции, на база приетият вече ОУП на Бургас, лично Димитър Николов внася искането за ПУП в Общинския съвет, в който, както е известно, доминира групата на ГЕРБ (28 от общо 51 души).

Печално известният с ликвидирането на несебърските дюни шеф на РИОСВ Бойчо Георгиев решава, че ПУП-а няма нужда от екологична оценка. Пътна полиция също не възразява за промяната на организацията на движението, вероятно свързана с изграждането на паркинг пред бъдещия сарай.

Единствено областният управител Гребенаров протестира. От неговото писмо до кмета разбираме, че водещата до държавни имоти улица е станала частна собственост на възложителя и е блокиран достъпа до държавното пристанище. Въпреки този протест ПУП-ПРЗ е приет от Общински съвет на 28.03.2013.

 

 

Експресното административно обслужване на сарая от Община Бургас продължава и след като „Хермес Солар“ купува имота и обявява инвестицинното си намерение. За невъзможния срок от 7 календарни дни, е издадено строително разрешение. Проектант е небезизвестният в разследванията на Биволъ арх. Калин Тихолов, познат като един от основните виновници за бетонирането на Черноморието и активен участник в “Дюнигейт” и ОУП на Парк Странджа. Тихолов бе и първият Министър на инвестиционното проектиране в правителството на Орешарски, сменен след публикацията в Биволъ от препоръчания от него френски социално-слаб Иван Данов. Архитектът – активист на ДПС е един от авторите и на общия устройствен план на Бургас, където обектът е вписан като „спортна водна база“.

 

След започването на строежа, кмета на Бургас е с широко затворени очи за нарушенията, които се наблюдават там. Биволъ неколкократно алармираше, че на „Чукалята“ се извършва строителство, което противоречи на закона. От проекта на Тихолов с който разполагаме се вижда, че височината не е 7,5 м, каквито са изискванията според ОУП-а, а надвишава 20 метра. Огромната кула, издигаща се над сараите се тълкува абсолютно произволно, като “архитектурен елемент” от служителите на Димитър Николов. Встрани от сарая е оформена бетонна площадка, на която има изградени огромни халета, приличащи на хангари. Такъв обект обаче също липсва в строителното разрешение.

От въздушната снимка се вижда мащабът на строежа и халета построени без разрешение.

Особено изненадващо и дори учудващо е пламенното тотално съдействие, дори отвъд границите на законността за строежа на сараите, свързани с Доган и Пеевски от кмета на Бургас и зам.председател на ГЕРБ Димитър Николов, чийто партиен и административен екип безпрепятствено узаконява строителното безобразие точно по време на правителството Орешарски – БСП-ДПС, срещу което уж ГЕРБ и Борисов протестираха!

Защо зам. - председателят на ГЕРБ и фаворит на Борисов бургаски кмет безотказно поддържа и обезпечава по всякакъв начин неофеодалния олигархичен произвол финансиран с банкови необезпечени кредити? Николов проявява през годините перманентна амнезия за този обект и ПУП, който лично е внесъл за одобрение в Общинския съвет.

На каква цена бургаският кмет узаконява и защитава действията на депесарската фирма, зад която се спряга и прякото участие на Делян Пеевски предстои да стане ясно.

Кметът на Бургас пази рахата на Доган с „наредба спокойствие“

Бариерата, която препречва общинския път към Сарая и все още държавното пристанище е разрешена и поставена от Община Бургас съгласно приет „План безопасност и здраве“ (ПБЗ), за да не се нарани някой минувач от извършваните строителни дейности – това става ясно от поредния отговор изискан по ЗДОИ от Биволъ.

 

 

Съвсем очевидно е, че строежът на „Догансарай“ е напълно довършен, включително и декорацията в градината пред напълнения басейн, където се кипри статуя на гола русалка. По наши преки наблюдения в Сарая дори идват гости на посещения и той се обитава съвсем пълноценно. Според община Бургас обаче там все още се извършвали СМР по „изграждането на водопроводна връзка по улицата, канализационна връзка с пречиствателно съоръжение и реализиране на дейности по благоустрояване на прилежащите територии и изграждане на паркинг“.

