Колониална държава ли е България за САЩ или да?

Елена ПоптодороваТака наречената Елена Поптодорова се оля – оля и омаза отвсякъде в качеството си на български посланик във Вашингтон!

На поканата, разпратена от посолството на България във Вашингтон за приема по случай Националния празник – 3 март, са поставени и емблемите на някакви спонсори?!? За този прием: Шеврон, Трансатлантик, Сън Едисън – нещо недопустимо и не правено досега в родния дипломатически протокол!

Kомпанията, която напъва да проучва и добива шистов газ на родна територия – Шеврон откровено е показана като правеща подаръци на посланика и посолството ни във Вашингтон!

Недопустимо е да изтипосаш върху поканата с герба на Република България да поставиш и компанията, срещу която мнозинството български граждани са настръхнали и протестират!

Получих тази покана в пощата към сайта си „Хроники” и съм възмутена от безочието и липсата на такт и възпитание, които е проявила бившата комунистка, дворцова партийка и днешна представителка на ГЕРБ в САЩ, Елена Поптодорова!

Явно казаното от премиера Борисов изобщо не е било прието на сериозно и вероятно се вършат подмолни игри с американското посолство в София, за да се излъже гражданството и един ден Шеврон да започне да си дупчи спокойно земята в Добруджа!

Не мога да коментирам по друг начин стореното от Поптодорова в навечерието на 3 март!

Слабо е да определя тази покана като подигравка с националния ни празник и очакванията на българското гражданство – този път Поптодорова е преминала границите на добрия вкус и е паркирала в територията на лични интереси за лобизъм в полза на една вредна за страната ни фирма.

Баща й, Бог да го прости, Борислав Поптодоров, когото имах възможността да познавам лично, беше достоен човек и работеше в Първо главно управление на Държавна сигурност – така Елена получи възможност да бъде избрана за преводачка на Огнян Дойнов, Андрей Луканов и Тодор Живков!

Завъртяла се веднъж във висшите кръгове на комунистическата номенклатура, тя се омъжи в днешния „Шератон” още преди Живков да бъде свален и приемът там, не бе организиран от баща й...

Далновидното й преминаване в редиците на царедворците я остави в дипломацията, както при НДСВ, така и при Тройната коалиция. Идването на ГЕРБ на власт не промени на йота статуса й, но комунистическата идеология, на която служеше постепенно избледня, за да бъде пометена от липсата на идеология и ценности при Симеон Борисов, когото някои наричат цар...

Така че нищо странно няма в това, че Поптодорова обича Шеврон и си позволява да приема спонсорството му!

Тя, както се казва кого ли не обича! Миналата година стана дума за това, че е завела и уредила Симеон Дянков, финансовият ни министър да чете лекция за икономическата свобода в България, във фондация „Херитидж”, която е откровено републиканска, а както знаем в момента в Щатите на власт са демократите!

Фондацията е нещо като мозъчен тръст, подкрепящ републиканците, издигнал президента Джордж Буш-младши.

Хора от фондацията са автори на концепциите за войните в Афганистан, Ангола, Камбоджа и Никарагуа. Повечето от тях са „платени” войни, покрай тях възникнаха скандали с и в ЦРУ, а гордост на фондация „Херитидж” е концепцията за войната в Ирак. Основен девиз на „Херитидж” е „Америка господства!” или „Америка ръководи”...

Та в речта си във фондацията, Дянков изрече нещо уникално за висш чиновник в правителството на държава-членка на Европейския съюз, каквато е България – той заяви, че от 100 университета в света, 99 най-добри са американски! Нещо, което не само е невярно но и позорно необяснимо, тъй като в Европа също има авторитетни университети като Оксфорд, Кембридж, които той пропуска...

И всичко това се вършеше под благосклонния поглед на Елена Поптодорова!

Та същата тази Поптодорова позволи на една фирма, която нескрито лобира в политическите среди на днешните управляващи да работи за добив на шистов газ, същата тази фирма е получила възможност от българския ни посланик във Вашингтон да спонсорира държавно мероприятие!

