Коя е тя - Деница Сачева ?

Emil Angelov Toshev

Коя е тя- Деница Сачева:
Дъщеря на проф. Евгений Сачев- преподавател в академията на МВР и известният като институт на ченгетата от ДС УНИБИТ ( Библиотекарския институт, ръководител катедра ).
Сачева отговаря за евроинтеграцията и европроектите в сферата на образованието. Цъфна покрай скандала "Ало Банов съм" - за прехвърлянето на милиони на МОН към министерството на икономиката.
Тя беше и зам.-министър в социалното министерство в кабинета Борисов 2 преди да стъпи в просветното министерство.
Работила е дълги години в НПО-сектора и като пиар, но предимно по темите на здравеопазването, тъй като е завършила здравен мениджмънт.
Кариерата й започва като началник на кабинета на здравния министър на Иван Костов в кабине на СДС - Илко Семерджиев. После го следва в Здравната каса като директор на дирекция, когато Семерджиев я оглави. Стана и негов съветник в МЗ, когато Семерджиев беше служебен министър на здравеопазването в кабинета на Огнян Герджиков.
А преди това Сачева се пробва в политиката - като кандидат-депутат от ДСБ и водач на листа на парламентарните избори през 2013 г. Година по-късно се пробва да стане депутат от коалицията "Десните", която направи Илко Семерджиев през 2014 г. Сачева се води и представител на Демократическия институт на САЩ у нас.
През 2018 г. Сачева скандално разпореди провеждането в училищата на една джендър анкета - питат децата суитчър или рокличка предпочитат (за определяне на евентуални желаещи за смяна) на Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" . Свързана е и с норвежките фондове.
Хванаха я в пряка манипулация и лъжи. Лъжи за връщането на деца в училище, които са се водели отпаднали – ресор на Сачева в МОН. Напр. за Кюстендил тя заявява, че в училище са били върнати 200 деца, а реално върналите се са... 2.
И още - най-големият й проблем в личен план са някои "странности" в имотните й декларации. Те са свързани с придобиването на повече от скандални цени на жилища и земи в моменти, когато е заемала публични длъжности в кабинета Костов, а и в други периоди - напр. около поръчките й като PR в земеделието при служебните правителства на Плевнелиев и редовното на Орешарски за стотици хиляди лева.
(От Валери Сираков)

Фейсбук