Короначумата : САЩ ОБВИНИХА ЦЕНТЪРА В УХАН

Grigor Lilov

• Държавният департамент призова за пълна откритост и изнесе нови данни
.
Държавният департамент заяви, че разполага с нова информация, която предполага, че пандемията COVID-19 е можела да се появи от китайска лаборатория, а не чрез контакт със заразени животни.
САЩ твърдят, че са получили нови доказателства, че изследователите от Института по вирусология в Ухан са се разболели през есента на 2019 г., преди първия идентифициран случай на огнището в околния град, със симптоми в съответствие с COVID-19.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че това противоречи на съобщенията, че никой от служителите в института не се е заразил с COVID-19 или свързани вируси и призова екипа на Световната здравна организация, който кацна в четвъртък в Ухан, да „притисне правителството на Китай“ за „нова информация“.
„Пекин продължава да скрива днес жизненоважна информация, необходима на учените, за да защити света от този смъртоносен вирус и следващия“, каза Помпео.
Държавният департамент публикува информационно съобщение за Центъра в Ухан, в което се казва:
-------------------------------------------------------------------
Смъртоносната мания на ККП за секретност и контрол идва за сметка на общественото здраве в Китай и по света. Неразкритата по-рано информация в този информационен лист, съчетана с отчитане с отворен код, подчертава три елемента за произхода на COVID-19, които заслужават по-голям контрол:
.
1. Болести в Института по вирусология в Ухан (WIV):
*** Правителството на САЩ има основания да вярва, че няколко изследователи в рамките на WIV са се разболели през есента на 2019 г., преди първия установен случай на огнището, със симптоми, съответстващи както на COVID-19, така и на често срещани сезонни заболявания. Това повдига въпроса за достоверността на публичното твърдение на старшия изследовател на WIV Ши Дженли, че е имало „нулева инфекция“ сред персонала на WIV и учениците на вируси, свързани с SARS-CoV-2 или SARS.
• *** Случайните инфекции в лабораториите са причинили няколко предишни огнища на вируси в Китай и другаде, включително огнище на SARS през 2004 г. в Пекин, което е заразило девет души, убивайки един.
• ККП попречи на независими журналисти, разследващи и световни здравни власти да интервюират изследователи от WIV, включително болни през есента на 2019 г. (моя бел.: ученият, с когото аз поддържах контакт, от края на март е в неизвестност) Всяко достоверно разследване за произхода на вируса трябва да включва интервюта с тези изследователи и пълно счетоводство на неотчетеното им преди това заболяване.
• *** Случайните инфекции в лабораториите са причинили няколко предишни огнища на вируси в Китай и другаде, включително огнище на SARS през 2004 г. в Пекин, което е заразило девет души, убивайки един.
• ККП попречи на независими журналисти, разследващи и световни здравни власти да интервюират изследователи от WIV, включително болни през есента на 2019 г. Всяко достоверно разследване за произхода на вируса трябва да включва интервюта с тези изследователи и пълно счетоводство на неотчетеното им преди това заболяване.
.
2. Изследвания в WIV:
• Започвайки поне през 2016 г. - и без индикация за спиране преди избухването на COVID-19 - изследователите на WIV проведоха експерименти, включващи RaTG13, коронавирусът на прилепите, идентифициран от WIV през януари 2020 г. като най-близката проба до SARS-CoV-2 (96.2 % подобен). WIV се превърна във фокусна точка за международни изследвания на коронавируса след избухването на ТОРС през 2003 г. и оттогава изследва животни, включително мишки, прилепи и панголини.
WIV има публикуван запис за провеждане на изследвания, за да проектира химерни вируси. Но WIV не е бил прозрачен или последователен по отношение на записите си за изучаване на вируси, най-подобни на вируса COVID-19, включително „RaTG13“, който е взет от проба от пещера в провинция Юнан през 2013 г., след като няколко миньори са починали от заболяване, подобно на ТОРС.
• Изследователите на СЗО трябва да имат достъп до записите за работата на WIV върху прилепите и други коронавируси преди избухването на COVID-19. Като част от задълбочено проучване, те трябва да имат пълна отчетност защо WIV е променил и след това премахнал онлайн записите за работата си с RaTG13 и други вируси.
.
3. Тайната военна дейност в WIV:
• Тайната и неразкриването са стандартна практика за Пекин. В продължение на много години Съединените щати публично изразяват загриженост относно миналата работа на Китай с биологични оръжия, която Пекин нито е документирал, нито доказано елиминира, въпреки ясните си задължения по Конвенцията за биологичното оръжие.
• Въпреки че WIV се представя като цивилна институция, Съединените щати са решили, че WIV е сътрудничил на публикации и тайни проекти с китайските военни. WIV се занимава с класифицирани изследвания, включително лабораторни експерименти с животни, от името на китайската армия поне от 2017 г.
• Съединените щати и други донори, финансирали или сътрудничили за граждански изследвания в WIV, имат право и задължение да определят дали наши финансови помощи за научни изследвания са били насочено към тайни китайски военни проекти в WIV.
.
В допълнение ще отбележа, че Китай една година отказваше посещението на експерти на СЗО, през декември най-сетне се съгласи, през януари създаде спънки за работната група да пристигне в Китай (бавене с визите), а сега всички от 13-членната група са поставени под двуседмична карантина в хотел в Ухан, преди да започнат работа.
Първичният щам продължава да остава неизвестен, както и „нулевият” заразен, а знанието за тях е от много съществено значение за науката и фармацевтиката, за да се справят с епидемията.
Същевременно д-р Ши Женгли (на снимката) от Центъра по вирусология в Ухан, която си спечели прозвището „Жена прилеп“ като водещ учен в страстното си изследване на коронавируси в прилепи и химерни (изкуствени) конструкти на тази основа, беше отличена като „напреднал работник на Китайската академия на науките”.
 
Фейсбук