Кратката история на президента Плевнелиев

Росен ПлевнелиевЕдва ли ще са новост за нас, българите фактите, които научихме от различни източници по повод миналото, кариерата и настоящето на значима част от министрите от кабинета на Бойко Борисов и на него самия, както и за кандидата му за президент.Просто сега ще свържем тяхното израстване с определен ешелон от червената номенклатура на БКП.

 

Нека ви припомня популярен виц от началото на прехода, който добре илюстрира процесите, протекли в самото начало на този криминален роман с икономически измерения :

„След рухването на тоталитарния режим един големец отишъл заедно със сина си на гости на властващ диктатор.

Още при влизането диктаторът поздравил високо:

- БКП!

Големецът отвърнал на поздрава:

- ДКМС!

Гостували що гостували и си тръгнали. Като се отдалечили, синът учуден попитал баща си какво означават тези инициали БКП и ДКМС.

Бащата обяснил:

БКП - това е „Бягай крий парите“, а ДКМС - „Дреме ми на капата, мойте са скрити“.

Кандидат-президент  Росен Плевнелиев - минало незабравимо...

„Нямам нищо против Росен Плевнелиев, но той е секретарят на Комсомола в Благоевград... Те всички министри са така...“, заявява журналистът Григор Лилов.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Неговите родители са учители. Самото име на кандидат-президента напомня, че районът е известен с изобилието си на българи- помаци...

Средното си образование получава в природоматематическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград от 1978 до 1982 г. В периода 1984-1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София, със специалност „Изчислителна техника“.

Ето и една „градска легенда“, която няма доказателствена стойност, но е твърде любопитна и може да се открие в нета (вероятно тя не е 100% истинска и затова трябва да се възприема със съмнение, но във всеки слух може да има частица истина- (бел. автора).

„Като изявен комсомолски функционер от Благоевград и едновременно партиен активист на БСП,той в съдружие с един музикант, понастоящем винопроизводител, без да отговаря на нито един от критериите за кандидатстване за квота по спогодбата с Федерална република Германия за обмен на кадри в строителството, бе получил такава квота и бе един от първите, който изнесе работници в Германия.

В началото на демокрацията (1990 г.- бел. ред.), Плевнелиев и бившият шеф на фондация „Пирин пее“ Иван Тодоров, който сега е собственик на винарска изба „Тодоров“, са едни от първите българи, които получават правото да изпращат наши строителни работници в Германия. Години по-късно Плевнелиев и Тодоров стават съдружници в немската (някои твърдят, че фирмата е австрийска и е фалирала- бел. автора) фирма „Линднер“.

По признание на г-н Плевнелиев (вероятния български президент- б.а.) той е участвал в реконструкцията на Райхстага и в изграждането на административната сграда на канцлера Меркел и спял по „паркинзите“ (оригинално и антиграматическо изказване на един вероятен български президент -б.а.)...

Представете си среща между канцлера Ангела Меркел и вероятния български президент Плевнелиев, на който той с умиление ще си спомни как е градил офиса й и какво ще е отношението към подобен представител на българския „елит“...

Сега този „успешен“ бивш министър със 7 къщи и 12 милиона лева по банки, джобчета и сейфове предстои да става президент на РБ, защото вождът на ГЕРБ го удостои с щастието да му пази цели 5 години топлото президентско кресло, ако успеее разбира се... При все това бившият министър Плевнелиев не е завършил нито една от широко рекламираните магистрали, която да е започнал, но в очите на ГЕРБ рейтингът е добра атестация, а може би и същата усмивка ала Софиянски...

Е, народе български, ядат ли се магистрали и докога ще ни управляват поредните кадри от номенклатурата на БКП и на свидната й рожба ГЕРБ.

Ще се събудим ли поне веднъж на пет години?!

Христо ЛУКОВ