Кой какво ще даде и кой какво ще спечели от бургаската баница?

Стара и позната мъдрост е, че където е текло, пак ще тече, а променена според условията в община Бургас, тази мъдрост би звучала като, където се е печелило, пак ще се печели, но преди изборите има и доКой какво ще даде и кой какво ще спечели от бургаската баница?пълнение според това колко и за кого...

Така върви животът в Бургас, така върви животът и в България от времето, когато Алеко Константинов е записал следните думи в очерка си „Бай Ганьо прави избори“:

„А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти  ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

Кой какво ще даде и кой какво ще спечели от бургаската баница?Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй „практичен“ и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...

Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!...“

И тогава, преди 114 години, и сега с още по-страшна сила важат тези думи на Алеко и показват, че Бай Ганьо и неговите нрави и порядки са победили насякъде в нашата страна, в нашия Бургас и ни остава само едното голо слово, с което се опитваме  да кажем истината и да събудим онзи народ „...клет и нещастен, трижд нещастен...“, но дали успяхме...

Отново онези, които управляваха четири години и се гмуркаха в онова срамно явление, наречено корупция, за което Институтът по пазарна икономика (И.П.И.) оцени, че неговото усещане в Бургас е немалко и сме на 10-то място са заложили стръвта и то предизборно, а тя не е никак малка – цели 35 000 000 лева?!

Тази стръв е заложена в обществена поръчка за поддържане на уличните настилки в община Бургас за следващите няколко години. Такава стръв събужда страстта на големите познати и почти непознати фирми и осем от тях вече кандидатстват за нея.

35 млн. лв. са повечеот парите, дадени за цялостната реконструкция на ул.“Цар Симеон І“, „Копривщица“, „Места“, „Цар Петър“, „Христо Ботев“, „Александър Велики“ и преасфалтирането на „Булаир“ и част от „Одрин“ нещо, с което се гордее администрацията начело с Димитър Николов и Костадин Марков, макар че в пъти по-малката община Балчик има с далеч по-скромен бюджет цели 12 км нови улици?!

Кой какво ще даде и кой какво ще спечели от бургаската баница?Интересно е защо, след като същите фирми, които и сега участват в конкурса за част от тези 35 млн. лв., си оставиха ръцете и „майсторлъка“ по бургаските улици, след като кметът и зам.-кметът се хвалеха, че са извършени уж качествени ремонти, сега се налага да се отделят още по-големи суми.

Доколкото си спомням, подобна поддръжка за миналите години се движеше около сумата 13-20 млн. лв., а сега изведнъж 35 млн.лв. и кой ще ги плаща и откъде ще се вземат от обещанията за намаляване на данъците от страна на Димитър Николов и ГЕРБ или от Костадин Марков и разни сини обединения?!

Едва ли...

Тези пари отново ще бъдат взети от данъците на бургазлии и ето защо тези данъци няма да се намалят от тези изтъркани политици, които словоблудстват преди избори, а де факто определят подобни параметри за „печелившите“ фирми, които ще си ги разпределят и познайте по какъв критерий. Кой, колко и за кого и кога?! Последното обстоятелство е много важно, защото изборите за местна власт са сега, макар че и после вероятно ще има отчисления към управляващите, чрез които те ще лъскат имиджа си с нови имоти, коли и нови строежи, ще покриват заеми като алиби за „успехите“ си или ще ходят на екзотични екскурзии и т.н.

Тази магична дума поддръжка даваше сума ти и пари за какво ли не и беше трудно разбираема за общинските съветници през изтеклия мандат на бившия общински съвет и заигравките бяха не явни, а полулегални и се знаеха от ограничен кръг доверени лица.

Защо се получава така?! В т. нар. документи- договор за обществена поръчка срещу стойността на поръчката е записано: 0 лв. с ДДС?!!!

И така е от времето още на Учителя Йоан Костадинов и до ден-днешен - непрозрачно и прикриващо, а и фирмите са все едни и същи от онова време -“Трейс-Бургас“, „Път 2004“ ООД, разбира се БКС и сега новите-стари участници „Хидрострой“ АД-Варна, „Щрабаг“ ЕАД, натрупали милиони левове от възложени обществени поръчки и небезизвестните „Автомагистрали Черно море“ и фирмата от Стара Загора „ Пи Ес Ай“ АД.