 

Ето защо лица, които не били запознати с реда за безопасност на строителния обект не трябвало да навлизат неконтролирано – пише в обяснителната записка на кмета Димитър Николов. Същия този Николов, който е Московски възпитаник, който проектира и прокара “Далаверата Корал” и който е бил активен и осъждан контрабандист преди да бъде назначен от Борисов, като зам.председател на ГЕРБ и Кмет на Бургас.

Съвсем очевадно е, че въпросният план е чиста проба наредба „спокойствие за Доган“. Последно тя е била удължена от кмета на Бургас на 2 февруари 2016 г.

 

Биволъ се поинтересува също официално дали луксозният палат, който по документи се води „Сграда на водна спортна база“, е получил Акт 16 за ползване. Отговорът е, че в общинската администрация не са постъпвали документи за въвеждане в експлоатация на обектите построени от „Хермес Солар“. За сметка на това са монтирани три големи оранжерии, за които не се изисквали разрешения за строеж.

 

Това положение явно може да продължава без ограничения неопределено във времето. Щом обектът няма Акт 16 и се намира формално в строеж, общината може да удължава „План безопасност и здраве“ като параван, за да се спира достъпа до имота и пристанището, за да не се нарушава дискретността на маститите собственици и техните тайни гости. И така поне докато Доган успее с помощта на всички държавни институции във взаимодействие да заграби пристанище, плаж и да ги огради като цялостен феодален крайбрежен анклав. Анклав, който обаче присъства и във военните планове, като особено важна стратегическа точка и пряко засяга националната сигурност на страната.

 

Разбрахме обаче, че държавата с радост и готовност се готви да хариже на Доган и пристанището, и плажа, и пътя. Като междувременно си затвори очите за незаконната постройка и му прокара канализация и водопровод.

За да си имат Ахмед Доган и #КОЙ още своя собствена територия, извън законите на останалата част, в която обитават.

На основата на всички направени досега констатации можем определено да заявим, че съществуващата в момента т.нар. “Държава” не принадлежи на българските граждани, а е обсебена по нелегитимен начин от тясна организирана клика, която я експлоатира по престъпен начин в свой личен и частен интерес.

Бургаският кмет Димитър Николов полага персонални грижи за построяването на Догансарай и за спокойствието на лидера на ДПС

Вероятно за тези си, а и други заслуги, Димитър Николов наскоро получи от “библиотекарския институт” заедно с Ахмед Доган отличието на Държавна сигурност, цинично кръстено на името на Стефан Стамболов. Почетния знак му беше връчен лично от неговия адаш Димитър Иванов – Гестапото. Така Николов се нареди в почетната гвардия на имащите заслуги пред бившата мракобесна ДС ...

Преди сарая: Топли връзки Димитър Николов - ДПС

 

В „Под лупа“ разкрихме брудершафта, който действа от 2007 г. в община Бургас между ГЕРБ и ДПС и попитахме: „Гъсти ли сме с ДПС“?

Още от началото на общински съвет 2007-2011 общинските съветници на ДПС стояха твърдо зад гърба на бургаския кмет Димитър Николов при много гласувания в заседанията му и особено близо след прословутото решение за изграждане на нова джамия в кв. „Победа“.

През декември 2008г. Валери Симеонов, тогавашен председател на ОбС, сподели пред медиите:

„...че на 18 декември (2008 г. -б.а.) е трябвало да има сесия на Общинския съвет. Два дни преди това кметът на Бургас предложи да се отреди терен за джамия. Нямаше юридическо и правно основание този доклад да бъде разглеждан и не допуснах да влезе в дневния ред, за да може докладът да се разгледа от комисии. На 18 декември обаче този доклад влезе в дневния ред като предложение на общински съветник от ДПС. След гласуване беше прието този доклад да стане точка от дневния ред.“

Докладната, която разби мнозинството между ГЕРБ и „Атака”( но само за известно време-б.а.) беше гласувана на последната сесия на 20 декември 2008 г.- броени дни преди да изтече крайният срок (5 януари 2009г.) за пълната комплектовка и предаване на най-важните инфраструктурни проекти по оперативните програми.“

Видно е от това изказване, че пред местната герберска власт няма двоумение щом има проекти, пиар и пари, които ще водят до още власт, до още пари и т.н. Дори цената да е заиграване с ДПС, за което се знаеше още от местните избори 2007.

