Къде беше Бойко Борисов на 10 януари 1997 г. при десните протестиращи пред Народното събрание, защото бил десен или покрай СИК ?

На 10 януари 1997 г. около сградата на Народното събрание се бяха събрали участниците в разрешен от Столичната община митинг на Обединените демократични сили, на Профсъюз “Промяна” и на КТ “Подкрепа”. Въпреки че начело бяха десните голяма част от българите подкрепяха тази борба с надежда да има хляб, заплатите им за месец да не бъдат по 5 долара, а щатската валута да не е с обменен курс от 3200 лева за долар.

Интересно ми е да попитам днес членовете на една уж дясна партия и член на ЕНП като ГЕРБ къде смятат, че е бил техният партиен лидер Бойко Борисов на 10 януари 1997 г.: Пред парламента с десните сили или покрай фирмите си и участието си в СИК ?!

Иска ми се и да попитам г-н Иван Костов, който има неоспорима заслуга за случилото се тогава как така припозна г-н Бойко Борисов като десен и в името на какво подкрепи членството на ГЕРБ в ЕНП ? Години по-късно ДСБ обяви тази подкрепа за служебна?!

Нека ви припомня и част от прословутото му изказване в Чикаго на 3 февруари 2009 г.:

Макар и да критикува Костов като нерешителен, Борисов похвали първите две години на неговото управление и разкри, че готвят коалиция: “Ако има нещо радостно, то е, че сега с Костов намерихме общ език. Даже това българските медии не го знаят. Направихме няколко срещи. Общият противник е ясен. Толкова ги мразя комунистите, че за десните дума не казвам”, отсече бившият охранител на Тодор Живков.

BKPколаж: Георги Динев

За тези които не помнят онези събития ще използвам част от стенограмата от заседанието на правителството на Жан Виденов от 10 януари 1997 г. , за да разберат обстановката и важността на момента:

 

ЖАН ВИДЕНОВ: Тогава да направим така дневния ред: Информация за обстановката около парламента. Обсъждане проект на декларация по този повод и свързаните с нея действия и решения.

...

В края на заседанието вносителите на проектодекларацията напуснаха парламента. Останалите депутати не можаха. В района около сградата на Народното събрание вече се бяха събрали участниците в разрешен от Столичната община митинг на Обединените демократични сили, на Профсъюз “Промяна” и на КТ “Подкрепа”. Единият от тези митинги е разрешен до 18,00 ч., а другият - до 20,00 ч. тази вечер. Депутатите останаха в сградата и следобед. Свикаха извънредно заседание, на което преди малко поименно гласуваха дали да проведат заседание за гласуване на проектодекларацията, но отхвърлиха предложението за провеждането на такова заседание с 81 гласа “за” от общо 194.

10_qnuari_obsada_ns.jpg

Междувременно сградата беше атакувана от участници в митинга. Нанесени са големи материални щети. Имаше опити за подпалване и хвърляне на димки. Парламентът се отбранява от 60 или 70 служители на реда. Там е министърът на вътрешните работи Николай Добрев. Цялата операция се ръководи от щаба в МВР и главния секретар ген. Ламбов. Те имат около 1000 души около сградата, подвеждат и подкрепления от страната с идеята към 21,00 ч. да организират извеждането на депутатите, освобождаването на сградата и очистването на терена.

За повече информация бихме могли да поканим някои от секретарите на МВР или дори министър Добрев, въпреки че той не желае да напуска сградата, което не е съвсем безопасно.

По-важно е да обсъдим своята позиция и действията, които сме предприели.

По молба на председателя на парламента и на министър Добрев пресслужбата изготви проект на декларация на правителството. Той ви е раздаден. Проектът е изготвен според тяхната молба, така че да респектира, да заплашва и да дава ясен знак, че има кой да приложи цялата строгост на закона.

Издал съм Заповед № Р-10 от 10 януари 1997 г., с която нареждам поради многобройни сигнали за нарушаване на обществения ред от лица, участващи в митинга на площад “Народно събрание”, на министъра на вътрешните работи да предприеме необходимите действия по Закона за националната полиция за предотвратяване на всички форми на нарушаване на обществения ред, включително и за отстраняване на лицата, които създават непосредствена опасност от възникването на безредиците. Поел съм тази отговорност, която по закон е на министъра на вътрешните работи, поради своеобразната позиция на министъра. Той е в оставка, кандидат е и за министър-председател. Едва ли тази отговорност би трябвало да лежи върху неговите плещи. Заповедта е получена при него в Народното събрание, получена е в щаба на МВР. Доколкото мога да съдя от тяхната оценка, това им дава всички възможности да приложат цялата строгост на закона, включително специалните средства, сила и каквото трябва.