Нека да припомним по някой факт от тяхната дейност на бургаска територия и от „челния“ им опит.

Фирмата „Трейс-Бургас“ е „утвърден“ изпълнител на обществени поръчки още от Йоаново време, а по времето на мандата на кмета Димитър Николов е получила около 13 обществени поръчки за милиони, както се говори, нейният съсобственик и управител е съученик със зам.-кмета по строителството Костадин Марков и работи активно с управителката на фирмата „МАН Консулт“, част от която придоби съпругата на Костадин Марков -Кремена Маркова.

Е, не може това да не влияе по някакъв начин върху предпочитанията на комисия от служители на общината...

Спомнете си качеството на турските павета по ларгото на Бургас, разкопани още на 36 -я ден след тържественото откриване. Спомнете си и реконструкцията на ул. “Цар Петър“ пак от същата фирма, разкопана заради авария още на 46-я ден след официалното откриване...

За черни очи или неизвестно защо управниците й дадоха едни допълнителни 70 000 лв. за поправка на усталъците.

Цепнатини в асфалта на алеите в морската градина на БургасПо-малко от месец преди изборите на същата тази фирма и довериха пък предизборното спрятане на 8 спортни площадки там, където се очакват български турци и цигани да гласуват вероятно за Димитър Николов и Костадин Марков в местните избори- кв. „Победа”, с. Брястовец, с. Драганово и на още няколко места просто ей така, да има... Поръчка за четвърт милион предизборно, макар жителите на кв. „Победа” да искаха да им оправят осветлението и тротоарите, но нали тази тайфа управници се изживяват като спортисти. Дори шефът на „Трейс“ разкарва почти ежедневно своя лъскав джип до тенискортовете в парк „Езеро“...

Друга позната картинка е „Път 2004“, прочула се с рекордните ремонти на „Цар Симеон І“ (Републиканска), близостта на част от съсобствениците й с бившия кмет Йоан Костадинов и с  разпадащата се велоалея от стадион „Лазур“ до колелото на гробищата, както и с разпадащите се кръпки по асфалта в к-с „Изгрев” и по ул. “Одрин“.

Ремонт на тротоар в Бургас ул.КалоянПозната е и практиката да печелят обществени поръчки фирми от други градове, които дори там на домакински терен имат проблеми с извършените ремонти, но се класират за апетитни поръчки за милиони в община Бургас като „Хидрострой“ АД -Варна на общинския съветник от ГЕРБ-Варна Николай Пашов, който и на тези избори е на трето място в листата на ГЕРБ за общински съветници в морския град.

Обществени поръчки за около 12 млн. лв. изпълняват те в община Бургас и резултатите са видни от пропадане и преасфалтиране на пътя Банево-Изворище, до пропадащото платно точно на колелото за „Меден рудник” в посока Созопол и нападалите бордюри по направлението от Бургас за „Меден рудник” и Средец. Явно такава е орисията ни, подпомагана от „мъдрите“ решения на кмета, също от ГЕРБ...

Николай Пашов - Бойко БорисовНе се различава много и една друга фирма, която желае да сподели бургаските 35 млн. лв. данъци, отредени за поддръжка на бургаските улици, а това е фирма-братче на „печелившата“ „Трейс-Бургас“?!! Старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ АД е от една майка с „Трейс-Бургас“ и те са част от „Трейс груп холдинг“. Дали такива трикове са приети при участие в обществени поръчки в ситуация, в която участват и двете ръце на едно и също тяло, но иначе уж са различни?! Като че ли тези хватки не са новост за управниците в Бургас... Можете да си спомните участието на бизнесмена Васил Танев с няколко негови фирми в една обществена поръчка, ако сте забравили в сайта на АОП има доказателства...

Дали е случайна фирмата „Автомагистрали Черно море“, която доби печална известност с доста оспорваната концесия за добив на камък в местността Шилото над кв. „Меден рудник”?!

Нека споменем и усталъка на една също станала известна с някои абсурдни изпълнения фирма като обратните наклони по тротоарите на ул.“Цар Калоян“ и напуканите асфалтови алеи в морската градина само след по-малко от 10 месеца. А там бяха „усвоени“ около 5,3 млн. лв. с ДДС?!!

Какво се оказва на практика, че случайни лица и фирми в този предстоящ конкурс по апетитната обществена поръчка с възложител община Бургас – НЯМА?!!

