КПКОНПИ не смята ли за нужно да погледне и в чекмеджето на Община Бургас и приятели по темата с електробусите

Консорциумът “Еко Транспорт Варна” е бил избран с нагласена поръчка за доставката на 60 електрически автобуса за Варна. В съобщение на КПКОНПИ от днес се казва, че има данни за опорочаване на търга, като преписката е пратена в прокуратурата - https://bird.bg/portnih-varna-e-bus/

И ако във Варна и в Стара Загора нещо се прави защато има какво да се разследва дали в Община Бургас няма подобна нужда, за която ни дава основание публикация на в. Сега - https://www.segabg.com/node/153994

"Появи се нова златна мина - големите поръчки за електробуси"

Автор : Таня Петрова

8 кандидата със солиден опит в пазара с електрически автобуси, 7 от тях - отстранени. До отваряне на ценови оферти и договаряне се допуска един-единствен консорциум, без опит на този пазар, но пък свързван с бизнесмена Валентин Златев. Ценовата му оферта надхвърля чувствително постигани цени по сходни поръчки на други възложители. 

Такава е картината при една от многомилионните обществени поръчки за екологичен транспорт, обявени в големи градове на страната с пари от оперативна програма "Околна среда". По ОПОС бе заделена крупна сума от 606 млн. лв. за екологичен транспорт. На много места обаче обществените поръчки се провалят от лакомия и грешки, а на други места - като в Бургас, се оказват състезание за един кон.

Кои са най-скандалните поръчки? 

Само един консорциум проумя изискванията в Бургас

 

Бургас е една от общините с най-голям обем финансиране за модернизацията на транспорта - 82 млн. лв., показва справка в информационната система за еврофондовете. Конкретен бенефициент по поръчките за закупуване на екологичен транспорт е общинският транспортен оператор "Бургасбус". Фирмата обяви през септември м.г. голяма обществена поръчка за закупуване на общо 56 електрически автобуса (10 бр. 18-метрови, 34 броя 12-метрови и 12 броя малки 9-метрови) с прогнозна стойност от 64,5 млн. лв.

Процедурата предизвика сериозен интерес, особено за обособената позиция с най-голям финансов ресурс - за закупуване на 34 броя 12-метрови автобуси  (36 720 000 лв. прогнозна стойност), за която оферти подадоха 8 консорциума, представящи едни от най-големите световни и европейски играчи. 3 консорциума подадоха оферти за 18-метрови автобуси (15 604 000 лв. прогнозна стойност), 3 се включиха в надпреварата за 9-метрови возила (12 124 800 лв.). Оказа се, че сериозният интерес и солидният опит на участниците нямат особено значение - с техническата оферта по мнението на конкурсната комисия е успял да се справи само един кандидат - консорциумът "Ел Бус България". 

Това е единствения консорциум, допуснат до отваряне на ценови оферти по цялата обществена поръчка. "Ел Бус България" се състезава за обособени позиции 1 и 2, като е единственото обединение, останало неотстранено по тях. "Ел Бус България" не подава оферта по трета позиция (справка показва, че не произвежда модел, с който да участва), която директно е прекратена след отстраняване на всички останали кандидати. 

Очаквано, участниците в консорциума не са случайни. В обединението влизат бургаската "Пожарна сигурност" ООД на Павлин Бошнаков и софийската "Бест Брокерс", управлявана към момента от Ирина Георгиева. Според публикации Бошнаков е близък с бизнесмена Валентин Златев, който наскоро се оттегли от "ЛУКойл-България". Това не е тайна за никого в Бургас -  фирмата "Пожарна сигурност" е част от единната противоаварийна служба на територията на "ЛУКойл-България". През 2015 г. компанията изпълни и голяма обществена поръчка за 3,2 млн. лв. за оборудване на пожарното стопанство на Пристанищен терминал Росенец. Бошнаков има сериозен бизнес в областта на търговията с пожарни автомобили и камиони, като през друга фирма, в която участва - "Бургас трак сервиз", е дилър и на Iveco. Фирмата обаче досега не е участвала на пазара на електрически автобуси, като е избрала да работи с испанския производител Irizar.

Софийската "Бест Брокерс" не е известна с изпълнение на поръчки, но е регистрирана на еднакъв адрес с "Ел Брокърс" на същата Ирина Георгиева, поела управлението в нея от Юлия Мирчева. Мирчева бе представител в обединение "Логистика" по друг договор, свързван с Валентин Златев, за който "Сега" писа - за организирането на абсурдно скъпи събития по програма "Еразъм+". И тогава обединението, в което участва близка на Златев фирма, бе единственото, допуснато до класиране въпреки абсурдно високите цени за отделни дейности, а 7 от общо 8 кандидата бяха отстранени. При някои дейности тук предложените цени стигнаха 140 пъти най-ниската оферта. Процедурата в крайна сметка бе прекратена. 

