Когато Хитлер и Сталин се съюзиха да си поделят тайно Европа

https://desebg.com/chestvania/4863-2021-08-23-07-30-23?fbclid=IwAR3RkMR5...

Написано от Христо Христов

 

 

Сталин и Хитлер – тоталитарните близнаци по определението на философа д-р Желю Желев – поставят началото на Втората световна война с пакта Молотов – Рибентроп през 1939 г. | Източник: Интернет.

 

 

На 23 август 1939 г. – преди 82 години – нацистка Германия и Съветският съюз подписват Пакт за ненападение, известен като Пакта Молотов – Рибентроп.

Документът е скрепен с подписите на  комисаря на външните работи на СССР Вячеслав Молотов и от министъра на външните работи на Германия Йоахим фон Рибентроп на тържествена церемония в Москва под погледа на Сталин.

Страните по договора обещават да се въздържат от атака помежду си и да спазват неутралитет в случай, че някоя от тях стане обект на военни действия на трето лице или на трета страна. Договарят се за осигуряване на взаимен обмен на информация по въпроси, засягащи интересите на страните.

Тайният протокол за преразпределяне на Европа

Към споразумението обаче е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение”.

На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между Москва и Берлин.

Протоколът предвижда включването на Латвия, Естония, Финландия, източната част на „зони, принадлежащи на полската държава” и Бесарабия в съветската сфера на интереси, а Литва, Полша и на запад – в сферата на интересите на Германия.

 

 

alt

Подписването на Пакта между нацистка Германия и СССР в Москва. На заден план в средата е Сталин, до него вдясно е Вячеслав Молотов, а на масата подписа си под договора полага министърът на външните работи на Германия Йоахим фон Рибентроп | Източник: Интернет.

 

 

Договорът е подписан след период на охлаждане на политическите и икономическите съветско-германски отношения, причинени от появата на Адолф Хитлер на власт и участието на СССР във въоръжени конфликти, с които се различава от позицията на антихитлеристката коалиция срещу Германия и Италия в Испания и Япония в Далечния Изток. Договорът се превръща в политическа изненада за другите страни.

Слуховете за съществуването на допълнително тайно споразумение идват малко след подписването на договора. Текстът на протокола е публикуван значително по-късно през 1948 г. на фотокопия, а през 1993 г. на новооткрити оригинали.

Началото на втората световна война

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато Германия напада Полша, а на 17 септември 1939 г. по силата на договора, на територията на Полша нахлуват и съветски войски.

Териториалното разделяне на Полша между СССР и Германия завършва на 28 септември 1939 г. с подписването на Договора за приятелство и установяване на обща съветско-германска граница.

 

 

alt

Съветско-нацистки военен парад в превзетия от двете армии полски град Брест през септември 1939 г. | Източник: riowang.blogspot.com.

 

 

На 30 ноември 1939 г. СССР напада Финландия. Война е изтощителна с много големи загуби за Червената армия. През март 1940 г., без да са постигнати целите за пълен контрол над Финландия съгласно договора, се откъсват значителни финландски територии в полза на Съветския съюз.

През 1940 г. съветската армия, в разрез с предварителните договорености за сферите на влияние, навлиза в трите балтийските държави Литва, Латвия и Естония и те са присъединени към СССР. Бесарабия и Северна Буковина също са завладени и присъединени към Съветския съюз.

След като Германия напада Съветския съюз на 22 юни 1941 г. споразумението, както и всички други съветско-германски договори, вече не са валидни.

За значението на пакта Моллотов - Рибентроп и защо не трябва да го забравяме прочетете още в коментара на доц. Красен Станчев - ТУК.