КОВАЧКИ ПАК ГОРИ ИТАЛИАНСКИЯ БОКЛУК В ТЕЦ “БОБОВ ДОЛ”?

СЕДМИЦИ СЛЕД РЕПОРТАЖА НА RAI 2

Сигурна съм, но нямаме доказателства, алармира Биволъ лидерката на „Екогласност“ - Дупница

Николай Марченко

https://bivol.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0...

Кадри с видимо черен пушек от ТЕЦ „Бобов Дол“, свързвана с енергийния бос Христо Ковачки, предостави на „Биволъ“ председателката на ПК “Екогласност” за Дупница Даниела Борисова. 

Даниела Борисова (Снимка: Екогласност)

Това се случва само седмици, след като екипът на „Биволъ“ заедно с журналистите на италианската телевизия Rai 2 посети централата и засне подозрителното складиране на различни бали с отпадъци на територията.

Вижте репортажа на “Биволъ” (и видеото на Rai 2 долу) от онова посещение на централата: Не ни е страх от Камората и Ндрангетата, залели с боклуци България”.

Тогава местни активисти и журналисти сигнализираха екипите на двете медии, че т.нар. “черен пушек” може да бъде забелязан само нощно време, когато според тях в централата се изгарят складираните отпадъци.

Ковачки забранил смартфоните 

Даниела Борисова също е на мнение, че не става дума за горене на въглища.

Тя предполага, че се изгарят прословутите незаконни отпадъци от Италия, за които „Биволъ“ многократно алармира, че са доставяни в България от италианските ОПГ-та „Ндрангета“ и „Камора“.

„Няма как да го докажем това. Аз съм почти сигурна, но…“,

коментира екоактивистката, с която се свърза екипа на „Биволъ“.

ТЕЦ Бобов дол на 17 октомври (снимка: Даниела Борисова)

Христо Ковачки очевидно се притеснява от репортажите на медиите като “Биволъ” и Rai 2 , както и от активността на НПО-тата като “Екогласност” и “Грийнпийс”.

Смартфоните са забранени на територията на централата, очевидно поради съображения за сигурност и секретност на ставащото там, посочва Даниела Борисова. Тя допълва, че работниците симпатизират на гражданите и еколозите, но не могат особено да им съдействат заради невозможността да снимат.

„Те директно казват: само да си извадиш телефона и си уволнен!“.

Според нея е сложно да се направи „анализ без конкретни факти“.

ТЕЦ Бобов дол на 17 октомври (снимка: Даниела Борисова)

„Предвид информационното затъмнение, което е не само над журналисти, а и над неща, които касаят живота и здравето на хората – нямаме начин да направим анализ, базиран на факти“, казва лидерката на „Екогласност“ в Дупница.

Хората не вярват, че това ще спре 

Тя е подала сигнал за установеното с видео и фото заснемане нарушение, извършено на 17 октомври 2020 г.

„Сигнал днес е подаден на 112, но прокуратура, РИОСВ, МОСВ не би трябвало да чакат хората да подават сигнали през ден, а би било редно вече да свършат работата си“, категорична бе Даниела Борисова.

По думите й, в региона хората са обезверени заради случващата се екокатастрофа.

ТЕЦ Бобов дол на 17 октомври (снимка: Даниела Борисова)

„Показаха ми клипове от миналата година, снимани през нощта, в които се вижда много ясно черният дим“.

„Казват, че редовно усещат миризма и всичко е покрито с прах“, пояснява Борисова.

„Но тъй като са подавали много сигнали и са идвали всякакви хора, и всичко продължава, мислят, че няма смисъл да правят повече нищо“, обобщава екоактивистката по случая.

Тя уточнява, че с проблема около ТЕЦ “Бобов дол” основно се занимава „Грийнпийс България“.

„Те многократно са подавали сигнали, правили са петиции”.

ТЕЦ “Бобов дол ” на 17 октомври (снимка: Даниела Борисова)

Подкрепям напълно работата им, но за съжаление до днес видим резултат няма нито от тяхната работа, нито от опасенията на хората за здравето им, нито от репортажите на телевизиите“, казва лидерката на „Екогласност“ в региона.

„Въпреки това ние няма да спрем да информираме обществото за случващото се там“, каза още тя за „Биволъ“.

Припомняме, че “Биволъ” от години пише по темата. Вижте поредицата с разследвания на медията ни, станала известна в края на 2019 г. като БоклукГейтТогава и през годините лично премиерът Бойко Борисов обявяваше предприемача за реалния собственик на топлоцентралите, на които се води само “консултант”.

“Биволъ” призовава отговорните институции, РИОСВ и прокуратурата незабавно да пратят нови екипи за проверка на наличие на складирани незаконно и горени отпадъци.

Свързаните от премиера с Христо Ковачки ТЕЦ-ове не спират да обгазяват хора (снимка: Терминално)

Такива трябва отново да бъдат проведени не само в ТЕЦ “Бобов дол”, но и в други топлоцентрали, в които според самия Христо Ковачки се води “консултант” като ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Република” и др.

А и гражданите, и НПО-тата искат реални резултати – виновните не само да бъдат наказани с глоби, оставки и уволнения, а и практиката да спре, за да може в тези региони на България да се диша една идея по-чист въздух.