И в Бургас при липсата на конкуренция и натиск върху цените офертата, която консорциумът подава, е доста над постиганите нива при сходни обществени поръчки на други възложители, коментират от бранша. За доставката на 34 броя 12-метрови електробуси "Ел Бус България" предлага единична цена за автобус, зарядна станция и система за телеметрично наблюдение в размер на 1,074 млн. лв., или близо 550 000 евро на бройка. Първоначално цената е била малко по-висока, но при договарянето с общината е постигнато намаление от 6000 лв. на автобус. 

И с тази отстъпка предложената от "Ел Бус България" цена надхвърля с около 100 000 евро на бройка цените при търгове на други възложители за електробуси със сходни показатели. Показателен е обявеният м.г. търг от летище София за закупуване на електробус със сходни технически изисквания като тези в Бургас, при който класираната на първо място оферта за 1 брой електробус е за 337 600 евро - на "Авто Инженеринг Холдинг Груп", а най-високата оферта в класацията е за 429 000 евро на електробус. По-ниски цени са постигани и на търгове в чужбина, като по сходен търг в Полша цените тръгват от 418 326 евро, а дори най-високата оферта на Mercedes е по-ниска - за 530 000 евро, дават пример запознати с бранша. 

За 18-метрови автобуси "Ел Бус България" е предложила също намаление на единичната ценна на бройка с 6000 лв. от първоначално оферираните 1,464 млн. лв., като крайната обща цена е достигнала 15 542 000 лв. Това е близо до първоначалната прогнозна цена от 15 604 000 лв. 

Любопитни са аргументите, с които комисията е отстранила всички останали кандидати и е допуснала единствено техническите оферти на "Ел Бус България". Докато конкурсната комисия е изписала фермани към останалите кандидати с искане за разяснения по един или друг технически параметър, по адрес на "Ел Бус България" протоколите съдържат точно едно изречение - след като "установи съответствие с предварително обявените условия, комисията единодушно реши - допуска участник до разглеждане на ценовото предложение". 

При останалите кандидати спънка за всички се е оказала методиката, по която комисията си представя, че трябва да се доказват параметри като време за заряд, пробег след заряд, доказване на максимално допустима маса, допустимо максимално натоварване на осите и др. Конкурсната комисия не е приела типовите документи на съответните марки електробуси, доказващи декларираните параметри, и е изискала участниците да изчислят всеки един от тях в зависимост от специфичните условия на поръчката. Нито едно от изчисленията не е прието, освен това на "Ел Бус България". При някои от кандидатите допълнителните изчисления са довели до по-добри резултати от декларираните в типовите технически доклади, но и това е прието за нарушение.

Не са зачетени и сертификатите за одобряване на типа превозно средство на голяма част от участниците с аргумента, че не отговарят на специфични ограничения по поръчката и националното законодателство. Фирмите вносители обясняват, че този аргумент е абсурден - практика е типовите одобрения да се надграждат в зависимост от различните изисквания в различните страни, а не предварително да се вадят сертификати. Абсурдно е комисията да отстранява участници поради по-широкия обхват на натоварване на осите на електробусите, посочен в типовите одобрения, след като това натоварване се конкретизира в техническия паспорт при последваща доставка, изтъкват хора от бранша. 

Къде е истината ще умува КЗК и вероятно Върховният административен съд. 3 компании вече обжалват класирането в Бургас, което вероятно ще забави значително изпълнението на договорите. На въпрос на "Сега" не се ли притеснява от липсата на състезание и няма ли начин да се предоговорят и намалят цените на "Ел Бус България" шефът на "Бургасбус" Петко Драгнев отвърна, че отговорите трябва да се търсят в закона за обществените поръчки. "Как да не е имало състезание, имаше много фирми, които не представиха нужните документи", коментира Драгнев хода на процедурата. Според него възможностите за договаряне на цени с "Ел Бус България" са изчерпани. "Какво сравнявате с поръчката за летище София, това е съвсем различна поръчка", коментира още той ("Сега" сравни техническите спецификации и купуваният електробус от летището е с параметрите на тези по позиция 2 в Бургас, като има малка разлика в полза на Бургас по линия на гаранциите, но според експерти не оправдава ножицата в цената). "Ще изчакаме обжалването в КЗК и евентуално във ВАС и ще процедираме в зависимост от резултатите, вече преобявихме отново позиция 3, която е прекратена", коментира Драгнев.

Мдаа ... В Община Бургас корупция и грешки няма ?!!Макар, че сме писали в наши публикации в сайта ни, че подобни случки и то пак с цена на автобуси по обществена поръчка на общината имаше и преди време, но никой нищо не каза и не провери ?! И едни пари (милиони ) текат към правилните чекмеджета, докато едни мармоти завиват шоколад в станиол от известна марка ... А органите ... те имат по-важни задачи ... Ето и малко данни от поръчката на Община Бургас - https://sop.bg/burgasbus-221/proceduri-20-1-zop/a1-0005449.html

Е, да чакаме интересът на КПКОНПИ да се появи и в този казус ...

"Под лупа"