И на фона на този огромен гаф – Министерството на външните работи си мълчи, премиерът си мълчи и всички от управниците, които са наясно с бъдещия краен резултат от натиска на Шеврон се правят на умрели лисици!

Що за безобразие и колониално поведение!

След тази новина е редно да запитаме – колониална страна ли е Република България? И още:

Наистина ли отказа премиерът Борисов на пратеника на Хилари Клинтън, Ричард Морнингстар

Наистина ли отказа премиерът Борисов на пратеника на Хилари Клинтън, Ричард МорнингстарДържавният секретар Хилари Клинтън дойде за 5 часа и управниците ни си счупиха краката да се въртят около нея, за да й е всичко точно. Не в рамките на гостоприемството, а като владетели на колониална държава.

Какво имам в предвид:

Президентът Росен Плевнелиев се държа като най-обикновен чиновник от колониална държава, вместо като държавен глава.

Явно в държавния протокол нещата все още са в ембрионално развитие, щом президентът ни се развълнува като гимназист от срещата с някакъв Държавен секретар като Хилари Клинтън, което не е повече от външен министър!

А можеше, ако в дебрите на властта са наясно с йерархията, да не я приеме, тъй като тя е по-нисък ранг в политическото държавно управление на Щатите, па макар и на голяма държава, с претенции за световно господство.

Това коментира водещият на Дискусионно студио на НТ СКАТ, Велизар Енчев, и аз се присъединявам напълно към неговия коментар.

Ако реши, президентът Плевнелиев можеше да я приеме, но само ако реши и като извънреден случай, и след като тя направи своите визити в Министерския съвет!

Не е работа на държавния ни глава да приема всеки минувач или външен министър, вярно е, че той не е император, но като държавен глава все пак трябва да се спазва някаква йерархия в срещите, които провежда!

По същия начин стои въпросът и със специалния пратеник на Държавния секретар Клинтън, Ричард Морнингстар – това бе един най-тривиален чиновник от администрацията на Клинтън, каква работа имаше Плевнелиев да се среща и с него на българска земя - такъв прецедент в световната дипломация е голям гаф и израз на ниско самочувствие и колониална зависимост на представителите на страната домакин.

Още веднъж ще обърна внимание – държавният ни глава прие чиновникът Морнингстар преди срещата на Морнингстар с премиера Борисов?

След срещата на Морнингстар с Росен Плевнелиев, пратеникът на Хилари Клинтън е заявил пред журналисти, че диверсификацията, която очакват Щатите от България включвала и ядрената енергетика, а също и развитие на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

„Визитата на Хилари Клинтън миналата седмица беше доказателство за това, какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ, заяви Плевнелиев.

И какво толкова голямо значение имат тези двустранни отношения, след като сме страна-членка на Европейския съюз?

Секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев, който е кадрови дипломат, е заявил следното: „Основното послание между Морнингстар и държавния глава на България е необходимостта от енергийна независимост на страната ни, начините за нейното постигане и политическата воля за нейното реализиране.

В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна, нашите отношения със САЩ включват и енергийния сектор, американските компании са добре дошли и вече някои от на-големите са вече в България от години.”

На този секретар от външната политика на президента ще отговоря следното:

654 химикала, използвани при проучването и добива на шистов газ, мнозинството от които, силно токсични, фигурират в Доклад на Комитета по енергетика и търговия на САЩ от 11 април 2011 година.

Зелените изпратиха писмо до американския посланик Джеймс Уорлик с искане да им бъдат предоставени официалните доклади и документи по проблемите с шистовия газ.

Повечето от токсичните химикали, използвани в „коктейла” при проучването и добива на шистов газ са силно канцерогенни сочи цитираният по-горе документ.

Въпросният коктейл от канцерогенни химикали влиза доста дълбоко при добива, под огромно налягане, но какво се случва с тези химикали, къде отиват, никой до този момент не е обяснил, както липсва обяснение и дали и как тези химикали се разграждат и къде отиват след като бъдат вкарани дълбоко под земята.

