Къде изчезнаха милионите от “Спирит оф Бургас”?


Община Бургас губи милиони от далавери

 

Тазгодишното четвърто издание на фестивала „Спирит оф Бургас“ ( Spirit of Burgas) отново ще събере десетки хиляди фенове на музиката, които ще платят вероятно между 1 500 000 лв. и 2 000 000 лв.  само от билети, допълнително ще има вероятни приходи от къмпинговия лагер, от напитки, аксесоари, от кетъринга и др. Колеги от други бургаски медии смятат, че всяко издание на фестивала носи приходи между 6 и 7 млн. лв. Три години фирмата организатор „Спирит Фестивалс“ ООД декларира, че няма печалби и според споразумението с община Бургас тя би трябвало да получава 10% от печалбата, която обаче я НЯМА?! За четири години приходите, които според нас са поне 6-7 милиона, а според други са 20-24 милиона лева?!

При условие, че за всеки фестивал годишно общината отпуска според споразумение поне 280 000 лв., то за четирите издания бургазлии са изплатили от своите данъци около 1 120 000 лв. само за организацията на 

 

фестивалите „Спирит оф Бургас“?!

Нека да прибавим и сумите между 7 и 24 млн. лева и получаваме вероятната сума от 8 120 000 лв и 25 120 000 лв., която може би е изчезнала в джобчетата на разни играчи общински служители и организаторите на фестивала. И това, ако не е да

лавера, достойна за НАП, която си мълчи и се съгласява, че годишният оборот е едва някакви 224 000 лв.?! И това е управлението на ГЕРБ, управлението на честния кмет Димитър Николов?!

 

Кой върти „далаверата“

В Бургас от години си имаме „наше” момче, подготвено в кърджалийската езикова гимназия и „авторитет” по проблемите на музикалната култура и... баровете, но кой ли щеше да е той без назначенията и чадъра на кмета Димитър Николов?!

В бургаския „Groovy bar” и като собственик на братковата си фирма „Блу Бел 69” ЕООД вече регистрирана в бургаския квартал „Изгрев”, г-н Михаил Куцев е част от общинския екип на кмета Димитър Николов.

Михаил Куцев е управител на общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти”, което се финансира щедро от общинския бюджет.

Това предприятие беше създадено специално „за човека и за нуждите на човека”, само дето някои не му знаят името. Специалното общинско предприятие се създаде с решение на Общинския съвет-Бургас на 28. 02. 2008г. За пръв път от 1957г. това се прави за „нашите” момчета?!

ОП “Летен театър“ получава щедро средства от бюджета на община Бургас през 2008 г.- ­

1 664 949 лв., за 2009 г.- 1 558 720 лв., за 2010 г. - 1 140 000 лв. и за 2011 г. - 1 117 420 лв.

Приходите на това предприятие от целогодишната му дейност за 2010 г. са едва 119 412 лв.

Не говорим за печалба, а за тежки загуби на бургаски пари.

Нормално ли е това при град, който претендира да е туристически и е четвърти по големина, както и носител на титлата „Най-добрият град за живеене“ от такъв „класен“ фестивал да не влизат никакви пари в общинската хазна, а оттам да изтичат неизмеримо повече?! В един град като Каварна през 2010 г. изданието на тридневния  рокфест с участието на десетина  рокбанди са влезли според личния сайт на кмета на града Цонко Цонков - КМЕТАL между 3 и 4 млн. лева?! Ето какво пишеше там:

„Грандиозните рок-концерти привлякоха хиляди гости на града. Всеки фестивал носи приходи, които влизат и като търговски оборот в Каварна. Само по време на „Калиакра Рок фест” посетителите на фестивала са оставили в града между 3 и 4 милиона лева.“

