Корупционни мъдрости

Николай Флоров

 

Казват че корупцията е вечна и стара колкото проституцията, тоест не може да бъде изкоренена. Не трябва дори и да се опитваме, но можем да я поддържаме на минимално ниво, за да знаят хората злото, което тя твори.

Всеизвестна истина е, че една от разликите между северната и южната половина на континента е тяхното отношение към истината, а от тук и към корупцията: северно-европейците се придържат към истината и тя е част от обществения политически живот, за разлика от южно-европейците.

Някои обясняват тая основна разлика и на религиозна база, тоест в северната половина на континента повечето страни са протестантски, докато в южната са католически. Балканите са все още извън тези наблюдения.

Към техните обществено морални традиции се прибавят дълбоко заседналите традиции на алъш-вериш по турски, не по-различни от комунистическия феодализъм, а това не пасва изобщо с европейските напъни на пост-комунистичесите управници на България. Ето някои примери на корупционни мъдрости.

ВИЖТЕ ОРАТОРИТЕ В НАШАТА РЕПУБЛИКА: ДОКАТО СА БЕДНИ И ВЛАСТТА, И ХОРАТА ГИ ХВАЛЯТ КОЛКО СА ПРАВЕДНИ. ВЕДНАГА ЩОМ СЕ УГОЯТ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ТЕ НАМРАЗВАТ ПРАВДАТА, КРОЯТ ПЛАНОВЕ СРЕЩУ НАРОДА И НАПАДАТ ДЕМОКРАЦИЯТА. АРИСТОФАН

КОРУПЦИЯТА ПРОСТО ПОБЕЖДАВА ЧЕСТНОСТТА. ШЕКСПИР

КОРУПЦИЯТА Е ЕСТЕСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА ВЪЗСТАНОВИМ ВЯРАТА СИ В ДЕМОКРАЦИЯТА. П. УСТИНОВ

СВЕТЪТ НЯМА ДА ПРОПАДНЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ТВОРЯТ ЗЛО, А ОТ ОНЕЗИ, КОИТО ГИ ГЛЕДАТ БЕЗ ДА ПРАВЯТ НИЩО. АЙНЩАЙН

КОРУПЦИЯТА Е ПО-ЗЛЕ ОТ ПРОСТИТУЦИЯТА – ПОСЛЕДНАТА КОРУМПИРА ОТДЕЛНО ЧОВЕК, А ПЪРВАТА – ЦЯЛАТА НАЦИЯ. КАРЛ КРАУС

ДА УНИЩОЖИШ ЕДНА НАЦИЯ НЕ Е НУЖНА НЕПРЕМЕННО АТОМНА БОМБА – ПОЛИТИЦИ, КОИТО УВАЖАВАТ ПОВЕЧЕ ДЖОБА СИ, ОТКОЛКОТО ЖИВОТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ГО ПРАВЯТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. АНОНИМЕН

КОЛКОТО ПО-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВАТА, ТОЛКОВА ПО-МНОГОБРОЙНИ ЗАКОНИТЕ. ТАЦИТ

КОРУПЦИЯТА Е САМО ОЩЕ ЕДИН ВИД ТИРАНИЯ. ДЖО БАЙДЪН

ТЕРОРИСТЪТ В МОЯ ЖИВОТ Е КОРУМПИРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. АНОН

АКО СИ ПАТРИОТ, ЗАЩИТАВАЙ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА – ЩОМ ТИ ГИ ОТНЕМАТ ЩЕ ПЛАТИШ СКЪПО И ПРЕСКЪПО ДА СИ ГИ ВЪРНЕШ. ДЖЕСИ ВЕНТУРА

ПРОТЕСТИРАЙ – БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ЗАВИСИ ОТ ТЕБЕ. СТИВЪН МАШ

РАЗМЕРЪТ НА ПРЕСТЪПНОСТТА ОБИКНОВЕНО Е РАВНОСТОЕН НА НИВОТО НА КОРУПЦИЯТА. КАСТАНЕДА