Добруджа има една специфична подземна характеристика: тази област има един единствен воден хоризонт. В момента, в който този воден хоризонт бъде замърсен с хидравличния удар, водите с химикалите ще тръгнат настрани, на дълбоко, ще се появят в кладенците, в реките, в изворите – т. е. в питейната вода, която се използва в Добруджа. Да не говорим, че същото това замърсяване ще отиде и в почвата при поливане, и химикалите ще останат в нея трайно, без да могат да се извлекат, тъй като такава технология изобщо не е разработена!

Освен това находищата от шистов газ, за които се иска проучване и добив се намират на 300-400 км от два разлома, две силно сеизмични огнища – Стражишкото, а другото е до планината Вранча.

Междувременно, докато траеше американската инвазия, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Трайчо Трайков заяви: „Мораториумът е неправилно изработен ние ще го коригираме.”

Кое е по-ценно – чистата природа, вода, храна и почва или някакво несигурно плащане на уж по-евтин газ, добит от Шеврон.

И това след като е известно, че цената на този газ ще се формира на пазарен принцип, голяма част от този газ ще е на Шеврон, като открил шистовия газ, и съвсем малка част на българската държава.

Цената на газа се определя от пазара – а това означава само едно: няма да има по-ниска цена на газа от добитият шистов газ, а вечната добавка от този добив, ще е отровена земя, вода и болни от злокачествени заболявания поколения български граждани.

Да си спомним заплахите от лятото и заканите...

„Изрично ви предупредих, че нищо няма да се случи, ако не ме дразните – каза премиерът Бойко Борисов пред протестиращите граждани в Добрич в лятото на 2011 година. - Единственият начин това да се случи е да продължавате с плакатите. Ваша работа! Мисля, че ви отделих близо час и половина, с двама министри, и обяснихме всичко, което се прави, и което гарантира, че това няма да ви се случи. Така че...продължавайте така, можеме да го подпишеме на инат накрая.”

Американски натиск за падане на мораториума за шистовия газ

В деня, когато скъсана язовирна стена удави село и дадохме 8 жертви,      а оживелите останаха бе дом, Иван Костов, лидер на ДСБ реши, че трябва да даде пресконференция за... отпадане на мораториума за преучването и добива на шистов газ!

Хилари Клинтън, Държавен секретар на САЩ, след като престоя 5 часа на българска земя, /точно колкото да даде нареждания и указания – бел. Л. М./след няколко дни изпрати свой специален пратеник, Ричард Морнингстар, за да продължи започнатия от нея и посланика на САЩ, Уорлик натиск, върху първите политици във властта, за шистовия газ!

По време на петчасовия си престой, Държавният секретар Хилари Клинтън съобщи, че след няколко дни ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Хилари Клинтън призова София да прекрати енергийната си зависимост от Русия, съобщи агенция Франс прес в коментар за това посещение.

Обяснението на Борисов бе повече от неясно: „Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт”.

Включването на "Шеврон" миналото лято на 2011 г стана почти без преговори и на България бе дадена възможност само да изрази съгласие. Посочен й бе примерът на Полша, която няма колебания как да намали енергийната си зависимост от изток. Само че България е в земетръсна зона и най-важното - потенциалните залежи от шистов газ се намират точно под водоносните слоеве в най-плодородната й зона.

Офертата на американците е проста

и бе разгадана много бързо от засегнатото население: докажете доверието си към нас, като ни оставите да постъпим, както намерим за добре със земята ви – коментира посещението на Клинтън журналистът Светослав Терзиев.

Борисов не бе поканен в Белия дом при Барак Обама, а мандатът на Обама изтича.

България поиска няколко пъти визи от САЩ, но получи твърд отрицателен отговор.

Отделно посещение ли бе това на Клинтън или отбивка преди да се запъти към международната конференция в Мюнхен? – попита Терзиев и точно на място. По-сигурно е, че Хлинтън е наминала, само, за да предупреди, че ще прати Морнингстар за шистовия газ и Шеврон, отколкото, че е дошла за пет часа, за да говори с премиера в присъствието на няколко министри, но не и конкретно с всеки от тях – с Трайков, за шистовия газ, с Николай Младенов за Сирия, Иран и други външнополитически теми и така нататък.

