Макрон призова ЕС да се отърси от зависимостта си от руския петрол и газ

Френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес, се обяви за диалог с Русия като средство, чрез което ЕС да упражни влиянието си върху нея, но в същото време призова ЕС да прекъсне зависимостта си от руския газ и петрол. ( “It’s very difficult to have a policy of sovereignty from Russia if we decide not to speak to Russia,” he said, and he urged EU countries to end their dependence on Russian gas and oil supplies).

По данни да министерството на енергетиката на САЩ 48 % от руския износ на нефт е насочен към страните от ЕС, като на първо място сред вносителите са Нидерладния и Германия с по 11 на сто, а Полша, която вече обяви отказ от руския нефт и преминаване към внос от Саудитска Арабия, има(ше) дял от 7 процента.

Още по-голям е руският износ на газ за ЕС – 72 на сто от природния газ на Русия, предназначен за чужбина, тече към евросъюза. Германия има дял от 16 на сто от него, Италия 12, а Франция – 8 процента. https://www.eia.gov/international/analysis/country/RUS

Макрон заяви също така, че евросъюзът ще представи в най-скоро време своите предложения по въпросите на стабилността и сигурността, които да бъдат обсъдени с партньорите от НАТО, а след това може да бъдат включени в преговори с Русия. Иначе казано, на Русия няма да бъде позволено да преговаря по отделно с държавите от ЕС и НАТО по тези теми.

Във връзка с руската тактика да се опитва да разделя вътрешно двата западни съюза комисарят по външна политика на ЕС Жозеп Борел е цитиран от световните агенции да заявява, че Москва се е провалила в тези свои опити.  

А защо Путин няма да се осмели да подпали пълномащабна война срещу Украйна ( както се осмелих да прогнозирам в последния ден на 2021 г.), с каквато шантажира чрез струпването на войски по границата й, обяснява Андрей Иларионов. Бившият икономически съветник от най-близкото обкръжение на Путин напусна този кръг преди близо 15 години, но от неговия текст се вижда, че познава в детайли военно-стратегическите възможности на днешна Русия. https://aillarionov.livejournal.com/1263426.html

Макрон призова ЕС да се отърси от зависимостта си от руския петрол и газ – Иво Инджев / Ivo Indzhev