Когато има брак по сметка, „общи ценности“ колкото щеш

И Валери Симеонов подобно залязващ футболист „винаги е искал да играе за този втородивизионен отбор“
Александър Петров

Най-новото патриотично семейство на българския политически небосклон вече е факт – коалицията между НФСБ на Валери Симеонов и „Воля“ на Веселин Марешки изненада мнозина, тъй като не беше особено отдавна, когато двамата политически лидери си разменяха обиди.

Но душата на българските политици е голяма и те са готови да заровят томахавката и да изпушат лулата на мира в името на националния интерес, особено когато ситуацията е предизборна, а сами ще видят пак депутатските банки през крив макарон.

Никой между тях не говори вече за „политически проститутки“, нито за обвинения в купуване на гласове – горчилката от миналото е забравена в името на доброто светло бъдеще.

В социалните мрежи вече се заговори за брак по сметка между Симеонов и Марешки, а междувременно бяха родени предостатъчно мемета, които графично да опишат и сватбата и консумацията на този съюз.

Но строго съдим тези патриотични политически дейци. Жестоката и сурова истина е, че в демокрацията нещата все в един момент опират до математиката – или си сам и под чертата, или си преглъщаш егото и разменeните обиди и стискаш палци новото обединение да се класира пак за Народното събрание.

Опасно е в политиката да си правиш илюзии, надценявайки собствените си възможности. ВМРО в този смисъл поеха сериозен риск, като решиха да се явят сами, макар че за мнозина в партията той със сигурност е оправдан.

Затова, останали сами без по-силен партньор, от НФСБ са принудени да планират нова коалиция. Разбира се, напълно възможно е и Валери Симеонов наистина да се е опитвал да разшири още отпреди това патриотичния фронт, приканвайки и други формации да се присъединят.

Нещо повече – за това имаше сигнали от предишни интервюта, в които той на няколко пъти споменава партията на бившия здравен министър Петър Москов – КОД. Може всъщност и това да е било сред причините за развода с ВМРО – докато НФСБ са искали широка коалиция, хората на Каракачанов са предпочели да не делят листи с много други знайни и незнайни патриотични сили.

Но това са само предположения. Важното е сега, че Симеонов реши да преоткрива патриотизма в нова коалиция, по-добра коалиция…

Той се постара дебело да подчертае, че за партньор е търсил някой себеподобен – с идентични консервативни ценности (бизнес ориентирани), морално чист, неопетнен от корупция и скандали.

Интересно ще е човек да пита лидера на НФСБ какво точно приема за скандал и какво има предвид под „корупция, злоупотреби или далавери“ – ей така, просто да сме наясно с терминологията, че да знаем дали да имаме предвид една осъдителна присъда за рекет и изнудване, един скандал с настаняване на военни в хотели, друг скандал с ограда по границата и т.н. Кратка е паметта човешка и е добре да знаем кое да помним и кое политиците предпочитат да забравим.

Истината обаче е, че тази коалиция е като трансфер на футболист с позалязваща кариера на Запад някъде в българското първенство – колкото и да се мъчи да ни убеди, че винаги му се е играело за точно този отбор, някак не можеш да му повярваш, че не е просто отчаян и без други възможности.

В крайна сметка шансовете на двете партии, ако ще и след това да станат 3-4, продължават да не са особено високи и ще трябва да направят много силна кампания и да хвърлят наистина сериозни средства за реклама и други… типично изборни разходи, за да могат да се върнат отново в парламента. Webcafe Кофеин

Предстои ни вероятно най-грозната предизборна кампания и това вече си личи

Време е да се регистрираме, време е да се номинираме

Предстои ни вероятно най-грозната предизборна кампания и това вече си личи

Ако ли пък не, пак ще гледаме драми и разводи, а Марешки ще обяснява този път, че и Валери Симеонов, подобно Яне Янев преди има-няма 8 години, е бил лош партньор за България.

Все пак в политиката малко подобни бракове са по любов. А когато и сметката я няма, съществуването става безпредметно.