Допуснатият гаф с джамията беше изтрит като докладна записка, но все още може да се открие една друга докладна записка на общинския съветник от ГЕРБ Семир Абумелих, който предлага допълнение към Решение №66 от 20.12.2008 г. от Протокол №16 на Общинския съвет в гр.Бургас, на който е гласувано проектирането на мюсюлмански молитвен дом в ж.к. „Меден рудник“.

Спомняме си и скандалната сага с бившия бодигард български турчин на кмета Николов и онези турски люлки, доставени и монтирани на много площадки в Бургас пак от фирмата му и свързани с нея лица.

По данни на Камарата на строителите в България, една от фирмите, работили с община Бургас, е „Дар строй” ООД, представлявана от Ружди Алиосман Хасан. Някога той е работил за кмета Димитър Николов– той твърди, че като шофьор, други лица твърдят, че е бил бодигард. Според справката в Камарата на строителите, „Дар строй” е изпълнила „детска площадка, кв.48, между блок 131,122,124 ул. „Тракиец“ в жк „Меден рудник”, ремонт на покрив на Дом на покойника, находящ се в Гробищен парк-гр.Бургас, основен ремонт на покрив на сградата на ОУ “Васил Левски”-кв. „Горно Езерово“- гр.Бургас. Тези дейности са възложени от община Бургас и общинската фирма „Обреден комплекс”. Като подизпълнител на „Трейс” ООД, „Дар строй” е полагала и тротоарни плочи.

Общата сума, която е взела за всичко това от общинския бюджет, е 133 000 лв.?! И този обем от фирма с почти никакъв персонал...

Дар строй” се води и официален представител на турската „Дога парк“- производител от Истанбул на детски съоръжения за игра, външни фитнес-уреди за възрастни и деца, спортни съоръжения, градинска мебел и гумени настилки, които се влагат в детските площадки и морската градина в Бургас.

Пред очите ви се редяха турски плочи по бургаското ларго, част от които вече се напукаха...

Сумата не е малка-около 1 милион ...

 

Неведнъж на фона на приказките за вражда с ГЕРБ от страна на Доган, двете партии са заедно в Бургас за местните избори и кметът Николов се ползва от техните гласове, както и от гласовете на общинските съветници на ДПС в общински съвет, както си и беше досега.

 

И макар целта на ДПС е да вкара повече общински съветници когато има местни избори, заради което е нужен и стабилен кандидат-кмет, който да дърпа листата битката за кметското място в Бургас е отдавна подарена от ДПС на ГЕРБ и на Димитър Николов през последните 10 години ...

 

Не напразно кметът Димитър Николов, който има имоти в община Руен, където баща му е бил секретар на общината, а в с.Просеник има местни хора от този етнос, които работят за фирмата на съпругата му Гергана Николова „Йори“ ЕООД по градини и лозя, са вероятно обгрижвани от близки лица до кмета чрез фирми, които правеха ремонт на водопровода в Просеник.

Обгрижването на българските мюсюлмани и роми потенциален електорат на ДПС, а и на ГЕРБ в кв.“Победа“ си личи от гладко асфалтираните улици, които няма да видиш в други крайни квартали като например „Изгрев“ и „Меден рудник“. Може би си спомняте признанието на зам.-кмета Красимир Стойчев на общинско заседание, колко време не била събирана такса-смет на живущите в този район, да не говорим данъци и т.н. Та ето ви факти за размисъл и за братското депесарско рамо...

Това братско рамо както от ДПС, се вижда всеки месец в гласуването на общинските им съветници на заседанията на Общинския съвет, където подкрепят почти безрезервно сегашният си наставник и харнител - ГЕРБ.

Иначе казано, за политиците от ГЕРБ и ДПС няма граници нито партийни, нито морални. Важна е властта и облагите на властта за тези, които управляват, и за ония, които ги поддържат.

Нещо като политическо ООД с червен фес, който направи всичко възможно Сарая на Доган да се случи и да бъде узаконен и дори да му дарят държавни земи ...

Евала, ефенди Николов ! Дали и на тези избори гласовете по тази линия, както и онези на ДОСТ няма да позволят след изборите да се сформира поредното правителство на ГЕРБ ?!

Машалла !!!

 

Под лупа“ по източник : bivol.bg/dogansarai-secret-services.html

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.