Кьовеши поема делото за корупция в община Варна

EURACTIV BULGARIA

Спецпрокуратурата изпрати в петък на Европейската прокуратура делото за значима корупция в община Варна. Това стана ясно от съобщението на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев. По-рано същия ден българската прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна.

Първата проверка по случая е извършена от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по сигнал за процедурата по избор на изпълнител за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

Извършеният анализ на седемте тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, информират от прокуратурата. Делото е пратено на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, защото проектът е финансиран с европейски пари.

Още в четвъртък с постановление на българския наблюдаващ прокурор е образувано досъдебно производство

Твърдението е, че от 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. длъжностно лице от община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Той се финансира по договор за безвъзмездна финансова помощ на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

В съобщението на прокуратурата не се съобщава за повдигнати обвинения.

КПКОНПИ вече разпита кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското дружество „Градски транспорт“. Обяснения са дали и ръководителите на фирми, кандидатствали за поръчката.

Според публичния регистър победител в конкурса за закупуването на електрически автобуси е консорциумът „ЕкоТранспорт Варна“. В него влизат софийската фирма „Еко Бранд“ ЕООД, както и китайската „Чайна Моторс“. Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба срещу него е подал друг участник в процедурата – свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев „Българска автомобилна индустрия“. Това дружество, заедно с останалите шестима кандидати, е било отстранено от конкурса.

Подобна проверка КПКОНПИ прави и в община Стара Загора. Там търгът е за купуване на електрически и дизелови автобуси, като финансирането отново е осигурено от оперативна програма „Околна среда“. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също е знакова фигура на ГЕРБ.