Македония спира българи на границата

Скопие е под блокада заради честванията на Гоце Делчев

 

"Има данни за спрени български граждани на границата с република Северна Македония, но за момента не са много", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Автомобили с българи, желаещи да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев, са били спрени на ГКПП Деве Баир. "За нас са важни две неща - не само дали ще бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени техните документи. Ако има воля и желание действително да се изпълни това, което беше декларирано, значи те ще бъдат бързо обработени и ще бъде подсигурена тяхната сигурност, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако се процедира така че проверките протичат часове, значи декларациите няма да отговарят на истината", изтъкна министърът, който вече е в Скопие. 

Пратеници на българска информационна агенция са били спрени на македонската граница, защото нямали разрешение от македонското МВнР. Било им е предложено да оставят техниката си на границата и да влязат като туристи.

Органите на реда в Скопие блокираха улиците около църквата "Свети Спас" в очакване на 150 българи, които отиват в македонската столица за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

 

За първи път тази година цветя пред саркофага ще могат да сложат само делегации и хора, които предварително са записани в македонското МВР, а не всички граждани.

Полицията вече затвори за движение близките улици. От тази сутрин напълно затворени са улиците около скопското Кале - "Самойлова" и "Лазар Личеноски". Няколко контролни пункта започнаха да действат в района, над самата църква прелита хеликоптер. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че "на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ". 100 македонци, които искаха да застанат на нощна стража пред гроба на Гоце Делчев, бяха спрени снощи от полицейски патрули. Ултраси на "Вардар"-Скопие се очакват в района.

Заради драконовските мерки за сигурност македонските журналисти нямат право да влизат вътре в храма "Св. Спас", като в същото време нямат право да излизат извън църквата в охраняемата зона.

 

 

 
Слободен печат - секогаш на страна на народот.https://www.slobodenpecat.mk/Претплатете се на нашиот Youtube канал Следете нѐ на Facebook: https://www.faceb...

РС Македония почита Гоце Делчев с държавна церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. 

Очаква се полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи, които обявиха, че ще пристигнат, за да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в съседната държава. Вчера министър Спасовски повтори, че днес на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в С.Македония. За съобщенията, че ще дойдат около 150 души от България, той каза, че обменят данни със София. Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, както и заместник министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов ще положат цветя в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие, съобщи нашето МВнР. Министрите вече са в Скопие.

Александър Пандов от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, който обяви героичен караул на гроба на Делчев на 4-ти февруари, казва в последното си изявление пред медиите, че партията ще направи всичко, за да отпразнува рождения ден почтено и достойно. По думите му всеки, който гледа с пиетет на Делчев, може да дойде на гроба, но не е позволено да има обиди, както беше на 13-ти януари при почитането на Мара Бунева, когато според тях е имало редица от "неуместни квалификации за Македония и македонците“.

 

 
Полициски единици веќе се во и околу црквата Свети Спас и го обезбедува гробот на Гоце Делчев.Follow Kanal5 on...• FB: https://smarturl.it/fb5• IG: https://s...

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/makedoniya-spira-bul...