Кремъл изпрати Ил-96 и Ту-214ПУ да си прибере изгонените дипломати от София (обновена)

Два самолета от състава на специалния авиоотряд „Россия“ излетяха от московското летище Внуково с курс София, за да приберат изгонените от България дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация, генералните консулства в Русе и Варна, както и членовете на техните семейства.

Правителственият Ил-96 може да превозва над 300 пътници, Ту-214, който се води и като пункт за управление по време на ядрена война, може да качи 100 пасажери. Очакваше се изгонените, заедно със семействата си да са около 200 души. Няма съобщения от руска страна за полетите и за причината да бъдат изпратени два самолета. Общо двата могат да поберат 400 пътници, но се предполага, че тръгващите си от България имат и доста багаж.

Кремълският Ил-96 беше използван на 5 март тази година дни след започване на войната в Украйна за евакуацията от Вашингтон, за да си прибере изгонените от САЩ дипломати. Самолетът излетя тогава от Санкт Петербург и прикова вниманието на 25 хиляди потребители на сайта за проследяване на полети Flighradar24.

В 13.10 на пистата в София кацна Ил-96 изпълняващ полет RSD88, който излетя от Внуково в 9:00. Самолетът трябва качи част от пътниците, които пристигнаха на летището с коли с дипломатически номера и автобуси и има заложен час за излитане от София в 15:00. Според информацията във flightradar24 очакваният час на излитане е 15:11. Ту-214ПУ излетя от Внуково в 9.30 и трябваше да кацне в София н 13:39. Самолетът, изпълянващ полет RSD82 трябваше да направи две кръгчета над София преди да получи разрешение за кацане от кулата и се приземи в 13:55. Очакваният час на заминаване обратно е 15:30.
 

Миналият вторник българският премиер в оставка Кирил Петков съобщи, че страната ни е обявила за персона нон грата 70 души - дипломати и служители в посолството на Руската федерация в София и консулствата във Варна и Русе, заради дейност, несъвместима с дипломатическия им статут. В резултат на това руският посланик в София Елеонора Митрофанова отправи безпрецедентен ултиматум до българските власти да отменят изгонването - със заплахата, че ще поиска да се затвори посолството на Русия в София. Българските власти не се огънаха пред ултиматума и оставиха решението си в сила.

https://offnews.bg/sviat/kremal-izprati-il-96-i-tu-214pu-da-si-pribere-i...