Е, колко е Каварна и колко туристи ще събере, но едва ли можем да упрекнем един доказан авторитет като кмета Цонко Цонев, че бърка в сметките. Нашите „прозрачни“ сини герберасти от общинската дружинка на кмета Димитър Николов не дават никаква подобна информация, а няма и ясно различаема сума в кметския отчет нито през 2008г., нито през 2009г., както и през 2010 г.?! Къде потънаха хвалбите за „една от 20-те най-добри фестивални дестинации в света...“? Къде са парите от печалбата и колко са всъщност, г-н Куцев, къде са парите, г-жо Ананиева, г-жо Йорданова, г-н Николов... Къде са борците срещу корупцията от ГЕРБ, под чийто политически чадър вероятно се осъществяват тези далавери? Защо министър Дянков дойде на фестивала само за да му връчат поредната тениска, а не попита кмета Николов как така от 4 млеконадойни крави няма нито грам мляко... Да не би кравите да са мъжки, г-н Николов?!

Кой ще каже каква е истината, дали за мениджмънта на този фестивал или за някои други непозволени трикове и най-вече за изчезналите между 7 и 24 милиона лева?! Излишни ли са тези пари за Бургас?

Едва на 38-то заседание на Общинския съвет, където в отговор на питането на общински съветник, макар и под сурдинка, стана ясно следното:

► Оказа се, че организатор на феста е фирмата „Спирит Фестивалс“ ООД, която е регистрирана в Бургас, квартал „Изгрев“, бл.114, вход1, ет2,ап.7. Тази фирма не е избрана чрез конкурс, а чрез нечия препоръка- примерно на Михаил Куцев.

► Това е домашният адрес на директора на „ОП  „Летен театър, фестивали и концерти“ Михаил Петков Куцев, като на същия адрес е регистрирана през 2007 г. личната му фирма „Блу Бел 69“?! Дали това е случайност? Аз мисля, че не е и е предпоставка за конфликт на интереси...

► Фактът за конфликт на интереси се потвърждава и от обстоятелството, че за пръв път според информационната система „Апис“ фирмата „Спирит ъф Бургас“ (а не „Спирит Фестивалс“, която се преименува така през април 2010 г.-бел. автора) се регистрира на 20.07.2008 г. само дни преди първото издание на фестивала и няколко месеца след като Михаил Куцев е назначен за директор на общинското предприятие?!

► До 23 септември 2010 г. не е бил ясно видим за широката общественост  фактът, че частна фирма без конкурс организира такова голямо културно събитие едва ли не нелегално, но със спонсорството на община Бургас, което само за последното му издание е 282 000 лева, което представлява целевата субсидия, отпусната от общината.

► Факт е, че цели три години приходите от продажбата на билети, къмпингуване, кетъринг и т.н. са влизали в джобовете на една частна фирма, а общината е плащала с нашите бургаски пари за организацията и то авансово... Предполага се, че брутните приходи на тази приятелска фирма организатор, чиято регистрация е на адреса на общинския служител Михаил Куцев, са поне между 7 и  24 милиона лева за трите му издания досега?! Обратно в общинската хазна не са влезли пари според споразумението със „Спирит Фестивалс“ ООД, което определя поне минимално 10 % от печалбата на дружеството и забележете наглост- всичко това, след като общината осигурява терен, охрана, захранване с електричество и спонсорство за организацията поне по около 280 хил. лв. годишно...  Дали това е нагла кражба и явен конфликт на интереси може би ще предстои на прокуратурата, както и на НАП да проверят.

► Интересно защо Михаил Куцев представя пред медиите най-значимия от съсобствениците на „Спирит Фестивалс“ г-н Иван Вълков с дял от 45 % от това ООД като представител на DS Music?! Защо не назовава нещата с истинските им имена, вероятно укрива нещо ...

► На фона на тези разкрития изпъква ролята на кмета Димитър Николов, както и на неговите зам.-кметове Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, които трябва да разкрият истината и да носят отговорност при много вероятните нарушения и конфликт на интереси, естествено голяма отговорност трябва да носи и Михаил Куцев, който понятно по какви причини е вътре в схемата на това особено частно-публично партньорство и вероятното ощетяване на община Бургас.