Илчо Димитров :Подстрекателите трябва да разобличим, защото начело стоят г-н Костов и Костовци.“

( От СТЕНОГРАМАТА ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА 10 ЯНУАРИ 1997 г. )

Близо 2 години по-късно Иван Костов ще даде следната оценка за тези събития :„Революцията от януари-февруари 1997 г. е най-значимото постижение на България през ХХ век“.

Малко предистория

Борисов бе асоцииран към СИК и организаира коктейл на рекетьорите от СИК.

SIK-BBснимка : в.Капитал

Teo_cigari6wснимка : bnews Борисов и Маргина

Публикация от в.“Капитал“ на този линк го удостоверява:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/11/27/1045108_sic_duhna_sveshtichka_pod_zvucite_na_roial/

„Преди около 17 години премиерът свързва медиите с Маргините и Маджо.

Всички знаят, че днешният премиер на България Бойко Борисов е бил охранител, макар че мнозина се опитват да забравят, че той е бил част от групировката СИК.

Днес половината от нейните членове са избити – повечето от убийствата стават, докато Борисов е главен секретар на МВР и досега не са разкрити. Другата половина от СИК въобще не бе разследвана, с изключение на братята Маргини.

До днес служители на МВР си предават от ръка на ръка договора за охрана между фирмата на Борисов „Ипон“ и СИК. Според осведомени днешният премиер е осъществявал неформалната връзка между групировката и тайните служби, а официално се е представял за пресаташе на силоваците.

За миналото на Борисов свидетелства репортаж, публикуван във в. „Капитал“ на 27 ноември 1995 г. Предлагаме ви част от него.

„Година след създаването си известната със спорна слава застрахователна компания SIC (Security Insurance Company), или просто СИК, се вижда на четвърто място сред застра-хователите и мечтае за приходи от милиарди. По повод на светлата годишнина застрахователите с борчески дух вдигнаха коктейл, който беше уважен от видни личности предимно от банковите и спортните среди. „Нас, вас и другите, които сме поканили, но не дойдоха,

ни свързват истинско приятелство

и сърдечна дружба“, прочете шефът на СИК Красимир Маринов – Маргин от лист, подвързан в алена папка. (Червеният цвят може да се окаже емблематичен за групировката, тъй като с него е оцветен и нейният символ.)

За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“ (ангажирана и с охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути – от 19, 30 до 19, 45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути.Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК- коктейла.Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на „Интергруп“ и едно от лицата на СИК Младен Михалев – Маджо, той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов – Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие.Словата на Маргина бяха чути от застрахователи, гравитиращи около Добромир Гущеров, банкери от свързаната с „Интергруп“ и СИК Първа източна международ на банка (ПИМБ), шефове на банка „Моллов“, Елит-банк, „Славяни“, Обединена българска банка (ОББ), Стопанска банка, ТСБанк и БРИБанка.

Намек за политическо представителство

беше присъствието на Соломон Паси

либералката Светлана Шаренкова, ексминистъра Христо Тотев и Иван Славков, който се раздели с движението „Напред, България“ в полза на БФС. Медиа – компанията се оформяше от Петьо Блъсков, президент на пресгрупа „168 часа“, първия зам. главен редактор на в. „Труд“ Николай Стефанов, Валентин Панайотов, директор на в. „Пари“, Атанас Свиленов, и. д. главен редактор на „Демокрация“, Явор Цаков, програмен директор на Нова телевизия, и бившия шеф на две радиостанции Радослав Янкулов.

Цяло ято от екипа на агенция „Балкан“ кръжеше около потенциалните си клиенти за пресконференции. Празника, за протокола, зачете и известният контактьор на „Мултигруп“ с медиите Бойко Драганов, главен секретар на групировката. Ку-ку-пейзажа допълни Петър Курумбашев.

„Вървим напред. Основният ни лозунг е Побеждавай, но винаги по правилата

"Застраховането е наука“, настоя дни преди коктейла изпълнителният директор Попов.

На самия банкет дим от пури полюшваше бели и розови балони. Светлини и мелодии от роял допълваха тортата с емблема „SIC“.

