Кой има интерес да не сме в Еврозоната? Ами пак същите кръгове, които са свързани с Русия и които не желаят да прехвърлят частично контрола върху нашия финансов сектор на ЕЦБ и ЕК

Evgeni Kanev

Силата на Статуквото е в ефективната експлоатация на страховете на хората чрез раздухани митове от контролираните медии.
Както се досещате, няма страхове идващи от Изток, въпреки десетилетното източване на държавата от руски монополи и българските им проксита, въпреки контрола на ключови сектори и предприятия в българската икономика от руски интереси  (енергетика, отбрана, комуникации, медии, финанси, тютюн, алкохол, туризъм, недвижими имоти) и въпреки липсата на каквато и да е политическа реакция на тази интервенция.
Страховете са предимно от Европа.
Ключовият е свързан с Истанбулската конвенция. Въпреки че никой не задава въпроса как така никоя друга страна в Европа не е съзряла тази опасност, у нас в термина “джендър” се концентрира цялата антиевропейска пропаганда, като проекциите на това “зло”достигат взаимоотращи се ефекти - от това всички български мъже да станат хомосексуалисти до това да бъдат накарани да раждат и кърмят.
За отношението към жената - на която е посветена всъщност Конвенцията - няма и дума. Тази пропаганда се експлоатира безмилостно от почти всички патриотарски, консервативни, националистически, които несъмнено са дълбоко проруски партии у нас. Такива са на практика всички партии, инструменти на Статуквото. Такава партия е и ИТН.
Свързана с вече устойчиво създадения мит за Истанбулската конвенция е и съпротивата срещу опита на държавата да модернизира и хуманизира българското общество по отношение отглеждането на децата и техните права. Новата стратегия за детето беше посрещната на нож и страховете от норвежците бяха най-силни в областите с най-силно патриотарско влияние. Европа идва да ни вземе децата и бъдещето.
Третият мит, който започва да укрепва е свързан със страховете от еврото. Сега и ИТН предлага отлагане на влизането в Еврозоната, защото сме трябвало да достигнем средното ниво на европейските доходи - което значи необозрима перспектива и на практика отказ от членство. 
Чели-недочели, разбрали - недоразбрали икономисти се изказват по темата и раздухват страхове. Повечето от тях са в икономическите съвети на същите проруски партии.
Отказват най-вече да разберат едно: България е де факто в Еврозоната от самото начало чрез своя валутен борд; цялата ни икономика, вкл. цени и доходи са адаптирани (за разлика от всички други нови членки без прибалтийските) към европейските икономики; влизането в еврозоната е по-скоро правен и технически, а не толкова икономически въпрос. България чрез членството ще възстанови частично своя суверинитет, който сега изцяло е загубила понасяйки пасивно всички решения на ЕЦБ без възможност да им влияе. 
Кой има интерес да не сме в Еврозоната? Ами пак същите кръгове, които са свързани с Русия и които не желаят да прехвърлят частично контрола върху нашия финансов сектор на ЕЦБ и ЕК - защото в дългосрочен план няма да са възможни финансовите институции, които сега ги държат на власт.
На практика, нашата олигархия имаше и има интерес само от членството в ЕС, за да може да точи еврофондове без ефективен контрол. А без правосъдна реформа няма Шенген, без Шенген няма еврозона. Но без еврозона може да продължи стрелбата чрез оръжието “главен прокурор” по всички, които заплашват нейните интереси.
Затова бързото влизане в еврозоната е следващата национална кауза.

Фейсбук