Когато Ладата измести Volkswagen, тогава и Русия ще купи България

Пьотр Толстой, депутат от управляващата Русия путинова партия „Единна Русия“, изнагля по отношение на България: „Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“, заяви той пред журналист от БНТ, в коментар след парламентарните избори в Руската федерация. И отприщи бента за -филските и -фобски коментари.

Митовете за руската сила и мощ, дори през умел пропагандатор като журналиста Толстой, не издържат. Русия е отслабена от санкциите на Запада и ниските цени на петрола, които нямат изгледи за покачване. Фактът, че са „изкупили“ партида политици от различни политически сили, означава влияние – и възможност за манипулиране на определени решения във вреда на ЕС и НАТО. Но с течение на времето ще става по-трудно.

И поколенията, отраснали с филмите на Бондарчук, „С чего начинается Родина“ и „Кат Русия няма втора“, в XXI век проумяват, че „матушката“ си взе Крим, но „братушките“ са зле. От 18 месеца руската икономика е в рецесия.

Бюджетът на Русия е разчетен при прогнозата за $50 цена на барел петрол, но средната цена на петрола за първите 8 месеца е под $43 за барел. Само допреди 2 години приходите от продажба на нефт са били с 50% дял от всички държавни приходи, а сега са около 37 на сто.

Това накара Русия да посегне на резервен фонд, откъдето изпомпа милиарди. Фондът се е свил до 32.2 милиарда долара през септември, съобщи CNN, като се позова на руското Министерство на финансите. През септември 2014 г., преди цените на петрола да започнат да падат, в него е имало $91.7 милиарда.

Анализатори очакват да се свие до $15 милиарда до края на годината – и напълно да пресъхне скоро след това. След като резервите се изчерпат, руските власти обявиха, че може да се обърнат към осигурителния фонд, в който има над $70 милиарда. Макар че не е предназначен за покриване на бюджетни дефицити, а за да финансира бъдещите пенсии и мащабни инвестиционни проекти.

По данни на руската статистика хората в Русия, които живеят под жизнения минимум, са се увеличили на 22.7 милиона души през първите три месеца на тази година в сравнение с 14.4 милиона за последното тримесечие на 2015 г. Това прави 15.7% от руското население. При това, в сметката не са взети предвид анексираните Крим и Севастопол.

От началото на кризата в Русия са се появили почти 5 милиона „нови бедни“.

Централната банка все още разполага с $395 милиарда международни резерви, но през октомври 2013 година те бяха $524 милиарда. В опит да спре срива на рублата преди време, банката хвърли милиарди, но не се получи и тактиката беше изоставена.

Така че заканите на г-н Толстой са просто дим над водата. Колкото руската Лада ще измести Volkswagen като най-продавана кола в Европа, толкова и Русия ще купи България.

А за апартаментите, купени от руснаци, благодарим. Но защо не купуват в Крим?

http://ureport.bg/