Когато свободата и обективността за ДС е пропаганда

Държавна сигурност е виждала само и единствено пропаганда в предаванията на западните радиостанции, дори когато те са говорили за свобода и обективност | Източник: Интернет.

Написано от Христо Христов   

https://desebg.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog...

Държавна сигурност никога не е разбирала свободния свят и това най-много си личи в анализите ѝ за предаванията на западните радиостанции, в които дори когато е ставало въпрос за свобода, обективност и идеологическа необремененост репресивният орган на БКП е възприемал това като пропаганда.

Това разкриват документи от архива на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Методи за въздействие на подривната радиопропаганда.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1978 г., в който е направен опит за анализ на предаванията на радио „Свободна Европа“ и радио „Свобода“ (специализирано в предавания за СССР, б.а.).

Подчертано е, че радиостанциите са се стремели да въведат слушателите в климата на по-свободен свят, в който проблемите се обсъждали свободно, обективно, без идеологически или други предубеждения.

ДС е изследвала редакционната политика на двете западни радиостанции. Посочено е, че те са избягвали емоциите, ругатни, резки изрази, високомерие и др.

Отбелязано е подмяната на някои остарели антикомунистически термини като „комунистически държави – сателити“ и др.

Радиостанциите не са излъчвали програми, базирани на слухове или непотвърдена информация.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

alt

alt

alt

alt

alt