Източник в.“Капитал“

Явно е, че г-н Борисов може и да е позабравил тези „славни“ години, когато се наливаха първите милиони на групировките, но той е бил там с тях и от тях…

Архивите са живи

Хубаво е човек да помни откъде и накъде е тръгнал и какъв е бил и още повече никога да не го забравя, защото в противен случай рискува да стане мишена на присмех и подмятания, а това едва ли е желателно за един политик ...

Атентат срещу приближени на СИК-31 март 1997 г. в. „Капитал“

Взривеният джип

Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнесдама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма "Ипон" Бойко Борисов , който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове.

Бомбената драма се разигра на улица "Раковски" и бул. "Евлоги Георгиев" около 8 - 15 часа вечерта в четвъртък. Джипът й "Опел Фронтера" хвръкнал във въздуха, когато Карагьозова се опитала да изключи алармата. Детонацията избила прозорците на всички околни сгради. За щастие собственичката на джипа се отървала само с лека уплаха и повърхностни наранявания от счупените стъкла.

Взривното устройство било поставено под предната лява гума, но не е било много силно, смятат криминалисти. По всяка вероятност атентатът е направен, за да сплаши човека от "Ипон". Според очевидци двама подозрителни младежи на възраст около 20 години обикаляли около колата в деня на атентата. Двамата били средни на ръст, късо подстригани и облечени с тъмни якета.“

След повече от 14 години в медийното пространство излиза на бял свят следната публикация:

Защо Алексей Петров мрази Бойко Борисов

12 Декември, 2011- frognews.bg

1_petroviborisov

На 27 март 1997 година бомба взриви джипа на Цветелина Бориславова на столичната улица „Карнеги“. Синият опел „Фронтера“ е бил паркиран в близост до офиса на охранителна фирма „Ипон“, чийто собственик тогава е настоящият премиер Бойко Борисов. Бориславова се отървава с уплаха и драскотини, тъй като бомбата се взривила като натиснала дистанционното на централното заключване от малко повече от десетина метра. Първоначалната версия бе, че става въпрос за конкуренция в търговията с химически продукти, с каквито се занимавала Цветелина по онова време. Друга обаче е по-интересна: в атентата била замесена бивша барета, който бил забелязан преди това в близост до взривения джип.

Участници в разследването разказват, че преди атентата Цветелина Бориславова е била на басейна „Спартак”, където плувала. Хора от охраната на Алексей Петров й поискали ключа от джипа, за да направят място за паркиране на друга кола. После й го върнали. Когато по-късно спецове извършвали оглед на взривената кола, те били изненадани, че няма следи от проникване в джипа с подправен ключ или разбита ключалка. Значи някой е отворил с оригинален ключ... По тази версия обаче така й не са събрани тогава достатъчно доказателства и извършителите, както и поръчителят/ите остават неразкрити. Хора от тогавашния кръг на Трактора обаче са категорични, че той има пръст в опита за покушение. Твърденията им се базират на стила и методите на действие, както и на изпуснати фрази пред близки съратници.“

Допълнителна информация ни дава и публикация на сайта „Биволъ“ с автор Атанас Чобанов

Когато се презастрояваше Слънчев Бряг Бойко Борисов беше контрабандист на цигари

Когато се наливаха основите…

През март 1995 г. в Крайморие при акция на НСБОП е разбита фабрика за производство на нелегални цигари. Фирмата организирала производството е „Тео Интернационал“, създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от „Литекс“ и други по-малко известни персонажи на прехода.

Teo_cigari1wв.Стандарт - снимка Биволъ

След разкриването на нелегалната манифактура основателят и основен акционер Емил Райков забягва в чужбина. „Тео Интернационал“ обаче не прекратява своето съществуване. В края на 1995 г. Бойко Борисов и Пашата влизат в управителния съвет на фирмата, а след няколко месеца, през май 1996, като членове на борда ги заместват Иво Каменов от варненската групировка ТИМ и Недялко Кирезиев.

Teo_cigari4wTeo_cigari6wTeo_cigari6wснимки : сайта Биволъ

Къде бяха Борисов и Цветанов по време на бандитската приватизация на Слънчев бряг?

Лицата, които завладяха Слънчев бряг тогава, през смутните 90, сега са в първите редици на ГЕРБ и са основни лобисти на новия закон за горите.

