Кмет на ДБ с инициатива да се върне името Юрий Гагарин на 138-о училище в София

снимка : ДБ

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев, избран от Демократична България, излезе с любопитна инициатива за смяна на името на 138 СУЗИЕ "Професор Васил Златарски".

До първите години на демократичните промени то е носило името на първия космонавт Юрий Гагарин, а предложението на кмета е да се върне старото име на школото.

Вече е стартирана и подписка, на която всеки може да гласува за или против предложението. Всеки може да гласува от тук.

"Здравейте, във връзка с предстоящия 60-ти юбилей на 138 СУЗИЕ "Професор Васил Златарски", бихме искали да чуем Вашето мнение относно възстановяването на предишното име на училището - "Юрий Гагарин". Въпросът ни е провокиран както от 60 годишнината от първия полет в космоса, така и от факта, че в София съществува още едно (частно) училище, носещо името на професор Златарски", пише в анонса към анкетата.

А ето и публикацията за инициативата на кмета на Слатина Георги Илиев:

Снимка : Фейсбук , Под лупа

 

Под отчета ми на 12.04., в който отбелязах деня на космонавтиката и припомних тази снимка на близо 60 години, започна дискусия относно възстановяване името на 138 СУЗИЕ.

Затова организираме официално допитване и ви каня да вземете участие в него.
Ето кратко представяне:

По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса (на 24.05.1961 г.) Юрий Гагарин посещава 138 училище, кръстено на него и засажда борче в двора.
Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138 училище.
В тази връзка, бихме искали да знаем какво мислите, относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера.

Под публикацията на кмета вече са се събрали десетки коментари, които в голямата си част са положителни към възстановяване на историческото име на 138-о училище. Много от хората заявяват, че и до ден днешен го наричат Юрий Гагарин и че името на първия космонавт е гордо и световнопризнато. 

https://offnews.bg/obshtestvo/kmet-na-db-s-initciativa-da-se-varne-imeto...

Коментар " Под лупа" : Браво на другаря-кмет от ДБ, за който zonanews.bg информира, че е внук на член на ЦКРК на БКП преди 1989 г., а майка му комунистически депутат в Индия ... Дали русофилството не го влече  ?!!