Корупция и евроатлантизъм

Сред хората съм, които винаги са защитавали нуждата от широко взаимодействие и сплотеност между всички евроатлантически сили у нас. Последното гласуване за отмяната на ветото за старт на преговорите за еврочленство на РСМ бе широко рекламирано от ГЕРБ и по-малко от ДПС като предметно доказателство, че когато се взаимодейства на „евроатлантическа“ основа е възможно да се постигат желани резултати.

Лековерните у нас никога не са свършвали. Все демократи, десни лидери, правят „исторически компромиси“ с олигархията и корупмпираните от ГЕРБ и ДПС, все в името на евроатлантизма.

Борисов насърчава подобни настроения сред десните и винаги е готов да сключи сделка – да оказва подкрепа, срещу освобождаване от отговорност за миналото. Такава каквото той даде на Първанов и Доган.

Заради сделките на властта с бившите няма нито един висш политик в затвора. Има медийно осветени отделни казуси, които да поддържат лицето на прокуратурата и да внушат борба са корупцията. Основно избрани министри, отпаднали от списъка на благоволение на Борисов, се дават курбан на медии и общественост.

И сега се чуват отделни влиятелни гласове в ДБ, че взаимодействието с ГЕРБ и ДПС е възможно и каналите трябва да бъдат оставени отворени. Което е логично, след като решенията в Народното събрание не са резултат на желания, а на възможности и на съвпадение на текущи интереси.

Но има огромна разлика между тактика и стратегия, между принципи и безпринципност.

Да започнем с това, че има кардинално разминаване между понятието евроатлантизъм, по начина, по който той се възприема и консумира в ГЕРБ и ДПС. Той не е ценност, набор от правила и ангажименти, а театрален декор, който прикрива срамотите на корупционната и олигархична организирана престъпна група. В този смисъл евроатлантизмът и корупцията са взаимноизключващи се понятия.

В годините на управление на ГЕРБ и ДПС България никога не е издигала евроатлантизма в фундамент на своето управление. Напротив, години на отлагане на модернизацията на българската армия, флот и ВВС, нереализирани минималните стандарти на интеграция към НАТО и разходи в бюджета, армията на практика е обезсилена и неадекватна за да защити националните ни сигурност. Ние имаме повече хора в МВР, които да пазиха режима на Борисов, отколкото в армията и това не е случайност. Вътрешният враг бе по-страшен от външния.

Борисов говореше за лодки, платноходки и тръбопроводи в Черно море, докато Русия се готвеше за война. Именно управлението на ДПС и ГЕРБ плати и предостави на Путин най-важното оръжие, с което той започна войната срещу Украйна – Турски поток, с което ликвидирахме сдържащата сила на транзита през Украйна. Къде тук виждате и сянка на евроатлантизъм, а не тежка обвързаност с Кремъл? Това е най-важния и значим геополитически проект на Русия в България през последното десетилетие.

Идеята за дългосрочно и трайно съвпадение на интереси между прореформистките и антикорупционни сили, от една страна, и ръководствата на ГЕРБ и ДПС, от друга, върху евроатлантическа основа е изключително опасна илюзия.

https://altanalyses.org/2022/06/25/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%...