Ленин, Ленън и глезльовците от Глезенкирхен

Иво Инджев

Издигайки статуя на Ленин в днешна Германия група европейци илюстрираха с азиатски фанатизъм правотата на Айнщайн, че само вселената и човешката глупост са безкрайни.

Темата за полезните идиоти, както самият Ленин презрително наричал западняците, сътрудничили с болшевиките, също е безбрежна. Но монтирането на чугуненото копието на Ленин в реален размер в германския град Гелзенкирхен определено добави нова страница в хрониката на западния идиотизъм.

Родените в условията на гарантирана свобода на изразяването хора, каквито са левичарите от малката, но креслива Германска марксистко-ленинска партия, наложили мнението си чрез тази статуя на огромното мнозинство свои възмутени съграждани, пет пари не дават за подигравката си с жертвите на тоталитаризма в неговия съветски вариант. Но я постигат с пари.

За това положение са виновни не толкова лично те с извратената си собствена представа за доброто и злото, а политиците на Запад, които така и не поставаха на една плоскост с нацизма болшевишката разновидност на тоталитаризма. При това нацизмът е идеология, взаимствала много от болшевизма. Самият Хитлер многократно е признавал това до степен, че е дал указание в неговата Националсоциалистическа партия автоматично да бъдат приемани бивши германски комунисти. “От тях стават отлични националсоциалисти, докато от един социалдемократ никога не може да се получи националсоциалист”, заявявал той публично.

Ирония се съдържа и във факта, че левичарите от Гелзенкирхен постигат демонстрацията на собствената си глупост чрез нещо, което няма нищо общо с идеологията на “борците срещу капитала”: с пари. Статуята е купена от тях за 16 000 евро и съдът не могъл да им откаже да си покажат магарията поради факта, че земята в центъра на града също е била закупена от тях. 

Скулптурата е създадена по време на съветското господство в окупираната два пъти миналия век Чехословакия – веднъж от германските нацисти и втори път от съветските комунисти. Докато в Русия все още не смеят да изхвърлят мумията на бившия вожд от езическото капище на Червения площад, то днешна Чехия без колебание направи това със статуите им. Инициаторите да приютят прогонения от Чехословакия чугунен демон на Ленин в своя град е откровена храчка в лицето на съседите. 

Левичарите на Запад, които имат свободата да изразяват агресивното си мнение, не са в състояние да се поставят на мястото на хората, живели по времето на обожествяването на масовия убиец Ленин, когато в комунистическия свят не се допускаше да се прославя дори пацифиста Ленън. Но да очакваш солидарност и симпатия със задна дата от разглезени деца, на които демокрацията гарантира възможността да си покажат червените дирници напук на възмутените зрители, е като да дириш сметка на шимпанзето в зоологическата градина, че прави същото.

Тези лигльовци никога не са понасяли “благата” на “онзи строй”, а заслужават да им се случи. Още не е късно да отидат и да се насладят на метастазите му в Северна Корея, докато още съществува този уникален (по своята жестокост към собственото население) резерват на комунизма. Само глезльовците не са наясно, че да се плезиш на публиката не те прави Айнщайн, а е безопасно само в демократичния ти дом – точно като правят малките хулигани, които налитат на бой срещу другарчетата си само зад гърба на тате.