Кристалина Георгиева: Мога да обединявам хората около решения

"Мога да обединя хората около решения, които всички да подкрепим." Това каза в първото си изслушване пред Съвета на ООН кандидатът на България за генерален секретар на Организацията.  

"ООН трябва да е ефикасна и иновативна организация, тя трябва по-добре да отразява света такъв, какъвто е", подчерта Георгиева при изслушването си и допълни, че имала възможност да намери бързи решения за бързо променящия се свят - от икономически проблеми до глобалното затопляне.

Георгиева припомни на себе си и делегатите на ООН случка от преди години, когато била в София с 18-месечната си дъщеря, която се смеела и играела, а ден след това била в израелска болница, където имало 14 ранени деца. Децата били толкова тихи, че било зловещо. "Не трябва да позволяваме подобни неща да се случват", настоя тя.

Еврокомисарят посочи, че до момента и в Световната банка, и в Европейската комисия е провела ефективни реформи. „Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват”, подчерта тя в изказването си, в което тя говори както на английски, така и на френски и руски. Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и ще поема отговорността за взетите решения, подчерта тя.

По думите й ООН се нужда е от своевременни и гъвкави решения: „Нужно ни е по-добре да виждаме зад ъгъла – какво идва и бързо да реагираме с всички инструменти, с които ООН разполага”.

По темата със сигурността и борбата с тероризма, Кристалина Георгиева беше категорична, че „не можем да си позволим да бъдем реактивни, трябва да намаляваме рисковете”. Според нея трябва да се осигуряват мир, образование и работни места в страните, от които в момента бягат хиляди, но и да се помага на държавите, до мигрантите в крайна сметка достигат.

Тя обеща, че, ако бъде избрана, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

"Признавам, че съм късно влязла в много важен процес. Бих предпочела да бях дошла по-рано", заяви в началото на своето експозе Георгиева. По време на изслушването представителят на Ангола се обърна към нея с думите: "Късно, но най-накрая дойдохте".

http://offnews.bg/