Комисията наказа България заради фискалната ни дисциплина

Европейската комисията наказа България заради фискалната ни дисциплинаСтраните - членки, които поддържат добра фискална дисциплина, не следва да бъдат наказвани – нито пък страните, които са недисциплинирани, да бъдат награждавани. Това е казал български дипломат за сайта EurActiv по повод изключването на България от списъка на страните, които от следващата година ще могат да участват с по-нисък дял на съфинансиране по европейските проекти.

С решение от 1 август 2011 г. Европейската комисия позволи на шест страни да участват с по-малко национални средства във финансирането на европейски проекти. Това беше направено с цел да се стимулира икономическото възстановяване в най-засегнатите части на ЕС.

Най-бедната членка в ЕС, България, не е в списъка на привилегированите. Оказва се, че страната ни губи предимство във финансирането на европейските фондове заради стриктната си фискална дисциплина.

„Щастливците“ са Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. Те ще си спестят общо 2.884 млрд. евро от по-ниския дял за съфинансиране на проекти, включително 879 млн. евро Гърция и 714 млн. евро Румъния.

Но милостта на Европейската комисия подмина България, която има най-нисък БВП на човек в ЕС. Явно това е дало основание на българския дипломат да посочи за европейското издание: най-бедната страна в ЕС се чувства измамена – но е безсилна да промени каквото и да е.

Шестте страни с привилегии всъщност няма да получат повече пари от ЕС, но ще могат да реализират проекти, които иначе щяха да останат неосъществени, тъй като в националните бюджети често няма достатъчно средства за участие в скъпите европейски проекти.

Например Гърция вече няма да трябва да осигурява обичайните 15%, а само 5%. Максималният дял на европейско финансиране за гръцки проекти става 95% от предишните 78%. В по-богатата Ирландия доскоро Брюксел финансираше максимум 50% от проектите – новият процент е 60%.

България може и да е най-бедна в ЕС, но макроикономическите й показатели са стабилни и Брюксел е решил, че тя не се нуждае от подобен реверанс. Страните, които се възползват от новото правило, са или финансирани от Европейския фонд за финансова стабилност (Гърция, Ирландия, Португалия), или получават финансова помощ по механизма за подкрепа на платежния баланс (Румъния, Латвия и Унгария).

През лятото Европейската комисия предложи да финансира средно с 10% по-голям дял от проектите в селското стопанство, рибарството и кохезионната политика на шестте страни. Решението влиза в сила още в края на декември.

Президентът на ЕК Барозу тогава се обоснова с думите: „тази мярка изразява европейската солидарност и подкрепа за страните членки, прилагащи болезнени програми за икономическа промяна“. Неговата Португалия се очаква да се облагодетелства с 629 млн. евро по тази мярка.

DarikFinance.bg