Майки в Бургас протестираха пред сградата на общината и настояваха за повече пари от майчиството, по-достъпни кредити и по-високи детски надбавки

Спомняте ли си какво обещаваха от ГЕРБ преди парламентарните избори през 2009 г.?!

Мъжко е да обещаеш, но човешко било да не изпълниш ...

"ГЕРБ вярва в силата на пазара, свободната конкуренция и честните правила в икономическите отношения. Ние ще реализираме социална пазарна икономика, в която личността и човека не са на заден план. Ние знаем, че конкуренцията трябва да бъде поощрявана чрез ясни и прозрачни правила.

Ние вярваме в приноса на всеки гражданин на обществото. Затова ние се стремим към интеграция на всички социални групи и към социално сближаване. Основа на ефективната и трайна интеграция са икономическият принос и трудовото участие на всеки в създаването на общото благосъстояние на България.

Свободата на словото и медиите, намаляване на безработицата, подобряване на здравеопазването, увеличение на пенсиите, подобряване на стандарта на живот, опазване на околната среда и горите, развитие на земеделието и много други: накратко, ние ще се стремим да поправим нанесените през последните години вреди и да поведем България напред по пътя на просперитет и стабилност, който сме поели заедно с останалите държави-членки на ЕС."

Много „човеци“ се оказаха сред членовете на ГЕРБ ... И най-голям се оказа един Човек от народа, рупал филия с мас в едновремешното село Банкя. А неговия зъл финансов „гений“ наполовина от Разград, наполовина от Ловеч се оказа само какъв „хуманист“, такъв трудно можеш да намериш.

Само се чудя на неговия пропуск да не наложи ДДС върху майчината кърма и да остави възможност някои между нулева възраст и според както майчина гръд покаже да се хранят без да плащат този „брилянтен“ данък на държавата-мащеха ...

Наслушали се на обещанията на герберските управници днес майки и татковци проведоха Национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки, който се организира във Фейсбук. Бунтът на майките бе насрочен за 12:00 часа . Той се проведе пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен, Сливен, Шумен, Добрич, Русе, Силистра, както и в София пред Народното събрание.

София протест

Майките настояваха за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата. Те се обявиха за увеличаване на детските надбавки, за всички деца, без обвързване с минималния доход на семейството.В списъка с искания бе включено и семейното подоходно облагане.

Сред исканията бяха: облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, подобрени условия в яслите и градините и промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години, свързани с гъвкаво работно време, намален или половин работен ден.

Протест Добрич

Всички тези мерки целят да насърчат раждаемостта и отглеждането на дете сред средната класа на работещите данъкоплатци.

Протестиращите майки, които продължиха традициите за протест от декември 2011, както и от март-април т.г. не се поддадоха на политически спекулации, а и политиците не проявиха желание да се възползват.

Въпреки стотиците заявени участия протестиращите майки бяха от 30 до 100 в различните градове. В София протестираха около 100 майки, в Бургас около 50, във Варна 30-40, в Добрич-30, до 70 в Русе, 40 в Шумен, 30 в Силистра, 50 в Пловдив и т.н.

Протест Варна

Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната“, заявиха организаторите на проявата във Фейсбук.

Майките застанали пред сградата на община Бургас издигнаха лозунги с надписи:

Не обричайте децата на бедност” и „Повече за бъдещето на България”. Въпреки очакванията, че на площад „Атанас Сиреков” могат да се съберат около 500 протестиращи , те бяха много по- малко, както и в другите градове на страната. Някои споделиха , че 240 лева не стигат за нищо, а на ден отиват около 10 лева за едно дете. Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години е 240 лв. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда увеличение на тази сума. 35 лева остават и детските надбавки за месец. Майките издигат искания за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, както и увеличение на детски надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството. Протестиращите настояваха и за промяна в Кодекса на труда с повече права на работещите майки с деца под 8 години.

Протест Бургас

Красимира Недялкова , една от организаторките на протеста в Бургас заяви, че „Това за което се борим е майчинството след втората година да достигне поне минималната работна заплата (310 лева), защото в момента, както се знае, прагът на бедност е 241 лева, а майчинството е дори по-малко. Това е абсурдно.“

Тя изтъкна, че друго основно искане е детските надбавки, които в момента са 35 лева, на месец да достигнат поне 50 лева.

Без да е под пара, през миналата седмица социалният министър Тотю Младенов заяви готовност да изслуша исканията на майките, но пожела да започне дискусия дали платеното майчинство да бъде намалено, или да запази сегашния си период от 410 дни.

Нека припомня, че през миналата година бургаските кадри на ГЕРБ подсказаха в прав текст на протестиращите майки, че на който не му харесва да си хваща самолета ...

Толкова за обещанията ... Обаче идват избори и властта се услажда, а и храни ...