Кои щяха да проговорят турски, ако не била Русия ?

 
Към всички автори на коментарите под вчерашния ми пост, в които се апелира да се засрамя, щото ако не била Русия съм щяла да говоря турски, да нося фередже, да се казвам Айше, да бъда нечия трета жена и най-вече на тези, които твърдят, че България нямало да я има и цитирам:
"ами да го беше написала на турски, защото до днес щеше да говориш турски, ако не беше тази война"
имам няколко въпроса:
Кои са тези митични българи, които цели 500 години не проговориха турски, които си запазиха езика, обичаите, културата, религията, народната музика, шевиците и всичко българско, но ако не била Русия неминуемо са щели да проговорят турски?! Вие като празнувате Денят на будителите, знаете ли що е то ВЪЗРАЖДАНЕ?! Знаете ли, че българското се ВЪЗРАЖДА, с все по-голяма сила през 19-ти век, вместо постепенно да изчезва? Кои щяха да проговорят турски?
1.) Тези ли, които имаха 1500 училища и три гимназии за които плащаха от джоба си, те ли щяха да говорят на турски?
2.) Тези ли, които списваха 107 български вестника и няколко периодични списания?
3.) Тези ли, които през 19-ти век вдигат 43 въстания?
4.) Тези ли, които 500 години не само си запазиха религията, но и националната идентичност и 35 години не се задовилиха с това да са православни, ами се бориха почти 40 години за своя БЪЛГАРСКА екзархия напук на Гърция?
5.) Тези ли, които при проведения плебисцит за създаването на Екзархията се САМООПРЕДЕЛЯТ като българи?
Да се подценяват предците ни, който 500 години са се запазили като нация и народ, с тая мантра "ако не бяха руснаците да ни освободят" е най-долната спекулация и неуважение с цел да се изтъкне приноса на Русия! Половин хилядолетие, цели 500 години сме си останали БЪЛГАРИ! И ако не беше дошла Русия, щяхме да си останем пак българи, които неминуемо щяха да извоюват правото си на независима държава. Парадокса е, че докато хора като вас рецитират "Балканджи Йово", в желанието си да докажат "робството", не се прекланят пред желязната му воля, ами изпадат в овча благодарност към Русия, щото на нея дължим запазването всичко българско! И какво излиза сега? На роба Балканджи Йово му отрязаха и двете ръце, отсякоха му и двете нозе, избодоха му и двете очи, но той не даде Яна на турска вяра! Сега, след 140 години, "гордите" му наследници благодарят на Русия, щото ако не била тя сме щели да ходим с фесове и фереджета!? Не, не Русия ни е запазила като народ, а ние самите сме се запазили! Балканджи Йово ви е запазил, а не "дядо Иван"!!! И се научете да СЕ ГОРДЕЕТЕ С ТОЗИ ФАКТ, вместо да благодарите на Русия!
И да ви напомня, че при създаването на Българската Екзархия се извършва плебисцит в Македония, под контрола на турските власти и Вселенската гръцка патриаршия. Голяма част от Македония попада в границите на Българската екзархия, защото населението там се САМООПРЕДЕЛЯ като българско! Създадени са Скопска, Охридска и Битолска епархии. Сега българите там се определят като македонци, заради политиката на "освободителката", на която 140 години и правите метани!
 
Фейсбук