Кое доведе до провала на комунистическата система и защо станахме „бедните роднини на запада“? Част 2

Продължение от част 1

После Рейгън създаде специална нова външна политика за разпространение на американския неолиберален капиталистически модел по света с помощта на три американски институции- МВФ, Световната банка(СБ) и фондация „Отворено общество“ на американския финансов магнат  Джордж Сорос.
Като вкарваше модела си в страните, САЩ правеше народите свои послушни обществени копия и без война, по мирен път и терлици се добираше до техните пари и национални богатства и ги изсмукваше в свои банки, без да инвестира цент в техните икономики.
САЩ вкарваше модела си само там, където нямаше правова държава да го спре със силата на закона и имаше продажен и корумпиран политически елит, отварящ му вратите на държавата си.

В Европа САЩ успя да вкара модела си първо в Англия  с "пламналата любов" между консерватора и първи неолиберал на Великобритания- Маргарет Тачър и Роналд Рейгън  и САЩ скоро преварна по малката икономика на Великобритания  в свой пудел.
Последва бившата комунистическа система, където нямаше правова държава, изпозвано добре от Рейгън да подкупи и корумпира последните  им комунистически елити.
Също бе внесен в страните от южна Европа- Гърция, Италия, Испания, Португалия, където демокрацията беше неразвита, правовата държава слабо работеща и елита- корумпиран.

САЩ не успя да си вкара модела си в развитите европейски държави от северна и средна Европа със силно работеща правова държава, която спря неолиберализма още на границата и не му позволи да разгради социалната държава. Това разказвам още в първия си материал за неолиберализма излязъл 2009 г. с название Настъпването на американския неолиберализъм в Европа и ударите му върху европейската социална държава

Рейгън също прозря какво ставаше в комунистическата система, че тя се намира пред разпад и ръководството и търси начини да отложи краха на системата. За това Рейгън успя да убеди тогавашния ръководител на КПСС Горбачов да смени стария модел „социализъм“ с нов - този на неолиберален САЩ.
Това КПСС направи със специална нова политическа линия на КПСС, с Указ на ЦК на КПСС от едно изречение- "преминаване от непазарна в пазарна икономика", приет единодушно и безропотно от редовата членска маса.
После КПСС наложи новия модел на всичките си сателити в бившата комунистическа система- БКП, ЧКП, ПКП....

У нас КПСС беше последвана от ръководството на БКП около Луканов, който веднага издаде Указ на ЦК на Партията № 56 със същото съдържание.
Планът на Рейгън включваше и подкупване на последните комунистически елити, както им предостави достъп до американските банки да телят заеми.
До 1985 г никоя страна в бившата комунистическа система нямаше външни заеми.
Двамата неолиберални финансови магнати от обкръжението на Рейгън - Джордж Сорос и Робърт Максуел осигуряваха на Луканов и обкръжението му западни банки откъдето да теглят заеми. Липсата на правова държава в системата на комунистите да съблюдава харченето на държавните пари, си каза думата.

От теления 9 милиарден външен дълг на България в периода 1985 - 1989 г само половината влезе в страната под формата на остарели технологии, а другата половина потъна в джоба на Луканов и обкръжение и в джобовете на Сорос и Максуел. Така Сорос за кратко време направи 8 милиарда долара лично състояние и се издигна като водещ финансов магнат на САЩ, с ограбване на външните дългове на източноевропейските страни. А дълговете бяха хвърлени за изплащане на гърба на няколко поколения българи и костваха кръвта и бъдещето на народа ни. За това разказвам в материала си "Кой е Сорос и как направи богатствата си ? Сорос в България. Сорос и Путин от едно тесто замесени"
Със започване на тегленето на заеми, Луканов започна да вкарва и неолибералния капитализъм в България.

В края на 1989 г. тоталитарната комунистическа система се срути под тежестта на грешките си. Месец ноември 1989 г. във всички бивши комунистически страни последните елити на Комунистическите партии извършиха преврати и свалиха старите си диктаторски режими.
У нас това се случи с вътрешнопартиен преврат на 11 ноември 1989 г.
Направи го ръководството на БКП под диригентската палка на мозъка му – Андрей Луканов. Преврата бе извършен  под ръководството на Луканов и неговия кръг „Монтерей“, който свали последния комунистически диктатор Тодор Живков и завзе властта.
Луканов дойде на власт края на 1984 г. и макар да не беше член на Политбюро на БКП, успя да завземе властта в партията и ръководи партията, като състави „невидимо“ за народа ни паралелно правителство до това на изкуфелия и одъртял диктатор Тодор Живков.

Луканов, заедно с идеолога на БКП- Александър Лилов и хората му, преименуваха за една нощ партията от „комунистическа“ в „социалистическа“ и основаха БСП. От първия си час БСП не е била "социалистическа партия", а "неолиберална" на едрия олигархичен капитал. Но това Лукановците и Лиловците успяха да прикрият пред политически неграмотния ни народ и за да заграбят огромната материална база на БКП и икономиката на страната, писаха БСП за "наследник на БКП".

Новият неолиберален капиталистически модел бе вкаран у нас с американския икономически план „Ран Ът“. направен 1990 г. от последния елит на БКП, създал двете първи партии БСП и СДС . Плана " Ран Ът" бе приет 1990 г. единодушно с дълги ръкопляскания в НС от всички 240 народни представители.
Подобни планове с други имена има за всички останали бивши комунистически страни от източна Европа, направени от техните последни комунистически елити.

В Русия системата бе сменена с американския план „Дълес“ направен още 1947 г в интелектуалния център на ЦРУ, със започването на Студената война между изтока и запада и целта на САЩ да сринат СССР за който разказва прекрасния филм и статия на покойния вече български журналист Георги Тамбуев, създадени още пред 90-те години -"Планът Ран-Ът 1990 и гибелта на българската икономика"
Планът „Ран Ът“ смени първо икономическата система и донесе нов икономически модел. Той изискваше цялата държавна собственост на социализма да бъде приватизирана и стане частна. Върху новия икономически модел се изгради и нов обществен модел.

В 1989 г. ние излязохме от тоталитарната система без политическа система и без да познаваме западноевропейските политически идеи.
Новата капиталистическа система роди нови партии и естествено е огромната членска маса на БКП да влезе в тях.
Новите партии се родиха направо с една обща нова идеология - на неолибералния олигархичен капитализъм под четката на американското „Отворено общество“, което тогава беше третия инструмент на Рейгън за разпространение на американския неолиберален олигархичен капитализъм по света.
Всички новосъздадени партии бяха запълнени с бивши комунисти, които доминираха в ръководството и определянето на вътрешната и външна политика на партиите.

Така след 1989 г. се роди новия политически елит на България, произлязъл от стария комунистически, за което разказвам в материала си „Сорос в България“.
Новата неолиберална идеология започна да определя поведението на членовете на всички партии и комунистите влезли в новите партии се преобразиха от „борци срещу капитализма“( каквито бяха в БКП) в нови едри „неолиберални капиталисти“.

Край на част 2

http://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/5116-5116