► Ето и още един факт за размисъл, публикуван в медиите след третото издание на феста през 2010 г.: „224 000 лв. е оборотът на „Spirit of Burgas”?!

„Оборотът на фестивала „Spirit of Burgas” за трите дни общо е 224 000 лева, отчетоха от НАП-Бургас. От продажба на фланелки и други сувенири са реализирани още 9 000 лева приход. Като цяло оборотите бяха отчитани и върху тях ще се плати реалният данък.“ 

 И всичко това се случва при 30- 50 000 посетители на фестивала, закупили билети със следната стойност:

Еднодневен фестивален билет– 50 лева.

Тридневен фестивален билет– 120 лева.

Билети за къмпинга - 30 лева

На входа на фестивала:

Еднодневен фестивален билет- 60 лева.

Тридневен фестивален билет- 140 лева.

Изводите от всичко това, което разкрихме, са изобличаващи и нелицеприятни за прикритите практики на връзки между общинска администрация и частни фирми, за вероятната огромна разлика между действителен и регистриран оборот от четирите фестивала, за вероятни конфликти на интереси, които изводи ни карат да отворим още по-широко очи и да заострим вниманието си върху работата на общинските чиновници и да задаваме все повече въпроси особено сега на прага на местните избори. С посочените по-горе изчезнали в нечии джобове милиони можеха да се реконструират между 5 и 16 бургаски улици, подобни на ул. „Цар Калоян“?! Явно нашите местни управници не са такива, каквито искат да се изкарат пред бургазлии и са на светлинни години разстояние от честност и прозрачност...

Казано отново и за кой ли път: Добре дошли на фестивала „Духът на далаверата“!

 

Сладката далавера за общинарите

Въпреки сладкодумните приказки за милиони косвени приходи в бизнеса на Бургас по време на фестивала, нещата не са такива.
Да вземем местата за спане. От страниците на годишния отчет на кмета за 2010 г. научаваме, че в Бургас през 2010 г. са нощували 93 260 души, от които 24 539 чужденци и това за почти цялата година, а е събрана туристическа такса  в размер на 375 903 лв., за 2009 г. туристическата такса е 314 505 лв. Какви милиони, какви шменти-капели... Няма как само за 2-3 нощувки да преспат в хотелите на Бургас  примерно 3-4 000 души и те да са дошли само и единствено заради феста и дори да е така сумата от нощувките е много малка, далеч по-малка от милион?!

Но „специалистът“ Николов твърди друго:

Spirit-а докара 7 млн. в Бургас Бирниците не хванаха укрити приходи на 

фестивала

в.“Стандарт“ 17 август 2010 г.

„Според бургаския градоначалник Димитър Николов над 35 000 души от цяла България и чужбина са дошли в морския град заради Спирита. Всеки от тях е оставил тук за развлечение минимум по 150 лева, твърдят експертите. През трите фестивални дни, от 13 до 15 август включително, в целия град не е имало нито едно свободно място за нощувка.“

Какво научаваме от тази публикация,  че първата и втората вечер на „Спирит оф Бургас“-2010 г.е имало по около 35 000 човека или общо около 70 000 души само за първите две вечери и от тази маса народ да събереш само 224 000 лв. от билети си е най-вероятно чисто шменти-капели да не го нарека с по-точното му наименование, което се намира в НК. Ало, полиция, прокуратура, служители на Темида и на Министерство на финансите, можете ли да коментирате това...

Ако е истина, че оборотът от билети на Спирита според служителите на НАП е бил САМО 224 000 лв. при единична цена на билет за ден от 50 лв. това означава, че или ни лъжат за броя на посетителите (от 35 хил. до над 40 хил. души за трите дни та дори и до 70 хил. души-бел. ред.) или това са според продадените билети едва 4 480 души и то за трите дни на феста?! Кой е прав и кой смотва нещата? Преценете сами.