Цеко Минев, собственика на Първа инвестиционна банка е един от най-тлъстите хотелиери в Слънчев бряг. Негова фирма изкупи хотелите на първа линия – „Глобус“, „Космос“, „Поморие“, „Феникс“.

Депутатът Емил Димитров заедно със СИК-аджията Славян Теофилов изкупиха парцели и хотели и сега имат „Фиеста“ и „Гранд хотел“, както и 14 ет. сграда на почивна станция „Динамик“ в Несебър. Освен това са концесионери на половината плаж. Освен хотели в Слънчев бряг, по времето на НДСВ Емил Димитров взе и огромни концесии върху горите.

Младен Мутафчийски и сикаджията Младен Михалев – Маджо също изкупиха парцели и построиха „Хелена бийч“ и „Хелена ризорт“. Маджо не присъства официално като собственик, но е публична тайна, че хотелите са негови.

Тази така наречена „приватизация“ бе започната при кабинета Костов, но основно бе довършена при Симеон Сакскобургготски, докато Борисов беше гл. секретар на МВР, а Цветан Цветанов му носеше папките. Именно тогава влязоха големите мутри в Слънчев бряг. Защото „царската“ приватизация в Слънчев бряг ставаше с кордон мутри, които допускаха в залата за търгове само тези които трябва.“

От друга информация, която се разпространява из нета от много време научаваме и за това какво е правил г-н Борисов преди и след 10 януари 1997 г. , казано накратко като един „десен“ човек предприемач, той се е грижил за своето участие в едни фирми ... Будалите нека митингуват и щурмуват парламента ...

"Тео Интернационал"-АД, Бургас - до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов "Пашата". Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев.

В периода 1994–1997 "Тео интернационал" е уличена в производство на фалшиви цигари "Марлборо" и "Мелник" във фабриката й в Крайморие. Борисов се оттегля от нея на 24.06.1996, след скандала и бягството на третият собственик – Емил Райков. Аферата е разкрита още на 25.03.1995 г., но тогава делото било смачкано и фабриката продължила да произвежда още 2 г. Налице е информация, че Бойко Борисов и Румен Николов “Пашата” изобщо не са разпитвани за разбитата фабрика. Има данни, че доверен информатор от I РПУ-Бургас е предупреждавал фирмата за предстоящите проверки.

"Интербулпред"-АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул."Г.М.Димитров", бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите - Бойко Борисов, Евстати, Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев.

"Будоинвест"-ООД Съдружници: Румен Цветков, Алексей Петров, Бойко Борисов (до м.август 1998 год.)

Това че в България е същото както през 1997 г., когато премиерът беше от другата страна и сега , когато е на страната на „добрите“ и управляващите за него и простият български народ май не означава нищо... Пътят продължава ...

А вие разбрахте ли къде е бил „най-десният“мъж на България ?!

Още повече той (Бойко Борисов -б.ред.) знаел, че ще се издигне до премиер ?! И то "десен" премиер ?! Ако не вярвате нека ви припомня един откъс от интервю на Валерия Велева с Бойко Борисов във в."Преса" от февруари 8 февруари 2013 г. по повод документите за "Буда" :

 

"-Добре, следят ви, но защо слагат „да се установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки? Значи са засекли ваши връзки с тях?

-Не знам. Питайте тези, които са я направили. Неслучайно я пускат сега, месец след като умря Спас Спасов (началникът в ЦСБОП, който я утвърждава с резолюция - б.а.). Я проверете колко доноси има организирани срещу колко много хора. Включително и към Вежди Рашидов,  към кой ли не. Те така се прикриваха, за да могат да  контролират политическите процеси. Каква престъпна дейност съм имал аз!

-Не знам, но определението, че премиерът на България е бил следен преди 15 години заради „престъпната си ориентация“, в момента е ужасно за имиджа на България?

-Ами то за това се прави, нарочно, за да се злепоставя човек. И за това е и скалъпено по този начин навремето.

-Но едва ли през февруари 1997-а някой е знаел, че вие ще станете премиер?

-Хайде бе!

-Шегувате се! Тогава сте били шеф на охранителна фирма, никой не е подозирал, че ще влезете в политиката, дори и самият вие.

-Разбира се, че знаех. Още тогава те виждаха, че аз имам огромен потенциал. И тези хора, които работят с мен, видяха оперативни интереси."

„Под лупа“ - обновена публикация