Ето защо е твърде унизително при това наминаване държавният ни глава да й оказва честта да я приема – веднъж заради по-ниския ранг и втори път заради демонстративно унизителния петчасов престой!

Големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли

каза премиерът Борисов пред bTV след като завърши посещението на Клинтън в България. Фразата бе изречена след забележка на водещата, според която "хората си представят, че Хилари Клинтън идва, за да ни изкомандва какво трябва да направим”.

САЩ не се отказват от проучването и добива на шистов газ, стана ясно след като Клинтън излетя от летище София. Със самочувствието на страна диктатор и лидер, по време на разговорите не бе обърнато внимание на думите на Борисов, че за България са важни чистата природа, земя и вода!

Да се говори на една страна за диверсификация и енергийна независимост си е откъдето и да го погледне човек намеса във вътрешните работи на една държава.

„България ще продължи години напред да бъде зависима по отношение на енергетиката си от Русия, така че искаме тези взаимоотношения да са добри. Но също така ние от САЩ искаме енергийна сигурност за България. България е сравнително малка страна, но е изключително важна по отношение на гарантиране енергийната сигурност за региона. И затова искаме да работим с вас в това отношение. Не става дума за американски търговски интереси. „Шеврон” има инвестиции по целия свят, така и редица други американски компании... – каза американският посланик Уорлик на 6 февруари 2012 г. по БНТ, в предаването "Денят започва".

Извиване на ръце, неприкрито лобиране – пратеник на Клинтън пристигна от САЩ, за да принуди българската страна да отпадне мораториума за шистовия газ, който трябва да добива Шеврон!

Да се върнем за миг към посещението на Хилъри Клинтън в България

По нареждане на американския Държавен протокол, българската делегация, която е очаквала Хилари Клинтън на летището и е била принудена да стои повече от 20 минути на минусовите температури, -12 на пистата, по костюми и рокли!

Ако някой не е разбрал правилно, американският Държавен протокол е наредил на българския Държавен протокол да бъдат по костюми, докато закъснялата с 20 минути Хилари Клинтън слезе по стълбичката от самолета с палто, груби зимни ботуши, - облекло далеч от изискванията на Дипломатическия протокол!

В резултат цялото българско ръководство от Външно министерство и посланик Тодорова, след посрещането получиха тежки простудни заболявания и катар на горните дихателните пътища!

Случката бе описана във в. „24 часа” и е придружена със снимка на Ройтерс.

Друг гаф на Министерство на външните работи ознаменува дните след скъсването на язовирната стена в с. Бисер: на 12 февруари по обяд, областният управител и кметът на Бурса, както и председателят на организацията на изселниците от България, „Балгьоч” изпратиха конвой с хуманитарна помощ, но...

Но само за така наречените български „турци”, пострадали от наводненията в Южна България – от районите на Кърджали, Харманли, Хасковска област!

Нечувана хуманитарна селективност! Турската страна си позволи благодарение на  бездействието на МВнР да изпрати помощи само са „своите” „сънародници”!

Дали става дума за „сънародници” или за български мюсюлмани, които Турция нарича официално сънародници – това е друга тема.

Скандалното е, че налице бе груба намеса във вътрешните работи на суверенна България!

България, когато изпраща помощи в Западните покрайнини, визира българското население, без да го дели от другите жители - сърби от пострадалите от бедствия райони. Тук ясно личи цивилизованото и етично отношение на българската държава, която не си позволява да прави етническа пропаганда в един такъв деликатен момент!

Но да пази тишина – така нареченият министър Николай Младенов води хорото с унижения на страната ни! Тогава защо се изненадваме, че една не долюбвана компания, която напира да трови земята, водата и хората се цани за спонсор на Националния празник във Вашингтон?

Явно суверенитетът ни вече не съществува, националното достойнство вероятно е още налице, но в портретите на Левски!

Дотам я докарахме!

Люба МАНОЛОВА

http://lubamanolova.info