4 480 билета не правят от 35 000 до 70 000 посетители на феста дори и да прибавим около 200 човека охрана, акредитирани медии, пожарникари и служители от ГЗ, както и вероятно и до 1000 билета, раздадени на живущите наоколо като бартер срещу шума и поне от стотина до неколкостотин раздадени безплатни служебни пропуски или билети за хората от общинското ръководство.

Сладка е далаверата, особено за онези общински чиновници и съветници, които се докосват до нея чрез своите фирми и агенции, замаскирани като собственост на роднини или уж бивши сътрудници в бизнеса. Дали ще е кетъринг или рекламна дейност, или хотелски услуги далаверата цъфти. Ден година храни по морето по време на сезона...

Поне няколко общински съветника и една директор на дирекция могат да се свържат уж косвено с келепира от фестивала. Някои от тях ще са кандидат -кметове...

Спомнете си една PR агенция, за която ви писахме преди три месеца, чиято бивша собственичка е почти цял мандат директор на дирекция в община Бургас и обслужваше една голяма бургаска транспортна фирма, която набъбна като гъба след дъжд в последните години и спечели добри обществени поръчки в транспорта и в хотелското настаняване в Бургас. Това е фирмата М-Бус, за която разбира се, че без изненада научаваме от публикация на burgas24 следното:

„Едно от култовите имена на световната електронна сцена – Mobby гледа запис на фестивала „Spirit of Burgas 2010” в автобусите на „М-Бус”. Емблематичният музикант ще пътува до сцените на „Spirit of Burgas” с луксозните возила на най-голямата частна транспортна компания.

Заради новите автобуси, с които разполага, „М-Бус” е избрана за официален превозвач на най-голямото музикално събитие по Черноморието.

„За нас е привилегия и удоволствие вече трета година да си партнираме с фестивал от мащаба на „Spirit of Burgas”. Радваме се, че имаме възможност да участваме в организацията на това голямо музикално събитие”, каза управителят на „М-Бус” Румен Христов. Той допълни, че на разположение на участниците са няколко нови автобуса, които са снабдени с всички екстри.“

Дали всичко е случайно?! Нима г-жа Весела Йорданова, директор на дирекция в община Бургас, не е свързана с фестивала „Спирит оф Бургас“?

Ами как да коментираме избора на спонсори и по-точно на известна немска бира, кой ли я е препоръчал и дали има комисиони?! Може би г-н Куцев ще знае и ще каже нещо по въпроса... Е, сладко е да захапеш такъв апетитен кокал...

Каквото и да бутнем, свързано с организацията и провеждането на този фестивал, отвсякъде ще изскочи далаверата и тя е за много пари, казано точно за много милиони, които изчезват всяка година и не влизат в общинската хазна, а това са пари, принадлежащи на бургазлии, защото те понасят шума от вакханалията на морския бряг, те ще тъпчат няколко дни боклуците по плажа и покрай него, ще се лишат цели 3-4 дни от плажа, защото някой трябва да направи милиони и да си почива спокойно до следващото издание на златната кокошка, пълнеща джобовете на участващите в схемата за източване на общинските приходи и създаване на фалшиви легенди.

Ние от „Под лупа“ не сме против фестивалите, обичаме музиката, дори и тази, която се изпълнява на този фестивал, но не искаме да бъдем балъци, залъгвани от „честните“ кметски очи, мигащи зад очилата, и от приказките на мазни общински чиновници, заформили своето имане на гърба на бургазлии. За нас духът на Бургас не е този, който се шири за три дни по бургаския плаж, дух на пиянство, наркотици и източване на бойлера сред природата.

Ето защо призоваваме бургазлии с вота си наесен да накажат наглите крадци.

 

Славян МРЪЧКОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.