Всичките са усвоявали милиони лева поръчки и вероятно са били послушни и дашни, а може би и не в този ред, но отново припомняме фирми от Стара Загора, Варна и т.н. са на софрата за конкурса, а бургаските...

Няма да е изненада за никого, че тази обществена поръчка с този впечатляващ обем е в ресора на небезизвестния досегашен зам.-кмет по строителството Костадин Марков и да му се чуди човек, кога му е останало време да я подготви, след като поне от месец е в предизборен отпуск и разкарва сини идеи пред синята шатра, разпната оспорвано пред култовия бургаски часовник на една ръка от сградата на общината.

Явно синята подкрепа за гербаджията Димитър Николов-бивш техен син лидер ще бъде отново щедро възнаградена с подобаващ пост при успех на местните избори и пак ще има сладък кокал... А хората говорят за корупция в община Бургас и то в ресора на г-н Марков, но на кой ли му пука от управниците. Не им пука дори от оценките на Института по пазарна икономика, които показват, че през 2009 г. усещането за корупция в община Бургас й отреждат 19 място от общо 28 места?! А тогава се вихреха такива сделки и сделчици...

Припознаването на кандидати за кметове на ГЕРБ в някои общини са направо илюстрация за припознаване на корупционни практики за нормални и желани от ГЕРБ- справка кандидатите в три морски общини...

Но да се върнем на апетитната поръчка, която ще се реши в навечерието на края на 2011 г.

Тогава вече всичко ще е ясно кой е кмет, кой е зам.-кмет в този ресор и най-вероятно кой и колко е упражнил правото на помощ от приятел в края на октомври. Вероятно точно на тази база ще бъдат и избрани победителите с „най-ниската цена“ за офертата и с най-висок принос в желаната победа...

Може би сте забравили, че се очакват следващите четири години средствата, минаващи през община Бургас, които и ще се разделят тук, макар и не без помощта на управляващите от София да са около 1 200 000 000 лева, а ако ви мързи да преброите нулите, това са 1,2 млрд.лв.?!

Сладък е... Сладък е кокалът на властта...

А какво ще остане за хората на Бургас? Ами нищо... Просто нищо... За тях ще остане правото да плащат най-високите местни такси и местни данъци в България.

А ще има ли отново опозиция и ще защитава ли тя бургаските хора и правата им? Вие как мислите? Видяхте ли първите данни от проведените избори?!

Дори Бай Ганьо го е казал чрез думите на Алеко Константинов, вложени в писмото му до неговия племенник Стойко в третия фейлетон от цикъла „Разни хора, разни идеали“:

„— Ти чувай какво ти казвам аз, запомни го хубаво, па сетне пак ще приказваме. С гюрултия гърло се не пълни. Защо и ти да не влезеш в болшинството като другите?

— Е че как да вляза бе, чичо, като не ме приемат...

— Подигравай се ти още... Не те приемат зер, не те приемат, защото си прощръклял, защото си башибозук... (Смей се ти колкото обичаш.) Я покротувай една-две годинки, та виж няма ли да те приемат. Защо се обаждаш, защо не си мълчиш; теб какво ти влиза в работата, че този бил подлец, па оня бил крадец, па Бяла Слатина туй, па 17 ноемврий онуй, па султанско благоволение нам-що-си, па търговски договор нам-какво-си... Твоя работа ли е това? Криво-право, мълчи си. Преструвай се, че нищо не виждаш, и кога да е, хората ще те оценят, ще видят, че си кротко момче, че си челяк за работа, ами как! Па спечелиш ли веднаж доверието — накриви си калпака: няма да усетиш даже как ще ти тръгне работата наред. Па да видиш тогава чест, да видиш почести... Сега, да се изискваше за това някакъв труд или някакъв кой знай какъв ум — хайде де; а пък то нищо бре, чедо, нищичко не се изисква: стига ти само да си посвиеш опашчицата и да гледаш на всичко през пръсти. Ама ще речеш: безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш — все едно, няма да оправиш света. Не е ли тъй?... Е защо тогава да дразниш и да се смразяваш със силните хора? Аз се чудя как ти досега не си разбрал тази филисофия! Ти видял ли си досега някого да прокопса с опозиция, а? И как не ти омръзна бре, синко, що чудо си изхабил... и за какво! За вятър...“

 

Христо ТОДОРОВ