КС: Назначението на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията

https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/ks-naznachenieto-na-kiril-petkov-za-mi...

Конституционният съд обяви за противоконституционен Указа на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, в която за министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

В мотивите на върховните магистрати е залегнал текст от Заявлението за отказ от канадско гражданство, което самият Петков доброволно е предоставил. В него има графа, в която се казва: „Аз разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това че ако той бъде одобрен, ще изгубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада”. Това върховните съдии разчитат като наличие на канадско гражданство до момента на получаване на документ, че молбата за отказ е одобрена от властите в Отава.

В мотивите си съдиите посочват, че няма проблем с подписаните документи и решения, които Петков е взел като министър.

Предстои конституционните съдии да обявят официално мотивите си.

Решението e взето с 11 гласа „за”. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта.

От Конституционния съд допълват, че не може да се приеме твърдението на самия Кирил Петков, че с подаване на заявление пред съответното посолство, правата му на чужд гражданин се губят автоматично.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Петков към 10 май т.г. двойно гражданство. Според подписана от него декларация, към тази дата той е имал само българско гражданство.

Петков два пъти поиска да бъде изслушан или да представи писмено становище. Първия път КС му отказа с определение, в което посочи, че Петков не попада сред категорията хора, които могат да излагат виждането си пред институцията. Тази възможност се дава само на действащи депутати, конституционни съдии, и президент и вицепрезидент.

Във вторник часове преди решението той внесе ново искане за изслушване.